Saturday, September 25, 2010

Στα περυσινά επίπεδα το κόστος για σινεφίλ

  • Παναγιωτης Παναγοπουλος, Η Καθημερινή, Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2010
  • Στον κινηματογράφο οι αίθουσες ακολουθούν κυρίως την πολιτική της διατήρησης των τιμών των εισιτηρίων στα ίδια επίπεδα. Οπως άλλωστε λένε οι αιθουσάρχες, έχουν απορροφήσει ήδη δύο αυξήσεις του ΦΠΑ, κάτι που σημαίνει μείωση του δικού τους ποσοστού κέρδους.
Ωστόσο, από τα μεγάλα συγκροτήματα των multiplex μέχρι τις μικρές μεμονωμένες αίθουσες, οι πάντες αντιλαμβάνονται ότι περιθώριο για αύξηση της τιμής δεν υπάρχει. Τα εισιτήρια επομένως θα κυμανθούν και αυτή τη σεζόν στα περσινά και προπέρσινα επίπεδα. Δηλαδή, στα οκτώ ευρώ κατά μέσον όρο για τις αίθουσες του κέντρου (που φτάνει και τα δέκα σε κάποιες περιπτώσεις), περίπου στο ένα ευρώ λιγότερο για τις περιφερειακές αίθουσες.
Ενδιαφέρον έχουν κάποιες προσφορές με μειωμένο εισιτήριο, ανάλογα με την ημέρα και την ώρα προβολής. Ετσι, το φοιτητικό εισιτήριο και κάποιες άλλες κατηγορίες εισιτηρίων με έκπτωση κοστίζουν έξι ευρώ, ενώ μειωμένη είναι η τιμή και για τα παιδιά, καθώς σε κάποιες αίθουσες και για τα άτομα άνω των 60 ετών. Στις συνοικιακές αίθουσες, ανάμεσα στις οποίες είναι και πολλές δημοτικές επιχειρήσεις, το εισιτήριο κυμαίνεται από 6 έως 7,50 ευρώ, ενώ το φοιτητικό φτάνει και τα τέσσερα ευρώ.
Τα multiplex προσφέρουν μεγαλύτερη ποικιλία στις τιμές και τις προσφορές, καθώς διαθέτουν περισσότερες αίθουσες και προβολές. Ετσι, ενώ η γενική είσοδος είναι στα 9 - 9,50 ευρώ για τα Σαββατοκύριακα, είναι κατά τι μειωμένη για τις καθημερινές. Ισχύουν, πάντως, προσφορές που ρίχνουν την τιμή του εισιτηρίου στα 6,50 ευρώ στα οικογενειακά ή ομαδικά πακέτα. Παράλληλα, κάθε multiplex έχει αναπτύξει τις δικές του συνεργασίες με άλλες επιχειρήσεις, όπως πιστωτικές κάρτες ή εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Στους πελάτες αυτών των εταιρειών, κάποιες ημέρες μειωμένης προσέλευσης, όπως τη Δευτέρα και την Τετάρτη, μπορούν με ένα εισιτήριο να παρακολουθήσουν την ίδια ταινία δύο άτομα. Για τις προβολές 3D ο μέσος όρος της τιμής του εισιτηρίου θα παραμείνει στα 12 ευρώ.
Αισθητά πιο ακριβό είναι το εισιτήριο στις αίθουσες πολυτελείας Gold Class, όπου προσφέρονται φαγητό και ποτά. Εκεί το εισιτήριο είναι 20 ευρώ τις καθημερινές, ενώ από Παρασκευή έως Κυριακή φτάνει τα 22,50 ευρώ.

No comments: