Wednesday, September 1, 2010

Μέσα η Ελλάδα, έξω ο Παναχί

  • Με τέσσερις ταινίες εκπροσωπείται η χώρα μας στο 67ο Φεστιβάλ Βενετίας, που ξεκινά απόψε. Οπως συνέβη και με τις Κάνες, ο Ιρανός σκηνοθέτης Τζαφάρ Παναχί χάνει και τη Μόστρα. Το φεστιβάλ προβάλλει ταινία του και απαιτεί από τις ιρανικές αρχές να του δώσουν άδεια εξόδου από τη χώρα 

Το «Attenberg» της Αθηνάς-Ραχήλ Τσαγγάρη διεκδικεί Χρυσό Λιοντάρι
 
Το «Attenberg» της Αθηνάς-Ραχήλ Τσαγγάρη διεκδικεί Χρυσό Λιοντάρι Με την ταινία «Μαύρος κύκνος» του Ντάρεν Αρονόφσκι, που συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα, κάνει απόψε επίσημη έναρξη το 67ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας. Πρόκειται για ένα θρίλερ τοποθετημένο στον χώρο του μπαλέτου με πρωταγωνίστρια μια μπαλαρίνα που η άφιξη μιας άλλης την μπλέκει σε μια επικίνδυνη περιπέτεια. Στην πρεμιέρα αναμένονται να παραστούν ο σκηνοθέτης και οι βασικοί πρωταγωνιστές της ταινίας.

Στις 11 μέρες προβολών της η Μόστρα του κινηματογράφου θα παρουσιάσει περισσότερες από 100 ταινίες, με 26 από αυτές να συμμετέχουν στο διαγωνιστικό της τμήμα. Πάντως η ταινία που θ' ακολουθήσει τον «Μαύρο κύκνο», «Ο θρύλος της πυγμής: η επιστροφή του Τσεν Ζεν» του Αντριου Λάου, προβάλλεται εκτός συναγωνισμού. Εκτός συναγωνισμού είναι και η πρώτη ταινία των μεταμεσονύχτιων προβολών, «Machette» του Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ.

Ο διευθυντής του φεστιβάλ, Μάρκο Μούλερ, έχει αναθέσει σε τέσσερις διαφορετικές επιτροπές την απονομή των επίσημων βραβείων των διαφορετικών τμημάτων της Μόστρας: Βενετία 67 (το επίσημο διαγωνιστικό τμήμα), με πρόεδρο τον Κουέντιν Ταραντίνο (συμμετέχει και η ελληνική ταινία της Ραχήλ-Τσαγγάρη «Attenberg»), «Ορίζοντες», με πρόεδρο τη Σίριν Νεσάτ, «Ιταλικές ταινίες» (πρόεδρος ο Βαλέριο Μαστραντρέα) και βραβείο Λουίτζι ντε Λαουρέντις για την καλύτερη πρώτη ταινία (πρόεδρος: Φατίχ Ακίν).

Το θέμα της απαγόρευσης εξόδου από το Ιράν του διάσημου Ιρανού σκηνοθέτη Τζαφάρ Παναχί επανέρχεται σήμερα με αφορμή την προβολή της μικρού μήκους, διάρκειας 9 λεπτών ταινίας του, «Το ακορντεόν». Με αυτήν κάνει έναρξη το παράλληλο τμήμα «Μέρες Βενετίας». Πρόκειται για την ιστορία ενός αγοριού κι ενός κοριτσιού που το ακορντεόν τους κατάσχεται ύστερα από ένα επεισόδιο-σχόλιο του σκηνοθέτη πάνω στις ματεριαλιστικές ανάγκες μιας κοινωνίας που προσπαθεί να επιβιώσει σε καθεστώς μιας πομπώδους θρησκείας. Η Μόστρα κάλεσε τον Παναχί να έρθει στο Λίντο για να παρευρεθεί στην προβολή της ταινίας του, αλλά μέχρι στιγμής δεν του έχει δοθεί η άδεια από τις ιρανικές αρχές. Σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του Τζόρτζιο Κοζέτι, διευθυντή του τμήματος «Μέρες Βενετίας», η προβολή της ταινίας «είναι η καλύτερη αναγνώριση της αξίας του νέου έργου του Παναχί. Ακόμη εξακολουθούμε να ελπίζουμε σε ευχάριστες ειδήσεις στις επόμενες μέρες και να καλωσορίσουμε τον Παναχί στη Βενετία, το φυσικό μέρος όπου οι καλλιτέχνες μπορούν να εκφραστούν».

Στη φετινή Μόστρα συμμετέχουν και τέσσερις συνολικά ελληνικές ταινίες, με επικεφαλής το «Attenberg» της Αθηνάς Ραχήλ-Τσαγγάρη (διαγωνιστικό τμήμα). Οι υπόλοιπες είναι οι: «Χώρα προέλευσης» του Σύλλα Τζουμέρκα, «Ακαδημία Πλάτωνος» του Φίλιππου Τσίτου και η μικρού μήκους «Casus Belli» του Γιώργου Ζώη. Το «Attenberg» θα προβληθεί για τους δημοσιογράφους στις 7 Σεπτεμβρίου και η επίσημη προβολή είναι την Τετάρτη, 8 του μηνός. *

No comments: