Thursday, September 9, 2010

33ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ: Γιορτή και όνειρα μικρομηκάδων

Ξεκινάει στις 20 Σεπτέμβρη η μεγάλη γιορτή για την ταινία μικρού μήκους. Μια ακόμη συνάντηση σκηνοθετών, θεατών, επαγγελματιών, ειδικών του κινηματογραφικού χώρου και των φίλων της ταινίας μικρού μήκους, με νέες κινηματογραφικές αποτυπώσεις, στο 33ο Εθνικό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, 16ο Διεθνές και digi 2010, στη Δράμα. 
Τρία επίσημα διαγωνιστικά προγράμματα, εννιά κινηματογραφικά αφιερώματα, εκπαιδευτικά εργαστήρια, εικαστικές, λογοτεχνικές και μουσικές εκδηλώσεις συνθέτουν αυτήν τη γιορτή, που θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Σεπτέμβρη.
«Filmyourmind» θα πει «κινηματογράφησε τη σκέψη σου» και το Φεστιβάλ της Δράμας καλωσορίζει, αναδεικνύει, προτρέπει, ενισχύει τις αποτυπώσεις πάνω στο φιλμ και στη μεγάλη οθόνη, των ιδεών, των συναισθημάτων, των σκέψεων κινηματογραφιστών και θεατών. Τα διαγωνιστικά προγράμματα του Φεστιβάλ περιλαμβάνουν: 34 ταινίες μικρού μήκους στο Εθνικό Τμήμα, 48 παραγωγές στο digi 2010 και 57 συμμετοχές στο Διεθνές Τμήμα.
Το ελληνικό τμήμα αποκτά από φέτος ένα πληροφοριακό τμήμα το «Σπουδαστικό Πανόραμα», με σκοπό ο θεατής, ο μελετητής, ο σπουδαστής, οι ξένοι επαγγελματίες να έχουν εικόνα του συνόλου - σχεδόν - της φοιτητικής και σπουδαστικής παραγωγής στη χώρα μας. Η μεγάλη ανταπόκριση που υπήρξε από την πρώτη χρονιά θα μπορούσε στο μέλλον να οδηγήσει σε ιδιαίτερη συγκρότηση. Στο φετινό πρόγραμμα θα προβληθούν 51 ελληνικές παραγωγές, το σύνολο των ταινιών που δήλωσαν συμμετοχή.
Το Φεστιβάλ Δράμας ως ένα από τα μέλη του δικτύου συνεργαζομένων φεστιβάλ με την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου παρουσιάζει και φέτος τις βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους 2009 και υποψήφιες για το Μεγάλο Βραβείο της EFA 2009.
Παράλληλα με τις προβολές θα πραγματοποιηθούν αφιερώματα (στον ποιητή, θεωρητικό, συγγραφέα, συνεργάτη και φίλο του Φεστιβάλ Δράμας Ανδρέα Παγουλάτο), συζητήσεις («Ο ρόλος των κινηματογραφικών λεσχών στη διανομή και διάδοση της ταινίας μικρού μήκους». «Η σχέση με το κοινό». «Τρόποι ανάπτυξης και διεύρυνσης συνεργασίας με τους δημιουργούς και τους κινηματογραφικούς φορείς». Θα μιλήσουν οι σκηνοθέτες Τώνης Λυκουρέσης, Δημήτρης Σπύρου και Κώστας Σταματόπουλος), Εργαστήριο Ραδιοφώνου για τους μικρούς φίλους του Φεστιβάλ, διαγωνισμός φωτογραφίας, παρουσιάσεις βιβλίων κ.ά.

No comments: