Tuesday, September 14, 2010

Γκιζέλα Ντάλι, γυναίκα - πειρασμός στις ταινίες του ’60

ΑΠΩΛΕΙΑ. Την τελευταία της πνοή άφησε, σε ηλικία 70 ετών, η Γκιζέλα Ντάλι το βράδυ της Παρασκευής στο Κέντρο Υγείας της Νάξου. Η ηθοποιός, που έκανε καριέρα υποδυόμενη τη γυναίκα–πειρασμό σε κωμωδίες της δεκαετίας του ’60, έπασχε από καρκίνο και είχε απομονωθεί στη Νάξο, όπου ζούσε μόνιμα τα τελευταία χρόνια.
Ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, που η ασθένεια την είχε καταβάλει, απέφευγε ακόμη περισσότερο την επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο. Στο σπίτι της στην Απείρανθο είχε αναρτήσει μια επιγραφή που έλεγε «Δεν δέχομαι επισκέψεις λόγω ασθένειας. Ευχαριστώ».
Στη δεκαετία του ’60, η Αδαμαντία Μαυροειδή, όπως ήταν το πραγματικό όνομα της Ντάλι, έκανε καριέρα δίπλα σε κωμικούς πρωταγωνιστές, παίζοντας κυρίως σε ταινίες του σκηνοθέτη Ντίμη Δαδήρα, με τον οποίο υπήρξαν και παντρεμένοι για επτά χρόνια.
Μερικές από τις πιο γνωστές της ταινίες εκείνης της περιόδου είναι το «Ενας Βέγγος για όλες τις δουλειές» (1970), «Ου κλέψεις» (1965), «Φτωχός εκατομμυριούχος» (1965), «Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης» (1963).
Στη συνέχεια, η Ντάλι συνδέθηκε με το είδος των αισθησιακών ταινιών του ελληνικού ερωτικού κινηματογράφου που άνθησε στις αίθουσες κατά τη δεκαετία του ’70 και μετά αποσύρθηκε από τον κινηματογράφο οριστικά. Διέκοψε την αποχή της μόνο για μια συμμετοχή στην ταινία του Γιώργου Πανουσόπουλου «Τεστοστερόνη», το 2004. [Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Tρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2010]

No comments: