Thursday, September 2, 2010

Φεστιβάλ Βενετίας, έναρξη με θρίλερ του Αρονόφσκι

  • Στο επίσημο πρόγραμμα 4 ελληνικές ταινίες
  • Του Παναγιωτη Παναγοπουλου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου 2010
Με ένα ψυχολογικό θρίλερ με την υπογραφή του Ντάρεν Αρονόφσκι άρχισε χθες η 67η διοργάνωση του Φεστιβάλ Βενετίας. Η φετινή διοργάνωση έχει ιδιαίτερη σημασία για το ελληνικό σινεμά, καθώς σε διάφορα τμήματα του φεστιβάλ συμμετέχουν τέσσερις ελληνικές ταινίες, πρωτοφανής συμμετοχή σε μια από τις μεγάλες κινηματογραφικές διοργανώσεις, σε ό,τι αφορά τον αριθμό ταινιών.

Συγκεκριμένα, στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα συμμετέχει το «Attenberg» της Αθηνάς - Ραχήλ Τσαγγάρη, ένα «αστικό γουέστερν», όπως το χαρακτηρίζει η σκηνοθέτις. Εκτός από το «Attenberg» στην Εβδομάδα Κριτικής, η «Χώρα προέλευσης» του Σύλλα Τζουμέρκα θα διεκδικήσει το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου, ενώ στο τμήμα Ορίζοντες θα προβληθεί το μικρού μήκους «Casus Belli» του Γιώργου Ζώη. Στη Βενετία, επίσης, θα παρουσιαστεί και η «Ακαδημία Πλάτωνος» του Φίλιππου Τσίτου, υποψήφια για το βραβείο LUX του Ευρωκοινοβουλίου.

Σε ό,τι αφορά την εναρκτήρια ταινία, το «Black Swan» είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με την -πραγματική ή φανταστική- κόντρα ανάμεσα σε δύο φιλόδοξες χορεύτριες. Πρωταγωνιστούν η Νάταλι Πόρτμαν, η Μίλα Κούνις, ο Βενσάν Κασέλ, η Γουαϊνόνα Ράιντερ και η Μπάρμπαρα Χέρσεϊ στην ιστορία ανταγωνισμού της Νίνα και της Λίλι, που συναγωνίζονται για τον ίδιο ρόλο. Και οι δύο θέλουν να παίξουν τον κεντρικό κύκνο σ’ ένα νέο ανέβασμα της «Λίμνης των κύκνων». Ομως ενώ η Νίνα ταιριάζει στον αθώο λευκό κύκνο, η Λίλι είναι η προσωποποίηση της σκοτεινής γοητείας του μαύρου κύκνου. Ετσι η Νίνα θα αρχίσει να πλησιάζει και αυτή τη σκοτεινή της πλευρά. Η ταινία είναι ανάμεσα σε εκείνες που διεκδικούν το Χρυσό Λιοντάρι του Φεστιβάλ.

Η πρώτη ημέρα του φεστιβάλ δεν είναι για σκληροπυρηνικό σινεμά. Ετσι μετά το μάλλον εμπορικό «Black Swan», τα μεσάνυχτα σε ειδική προβολή προβλήθηκε το «Machete» του Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ, ένα ηθελημένα φθηνό b-movie. Οσοι είχαν δει τις ταινίες του Ροντρίγκεζ και του Κουέντιν Ταραντίνο, «Planet terror» και «Death proof» ίσως θυμούνται από τα ψεύτικα τρέιλερ τον χαρακτήρα του Μασέτε, ενός μανιακού δολοφόνου. Στην ταινία που βασίστηκε σ’ αυτό το τρέιλερ πρωταγωνιστεί ο Ντάνι Τρέχο, σταθερή επιλογή όπου το σινεμά χρειάζεται ένα Λατίνο εγκληματία. Μαζί του, ο Ρόμπερτ ντε Νίρο, ο Στίβεν Σιγκάλ, η Τζέσικα Αλμπα, ο Ντον Τζόνσον και η Λίντσεϊ Λόαν.

Πρόεδρος της ανδροκρατούμενης κριτικής επιτροπής είναι ο Κουέντιν Ταραντίνο, ενώ συμμετέχουν ως μέλη ο σεναριογράφος Γκιγιέρμο Αριάγα, οι σκηνοθέτες Αρνό Ντεσπλεσέν, Λούκα Γκουαντανίνο και Γκαμπριέλε Σαλβατόρες, ο συνθέτης Ντάνι Ελφμαν και η μοναδική γυναίκα της επιτροπής, η Λιθουανή ηθοποιός Ινγκεμπόργκα Νταπκουνάιτε.

No comments: