Wednesday, September 8, 2010

Με ελληνικό ενδιαφέρον συνεχίστηκε το 67ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας

Η Σοφία Κόπολα
Η Σοφία Κόπολα (Φωτογραφία:  Reuters)

  • Η ταινία της Ελληνίδας σκηνοθέτιδας Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη με τίτλο Attenberg προβλήθηκε στο 67ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Πρεμιέρα και για τη νέα ταινία της Σοφία Κόπολα που φέρνει στο νου το Χαμένοι στη Μετάφραση.
Η ταινία παρακολουθεί τη σχέση μιας νεαρής κοπέλας, της Μαρίνας, με τον ετοιμοθάνατο πατέρα της και με την καλύτερή της φίλη. Πρόκειται για τη δεύτερη ταινία της Τσαγγάρη, η οποία το 2000 είχε κάνει μια εντυπωσιακή εμφάνιση στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με την ανεξάρτητη, πειραματική ταινία της, «The Slow Business of Going».

Η ταινία προσπαθεί να συνδυάσει δυο κινηματογραφικά είδη: τον παραδοσιακό, αφηγηματικό κινηματογράφο που κυριαρχεί στις σχέσεις πατέρα-κόρης, σκηνές που η Τσαγγάρη στήνει με ειλικρίνεια και τρυφερότητα, και ένα στιλιζαρισμένο, πειραματικό σινεμά, που κυριαρχεί στις περισσότερες σκηνές με τις δυο φίλες, ιδιαίτερα τόσο στη σκηνή της αρχής. Η ταινία παρουσιάζει εικαστικό ενδιαφέρον και αναδεικνύει το προσωπικό στυλ της Τσαγγάρη.

Το Somewhere της Σοφία Κόπολα προβλήθηκε, επίσης, στη Βενετία. Η ταινία ασχολείται με τη ζωή ενός κινηματογραφικού αστέρα, όπως την αντιλαμβάνεται η 11χρονη κόρη του. Το φιλμ φέρνει στο νου το Χαμένοι στη Μετάφραση, μιας και είναι και αυτό γυρισμένο σε ξενοδοχεία και στο δρόμο. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Ελ Φάνινγκ και Στήβεν Ντορφ. Τα βλέμματα συγκέντρωσε, επίσης, το ντοκιμαντέρ Ward 54, το οποίο εξετάζει το τραύμα που κουβαλούν οι Αμερικανοί στρατιώτες που επιστρέφουν από το Ιράκ.

No comments: