Wednesday, September 1, 2010

Αλέν Κορνό, ο σκηνοθέτης που δημιούργησε παράδοση




Σε ηλικία 67 ετών πέθανε στο Παρίσι από καρκίνο ο Αλέν Κορνό, ένας από τους δημοφιλέστερους σκηνοθέτες του σύγχρονου γαλλικού κινηματογράφου, με πολλές επιτυχίες στη φιλμογραφία του. Ο Κορνό χαρακτηριζόταν από την ποικιλία στα είδη των ταινιών που γύριζε. Είχε σκηνοθετήσει από θρίλερ και αστυνομικά δράματα μέχρι ταινίες εποχής και πάντα ήταν εξαιρετική η συνεργασία με τους σταρ του γαλλικού σινεμά.

Η καριέρα του Κορνό άρχισε τη δεκαετία του ’70 με μια σειρά από θρίλερ. Η πρώτη του επιτυχία ήταν το 1976 με το αστυνομικό θρίλερ «Police Python 357», με πρωταγωνιστή τον Ιβ Μοντάν στον ρόλο ενός σκληρού αστυνομικού.

Το 1984 γύρισε το «Φορτ Σαγκάν» με τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ και τη Σοφί Μαρσό, μια μεγάλη παγκόσμια επιτυχία, η οποία ήταν και η ακριβότερη γαλλική παραγωγή εκείνη την εποχή. Με τον Ντεπαρντιέ ο Κορνό είχε και μια πολύ καλή φιλία εκτός από μια σταθερή συνεργασία.

Δούλεψαν μαζί ξανά το 1991 στο «Ολα τα πρωινά του κόσμου», όπου ο Ντεπαρντιέ συμπρωταγωνίστησε με τον γιο του, τον Γκιγιόμ. Οπως δήλωσε ο Ντεπαρντιέ, «ο θάνατος ενός καλλιτέχνη είναι πάντα ένας πολύ θλιβερός θάνατος. Τις τελευταίες εβδομάδες υπέφερε πολύ. Ηταν όπως το τέλος του Φρανσουά Τριφό, ο οποίος μας έλεγε “μην έρθετε να με δείτε”».

Από την πλευρά του ο Κλοντ Λελούς δήλωσε ότι «υπάρχει μια “παράδοση Κορνό” στο γαλλικό σινεμά. Ηταν ένας από τους κινηματογραφιστές που είχαν πραγματικό στυλ και προσωπικότητα που ήταν άμεσα αναγνωρίσιμη». Η πιο πρόσφατη ταινία του που είδαμε στην Ελλάδα ήταν η «Δεύτερη πνοή» με τη Μόνικα Μπελούτσι και τον Ντανιέλ Οτέιγ. Παρά την ασθένεια, ο Αλέν Κορνό δεν σταμάτησε να εργάζεται. Η τελευταία του ταινία βγήκε στις γαλλικές αίθουσες στις 18 Αυγούστου. Το «Εγκλημα αγάπης» είναι ένα μυστήριο με μια ιστορία φόνου και πρωταγωνίστριες τις Κριστίν Σκοτ Τόμας και Λουντιβίν Σανιέ. [Η Καθημερινή, Tετάρτη, 1 Σεπτεμβρίου 2010]

No comments: