Monday, September 27, 2010

Αυλαία για τις Νύχτες Πρεμιέρας με την απονομή των βραβείων

Ο τρυφερός «Σέμπε» κέρδισε τις εντυπώσεις του κοινού, το οποίο του έδωσε το βραβείο

Το φιλμ Ο Πειρασμός του Αγίου Τόνι από την Εσθονία κέρδισε τη Χρυσή Αθηνά, το μεγάλο βραβείο του 16ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Νύχτες Πρεμιέρας Conn-X. Το Σάββατο απονεμήθηκαν τα βραβεία σε πρωτοεμφανιζόμενους Έλληνες δημιουργούς.

Στον Πειρασμό του Αγίου Τόνι παρακολουθούμε την ιστορία του Τόνι, ενός μεσήλικου άνδρα που ζει μια μουντή, συνηθισμένη ζωή. Το ξέσπασμα της κρίσης μέσης ηλικίας τον βρίσκει να αμφισβητεί την κοινωνικά αντικειμενική αξία του να προσπαθείς να είσαι καλός άνθρωπος. Κατά την διάρκεια της ενστικτώδους αναζήτησης του περιπλανιέται σε κηδείες και μπαρ, συνδιαλέγεται με αστυνομικούς και μαφιόζους και γεύεται όλα τα συστατικά της εσθονικής μεταβιομηχανικής κοινωνίας.

Βραβείο σεναρίου απονεμήθηκε στο βρετανικό Four Lions για τέσσερις γκαφατζήδες επίδοξους τρομοκράτες, ενώ για τη σκηνοθεσία βραβεύτηκε το En Waar de Sterre/ Ο Μικρός Ιησούς της Φλάνδρας του Βέλγου Γκαστ Βαν Ντεν Μπέργκερ, μια αλληγορική ταινία με ήρωες τρεις πάσχοντες από σύνδρομο Down.

Το τρυφερό Sebbe από τη Σουηδία κατάφερε να «κερδίσει» το κοινό του Φεστιβάλ -όπως και το βραβείο κοινού.

Βραβείο στο διαγωνιστικό τμήμα Φιλμ και Μουσική αναδείχθηκε το ντοκιμαντέρ Benda Bilili!

Το Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με την προβολή της νέας ταινίας του Γούντι Άλεν Θα συναντήσεις έναν ψηλό, μελαχρινό άνδρα.

Μία ημέρα νωρίτερα, το Σάββατο, είχαν απονεμηθεί τα βραβεία σε πρωτοεμφανιζόμενους Έλληνες δημιουργούς.

Βραβείο Α' γυναικείου ρόλου κέρδισε η Μίνα Ορφανού για την ερμηνεία της στη Στρέλλα του Πάνου Κούτρα, ενώ βραβείο Α΄ αντρικού ρόλου απέσπασε ο Χρήστος Καρτέρης που ερμήνευσε τον Ανέστη στο Ψυχή Βαθιά του Παντελή Βούλγαρη.

Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη κέρδισε ο Βασίλης Ραΐσης για την ταινία Το τελευταίο τραγούδι του Έλβις (την ταινία μπορείτε να την δείτε ή να την κατεβάσετε δωρεάν στη διεύθυνση www.elvislastsong.com).

No comments: