Wednesday, September 29, 2010

Απεβίωσε ο Άρθουρ Πεν, σκηνοθέτης του «Μπόνι και Κλάιντ»

Σε ηλικία 88 ετών
Ο Άρθουρ Πεν
Ο Άρθουρ Πεν 
Μία μόλις ημέρα μετά τα 88α γενέθλιά του απεβίωσε ο σκηνοθέτης Άρθουρ Πεν, δημιουργός της ταινίας Μπόνι και Κλάιντ, μιας από τις σημαντικότερες του αμερικανικού σινεμά.

Τον θάνατό του επιβεβαίωσε o Έβαν Μπελ, φίλος και λογιστής του Άρθουρ Πεν για περίπου 25 χρόνια, λέγοντας ότι ο σκηνοθέτης ήταν άρρωστος εδώ και περίπου έναν χρόνο.

Το 1957 σκηνοθέτησε το τηλεοπτικό έργο The Miracle Worker, δύο χρόνια αργότερα το μετέφερε στο θεατρικό σανίδι και το 1962 το μετέφερε στην οθόνη του σινεμά κερδίζοντας πλήθος βραβείων -ανάμεσά τους και ένα βραβείο Τόνι.

Ο Άρθουρ Πεν θεωρείται ότι επηρέασε βαθύτατα την ιστορία του σινεμά με την ταινία του Μπόνι και Κλάιντ. Η ταινία αυτή θεωρείται ότι άνοιξε το δρόμο για ένα νέο αμερικανικό σινεμά και επηρέασε πολλές ταινίες όπως τα Easy Rider, The Wild Bunch, The Graduate και άλλες.

«Ο Άρθουρ Πεν έφερε την ευαισθησία των ευρωπαϊκών καλλιτεχνικών ταινιών της δεκαετίας του '60 στο αμερικανικό σινεμά» δήλωσε ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Πόλ Σρέιντερ.

«Άνοιξε τον δρόμο για μια νέα γενιά Αμερικανών σκηνοθετών που μόλις έβγαιναν από τις σχολές κινηματογράφου» πρόσθεσε.

Ο Άρθουρ Πεν γεννήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 1922 στη Φιλαδέλφεια από γονείς ρωσικής-εβραϊκής καταγωγής.

Σύντομα ενδιαφέρθηκε για το θέατρο και μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο σπούδασε στα Πανεπιστήμια της Περούτζια και της Φλωρεντίας και επέστρεψε στις ΗΠΑ το 1948. Στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα στο φημισμένο Actor's Studio της Νέας Υόρκης.

Σκηνοθέτησε επίσης τα The Left Handed Gun και Alice's Restaurant, καθώς και πλήθος θεατρικών και τηλεοπτικών παραγωγών.

Αδελφός του πολύ καλού φωτογράφου Ιρβινγκ Πεν και ηθοποιός του θεάτρου στα νιάτα του, ο Αρθουρ Πεν έκανε το ντεμπούτο του στη σκηνοθεσία πρώτα στην τηλεόραση ενώ πέρασε στη μεγάλη οθόνη το 1958 σκηνοθετώντας τον Πολ Νιούμαν στην ταινία Ο αριστερόχειρας που στην Ελλάδα προβλήθηκε με τον τίτλο Ο δραπέτης των επτά πολιτειών. [Newsroom ΔΟΛ]

No comments: