Thursday, July 17, 2008

ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥ ΚΑΡΛΟΒΙ ΒΑΡΙ


Του απεσταλμένου της εφ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ [17/07/2008] ΝΙΝΟΥ ΦΕΝΕΚ ΜΙΚΕΛΙΔΗ

Στα πρώτα χρόνια της ζωής του στην Αυστραλία, κοντά σε μια οικογένεια μουσικόφιλων (η πριμαντόνα γιαγιά του ίδρυσε την πρώτη όπερα στην Αυστραλία), αναφέρθηκε, αρχίζοντας το εξαιρετικά ενδιαφέρον master class που έδωσε στη διάρκεια του διεθνούς κινηματογραφικού φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, ο διάσημος Βρετανός ηθοποιός Κρίστοφερ Λι.
Οπως είπε, είχε πάρει μαθήματα μουσικής, μια και το πρώτο του όνειρο ήταν να γίνει τραγουδιστής. Και άρχισε να τραγουδά στα τσέχικα αποσπάσματα από την όπερα «Ρουσάλκα» του Ντβόρζακ. Ο Λι, που έγινε διάσημος στα τέλη της δεκαετίας του '50, χάρη στην ενσάρκωση του Κόμη Δράκουλα σε 6 τουλάχιστον ταινίες, και με καριέρα 62 χρόνων στον κινηματογράφο, τιμήθηκε στο Κάρλοβι Βάρι με Ειδική Κρυστάλλινη Σφαίρα για το σύνολο της προσφοράς του.
Ο Ρόμπερτ ντε Νίρο με τη σύζυγό του Γκρέις Χαϊτάουερ, ενώ κρατά την Κρυστάλλινη Σφαίρα του Κάρλοβι Βάρι, βραβείο για την προσφορά του στο σινεμά
Ο Κρίστοφερ Λι (που πριν από μερικά χρόνια ήταν καλεσμένος του Πανοράματος της «Ελευθεροτυπίας») δεν ήταν η μόνη διασημότητα στο φεστιβάλ. Την έναρξή του παρακολούθησε, για πολύ σύντομο, δυστυχώς, διάστημα, ο Ρόμπερτ ντε Νίρο που τιμήθηκε επίσης με Ειδική Κρυστάλλινη Σφαίρα. Ανάμεσα στους άλλους επισκέπτες, ο Μεξικανός Αρτούρο Ρίπσταϊν, με μεγάλο αφιέρωμα στο έργο του, ο Αμερικανός σκηνοθέτης Τζον Σέιλς και ο ηθοποιός Ντάνι Γκλόβερ, καθώς και τρεις ακόμη Βρετανοί, ο Νίκολας Ρεγκ, στον οποίο το φεστιβάλ αφιέρωσε ειδικό πρόγραμμα, η ηθοποιός Ρίτα Τάσιγχαμ («Γεύση από μέλι»), πρωταγωνίστρια στην τελευταία ταινία του Ρεγκ, το θρίλερ μυστηρίου «Puffball», και η ηθοποιός, πρώην μοντέλο, Σάφρον Μπάροους, πρωταγωνίστρια της ταινίας «Η κιθάρα» της Εμι Ρέντφορντ, κόρης του Ρόμπερτ Ρέντφορντ, που κάνει το σκηνοθετικό της ντεμπούτο.
Σκηνή από τη βραβευμένη ταινία του Χένρικ Ρούμπε Γκενζ «Τρομερά ευτυχισμένοι»
Αξια συγχαρητηρίων επιλογή της κριτικής επιτροπής ήταν η δανέζικη ταινία «Τρομερά ευτυχισμένοι» του πρωτοεμφανιζόμενου Χένρικ Ρούμπε Γκενζ, η ιστορία ενός αστυνομικού που, για τιμωρία, μετατίθεται σε μια απομακρυσμένη περιοχή της χώρας κι έρχεται σε σύγκρουση με τους περίεργους κατοίκους. Μια απλή, με στοιχεία τρόμου, ταινία, με θέμα «εμπνευσμένο από τη γειτονιά μου», όπως ανέφερε ο σκηνοθέτης της, τονίζοντας πως «καλές ταινίες μπορούμε να γυρίσουμε με λίγα χρήματα και με πολύ απλά θέματα, που γνωρίζουμε από πρώτο χέρι». Το βραβείο απένειμε ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, ο Τσέχος σκηνοθέτης Ιβάν Πάσερ, πλαισιωμένος από τα υπόλοιπα μέλη της, ανάμεσά τους η Αγγλίδα ηθοποιός Μπρέντα Μπλέθιν, ο Ισραηλινός σκηνοθέτης Αρι Φόλμαν («Βαλς με τον Μπασίρ») και ο Ούγγρος διευθυντής φωτογραφίας Βίλμος Ζίγκμοντ.
Στις βραβευμένες ταινίες και η ινδονησιακή «Η φωτογραφία» της Ναν Τ. Αχνας (ειδικό βραβείο επιτροπής), μια δοσμένη με άνεση και ποιητική διάθεση ταινία γύρω από τη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε μια νεαρή πόρνη κι έναν ηλικιωμένο, ετοιμοθάνατο φωτογράφο. Σ' έναν παρόμοιο ποιητικό, ελεγειακό τόνο κινήθηκε και η κινεζική ταινία «The Shaft» («Ο αεραγωγός του ορυχείου») του Ζανγκ Τσι, γύρω από τη μοναξιά αλλά και τα διάφορα υπαρξιακά προβλήματα τριών μελών μιας οικογένειας σε απόμακρη πόλη ανθρακωρύχων. Η ρωσική ταινία «Αιχμάλωτος» του Αλεξέι Ουτσίτελ (βραβείο σκηνοθεσίας) περιγράφει το δράμα των νεαρών Ρώσων και Τσετσένων στρατιωτών στη διάρκεια του πολέμου στον Καύκασο. Το θέατρο και η επίδρασή του στις σχέσεις μιας ομάδας ηθοποιών ήταν το θέμα της τσεχικής ταινίας «Οι Καραμαζόφ» του Πετρ Ζελένκα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε και το τμήμα του ντοκιμαντέρ με μερικά εξαιρετικά δείγματα. Πρώτη και καλύτερη η ταινία «Man on Wire» του Βρετανού Τζέιμς Μαρς (βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους), ένα εκπληκτικό ντοκιμαντέρ γύρω από τον «άθλο» του Γάλλου Φιλίπ Πετί που το 1974 περπάτησε από τον ένα Δίδυμο Πύργο στον άλλο πάνω σε ένα ατσαλένιο σύρμα. Μέσα από φωτογραφίες και κινηματογραφημένο υλικό, ο Μαρς κατάφερε να δώσει μια συναρπαστική, με μπόλικο σασπένς, διάσταση στο καταπληκτικό αυτό κατόρθωμα, αποφεύγοντας, πολύ σωστά, να αναφερθεί στα όσα συνέβησαν στην τρομοκρατκή επίθεση στις 11/9.
Στο φετινό φεστιβάλ και δύο ελληνικές ταινίες: «Η επιστροφή» του Βασίλη Δούβλη, που προβλήθηκε στο τμήμα των ταινιών από νέους υποσχόμενους σκηνοθέτες, που επιλέγουν κριτικοί του αμερικανικού περιοδικού «Variety». Και η ταινία «Διόρθωση» του Θάνου Αναστόπουλου, που προβλήθηκε στο τμήμα «Another View» («Μια δεύτερη θεώρηση»). *

No comments: