Tuesday, July 22, 2008

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ «ΠΕΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΣΕΝΑ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ

Η χορεύτρια του τάνγκο και μητέρα  (Ελένη Ράντου) και ο νεαρός σέξι  καθηγητής (Σήφης Πολυζωίδης),  αποτελούν τις δύο πλευρές του  τετραγώνου- μαζί με τον τροχονόμο  και επίδοξο στιχουργό σύζυγο και τον  έφηβο γιο που αναζητεί την ερωτική  του ταυτότητα- στο προκλητικό,  ερωτικό όσο και...  «νευροψυχωσικό», όπως λέει η  κωμικός και σεναριογράφος, φιλμ  «Πεθαίνω για σένα»
Η χορεύτρια του τάνγκο και μητέρα (Ελένη Ράντου) και ο νεαρός σέξι καθηγητής (Σήφης Πολυζωίδης), αποτελούν τις δύο πλευρές του τετραγώνου- μαζί με τον τροχονόμο και επίδοξο στιχουργό σύζυγο και τον έφηβο γιο που αναζητεί την ερωτική του ταυτότητα- στο προκλητικό, ερωτικό όσο και... «νευροψυχωσικό», όπως λέει η κωμικός και σεναριογράφος, φιλμ «Πεθαίνω για σένα»
Η Ελένη Ράντου ανακαλύπτει το «κλικ» της κωμωδίας σε ένα ερωτικό τετράγωνο- με τρεις άνδρες και την ίδια! - στην κινηματογραφική εκδοχή του επιτυχημένου θεατρικού «Μαμά μην τρέχεις»
Από χρόνια η Ελένη Ράντου πάλευε να μετουσιώσει σε έργο τις νευροψυχώσεις της ελληνικής αστικής οικογένειας, ειδικά σε ό,τι αφορά τον έρωτα. Ήταν μια ιδέα που και η ίδια ήθελε κάποια στιγμή να κάνει κινηματογραφικό σενάριο. Όμως το 2002 έμελλε η ιστορία αυτή των αστικών νευροψυχώσεων να γίνει θεατρικό έργο με τίτλο «Μαμά μην τρέχεις», που παίχτηκε για τρεις σεζόν με τεράστια επιτυχία.
Αργότερα η ίδια είχε πει πως οι συνθήκες δεν ήταν ακόμη κατάλληλες να «μεταμορφωθεί» το έργο της σε ταινία. Φαίνεται όμως πως τώρα ήρθε το πλήρωμα του χρόνου. Το σενάριο έγινε και τελικώς το στόρι της Ελένης Ράντου- και του Φίλιππου Δεσύλα με τον οποίον συνεργάστηκε από την αρχήετοιμάζεται για εκεί όπου αρχικά προοριζόταν: τον κινηματογράφο. Με τίτλο «Πεθαίνω για σένα». Τα γυρίσματα έχουν ήδη αρχίσει και η ταινία αναμένεται να βγει στη μεγάλη οθόνη τον Νοέμβριο.
Η κινηματογραφική του εκδοχή του «Μαμά μην τρέχεις» διέπεται από την εμπειρία και την ωριμότητα που απέκτησαν οι ήρωες μέσα από το θέατρο στις τρεις θεατρικές σεζόν που πλάσθηκε και αναπλάσθηκε (σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα) σημειώνοντας ρεκόρ εισιτηρίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
«Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια τρομερή ένδεια στον χώρο του θεάματος και η κωμωδία είναι ικανή να την ξεσκεπάσει», έχει ως μότο της η Ελένη Ράντου. Η ταινία διακωμωδεί «το συναισθηματικό μποτιλιάρισμα μιας σύγχρονης αθηναϊκής οικογένειας με τις ανισόπεδες σχέσεις και τα αδιέξοδά τους». Έχοντας συνηθίσει σε ερωτικά μπερδέματα σε σχήμα τριγώνου.
Όμως στην ταινία η Ελένη Ράντου προτείνει κάτι διαφορετικό: ένα ερωτικό τετράγωνο. Η μητέρα, πρώην χορεύτρια (Ελένη Ράντου), διδάσκει τάνγκο σε σχολή χορού, ο έφηβος γιος της (Νεκτάριος Λουκιανός) ψάχνει την ερωτική του ταυτότητα, ο πατέρας (Φάνης Μουρατίδης) είναι τροχονόμος και έχει ταλέντο στη στιχουργική, το παράδοξο είναι ότι βρίσκει την πηγή της έμπνευσής του στον αντίζηλό του και εραστή της γυναίκας του. Τέταρτος, ο καθηγητής Φυσικής (Σήφης Πολυζωίδης), ο οποίος θα εισβάλει στο σπίτι τους και θα αναστατώσει τις ήδη ταραγμένες ζωές της οικογένειας. Όλοι αυτοί αποτελούν τις τέσσερις πλευρές του ερωτικού τετραγώνου στο «Πεθαίνω για σένα».
Στον ρόλο μιας 80χρονης βαρήκοης γιαγιάς, που ζει αγκαλιά με το κινητό της, η Μάρθα Καραγιάννη, η δημοφιλής σταρ της χρυσής εποχής του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, επιστρέφει έπειτα από χρόνια στο σινεμά και τολμά να «τσαλακωθεί».

No comments: