Wednesday, September 15, 2010

Απιτσατπόνγκ Ουερασεθακούλ: Ενας ταϊλανδός υπερ-σκηνοθέτης στη Θεσσαλονίκη

  • Ο εφετινός νικητής στις Κάννες Απιτσατπόνγκ Ουερασεθακούλ καλεσμένος του 51ου Φεστιβάλ

O Ταϊλανδός Απιτσατπόνγκ Ουερασεθακούλ, δημιουργός-φαινόμενο του ασιατικού κινηματογράφου τέχνης των τελευταίων δέκα χρόνων και κάτοχος του Χρυσού Φοίνικα στο τελευταίο Φεστιβάλ Καννών για την ταινία «Uncle Βoonmee who can recall his past lives», θα είναι ένας από τους καλεσμένους του 51ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (3-12 Δεκεμβρίου). Το πρόγραμμα Ημέρες Ανεξαρτησίας πραγματοποιεί πλήρη ρετροσπεκτίβα στο έργο του Ουερασεθακούλ, με την πολύτιμη βοήθεια του ίδιου του σκηνοθέτη. Θυμίζουμε ότι στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 2002 η ταινία του «Για πάντα δικός σου» είχε αποσπάσει τον Χρυσό Αλέξανδρο.

Η κινηματογραφική διαδρομή του Ουερασεθακούλ περιλαμβάνει έξι ταινίες μεγάλου μήκους και πάνω από 20 μικρού μήκους, ενώ έχει αποσπάσει ποικίλες διακρίσεις σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ. Ταινίες όπως «Σύνδρομα και ένας αιώνας» και «Τropical malady»συγκαταλέγονται σε αρκετές λίστες κριτικών με τις καλύτερες ταινίες των τελευταίων δέκα ετών.

Πολύπλευρη καλλιτεχνική φυσιογνωμία, ο ταϊλανδός δημιουργός σημειώνει έντονη παρουσία και στον χώρο των εικαστικών. Εργα του, κατά βάση βιντεοεγκαταστάσεις, έχουν ταξιδέψει σε μουσεία και γκαλερί όλου του κόσμου αποσπώντας θερμές κριτικές, ενώ το 2005 το υπουργείο Πολιτισμού της Ταϊλάνδης του απένειμε το φημισμένο βραβείο εικαστικών τεχνών Silpatorn.

No comments: