Wednesday, September 1, 2010

Καταργείται - και εάν ναι γιατί - το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Εmotion Pictures;

  • Εκατοντάδες άνθρωποι που το «πίστεψαν» ζητούν ξεκάθαρη απάντηση
  • Δυό εβδομάδες πριν την προγραμματισμένη του έναρξη δεν έχει καν αποστείλει προσκλήσεις
Τις τελευταίες εβδομάδες , στο site του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Emotion Pictures που έχει ως θέμα την αναπηρία έχουν πάψει να αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία για την φετινή διοργάνωση (13 – 15 Σεπτεμβρίου , μουσείο Μπενάκη) και να απευθύνεται η τυπική πρόσκληση συμμετοχής στο κοινό. Εκατοντάδες φίλοι του φεστιβάλ αναρωτιούνται και ρωτούν “τι συμβαίνει;”.
Μόνη αρμόδια να απαντήσει δημόσια είναι η καλλιτεχνική διευθύντρια Μαίρη Παπαλιού, σε αυτήν πρακτικά απευθύνεται το ερώτημα. Από την πλευρά μας, θεωρούμε βέβαιον ότι είτε το φεστιβάλ έχει μεταφερθεί σε κάποια ύστερη ημερομηνία είτε έχει οριστικά αναβληθεί/καταργηθεί. Δεδομένου ότι αποτελεί έναν θεσμό που έχει αγγίξει χιλιάδες ανθρώπους εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, κρίνουμε ότι η ξεκάθαρη απάντηση στο τι συμβαίνει (αν βέβαια κάτι κακό συμβαίνει) το ταχύτερο δυνατόν, είναι πράξη στοιχειώδους σεβασμού έναντι όσων αγάπησαν, αγκάλιασαν και πίστεψαν το Emotion Pictures.
Tα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία που έχουμε συλλέξει την τριετία 2007 – 2010 για το πρώτο επίσημο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ με θέμα την αναπηρία που διοργανώθηκε στην χώρα μας, πείθουν ότι η εμβέλειά του αν μη τι άλλο ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη. Ο αριθμός επισκεπτών στις τρεις διοργανώσεις άγγιξε τα 12.000 άτομα, ενώ κατατέθηκαν περίπου 1000 ταινίες με θέματα αναπηρίας από Έλληνες και ξένους δημιουργούς 120 εκ των οποίων παρουσιάστηκαν στο διαγωνιστικό μέρος. Σημαντικά πρόσωπα συμμετείχαν στην κριτική επιτροπή (από τους Έλληνες μετέχοντες ξεχωρίζει το όνομα του Θόδωρου Αγγελόπουλου), παράλληλα δε με την προβολή των ντοκιμαντέρ κάμποσες ειδικές θεματικές (για τον αυτισμό, την ειρήνη και την οικολογία) πρόσφεραν επιπρόσθετα κίνητρα για σοβαρή συζήτηση και προβληματισμούς εντός αλλά και εκτός ελληνικών τειχών.
Οι δράσεις και η εμβέλεια του φεστιβάλ στο ελάχιστο δεν εξαντλήθηκαν στο ανά έτος τριήμερο της επίσημης διοργάνωσής του. Η μεγαλύτερη και βαθύτερη πιθανώς δουλειά έγινε τις λοιπές 362 μέρες του χρόνου και για όλη την τριετία ύπαρξης του Emotion Pictures. Aρκεί επ’ αυτού να αναφερθεί ότι πλήρες εκπαιδευτικό πακέτο με βραβευμένα ντοκιμαντέρ του φεστιβάλ έχει σταλεί με χορηγία Ιδρύματος Νιάρχου σε 3000 σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού!
Το πακέτο στα σχολεία δεν είναι η μόνη μεγάλη προσφορά αλλά και συνάμα παρακαταθήκη του Emotion Pictures. Επιλεγμένα ντοκιμαντέρ Ελλήνων και ξένων δημιουργών έχουν προβληθεί από άκρου εις άκρον της Ελλάδας με την συνεργασία κατά κανόνα φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ενδεικτικά έχουν γίνει προβολές σε Καστοριά, Καρδίτσα, Χανιά, Ζάκυνθο, Κιλκίς, Ιεράπετρα, Καλαμάτα, Λήμνο, Φιλιατρά, Πάτρα, Σάμο, Κόρινθο, Σέρρες, Αγρίνιο και σχεδόν σε όλους τους μεγάλους δήμους του Αττικού λεκανοπεδίου. Επίσης, το φεστιβάλ έχει αναπτύξει συνεργασίες με τα πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Κρήτης , ενώ επιλεγμένα ντοκιμαντέρ έχουν χρησιμοποιηθεί ως εκπαιδευτικό υλικό των φοιτητών των παιδαγωγικών τμημάτων πανεπιστημίων Κρήτης και Αιγαίου.
Δεν προχωρούμε περαιτέρω με τα πειστήρια της εμβέλειας των δράσεων του Emotion Pictures, επανερχόμαστε στην ανάγκη δημόσιας αποσαφήνισης του τι πρόκειται να γίνει αναφορικά με το μέλλον του. Σημειωτέον ότι όσα παραπάνω παραθέσαμε και κάμποσα άλλα σχετικά με το φεστιβάλ, δημιουργήθηκαν με εξαιρετικά χαμηλό κόστος της τάξης των μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για το σύνολο της τριετίας. Αυτού δεδομένου, πιθανή κατάργηση του Emotion Pictures ως απόφαση μοιάζει ακόμα περισσότερο περίεργη στα όρια του σκανδαλώδους. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η εξαφάνιση από το site του φεστιβάλ των ημερομηνιών φετινής διοργάνωσης είναι απλώς μια ατυχής παράλειψη των διοργανωτών, είτε - στην ακόμα καλύτερη περίπτωση – παραπέμπει σε μια μικρή αναβολή ώστε το Emotion Pictures να αγκαλιαστεί και στηριχτεί ακόμα περισσότερο από τους νυν κυβερνώντες σε σχέση με τους συντηρητικότερους προκατόχους τους.
Θέλουμε μεν να ελπίζουμε στην αισιόδοξη εκδοχή των πραγμάτων, όμως δεν πολυπιστεύουμε σ’ αυτήν. Παραφράζοντας λοιπόν το αρχικό μας ερώτημα καταλήγουμε να ρωτάμε ξεκάθαρα αξιώνοντας εξίσου ξεκάθαρη απάντηση : Καταργείται από φέτος – και εάν ναι γιατί; - το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Emotion Pictures ;

No comments: