Tuesday, September 14, 2010

«Αβαταρ» στα βαθιά

  • Ο ΤΖΕΪΜΣ ΚΑΜΕΡΟΝ ΚΑΤΑΔΥΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

  • Επιµέλεια: Χρήστος Ν.Ε. Ιερείδης, ΤΑ ΝΕΑ: Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Ετοιµος να καταδυθεί στο βαθύτερο σηµείο της υδρογείου είναι ο Τζέιµς Κάµερον, στο πλαίσιο έρευνάς του για την κινηµατογραφική συνέχεια του «Αvatar». Αλλωστε ο ίδιος προ µηνός, στα γενέθλιά του, είχε ανακοινώσει πως η τριασδιάστατη οδύσσεια των Νούβι θα µεταφερθεί από τους αιθέρες στα βαθιά νερά των ωκεανών. Απευθύνθηκε σε αυστραλούς ναυπηγούς και τους ανέθεσε την κατασκευή βαθυσκάφους µε το οποίο σκοπεύει να «βουτήξει» σε βάθος 11.000 µέτρων και να εντοπίσει τα σηµεία εκείνα που θα είναι τα κατάλληλα για τον υδάτινο κόσµο του κινηµατογραφικού πλανήτη Πανδώρα.

Με άλλα λόγια, ο Κάµερον θα φτάσει στο βαθύτερο υποθαλάσσιο σηµείο της Γης, στον πυθµένα της Τάφρου Μαριάνων που βρίσκεται στον Δυτικό Ειρηνικό και σύµφωνα µε ερευνητές µπορεί να... χωρέσει το Εβερεστ.

Ο Κάµερον θα εξοπλίσει το βαθυσκάφος µε κάµερες τρισδιάστατων λήψεων σχεδιασµένες από τον ίδιο, για να συγκεντρώσει καινοφανές υποβρύχιο κινηµατογραφικό υλικό ώστε να το µετατρέψει, σύµφωνα µε τις επιθυµίες του, στο φυσικό περιβάλλον των τεράτων του «Αvatar 2».

Στην Τάφρο Μαριάνων θα βρεθούν άνθρωποι για δεύτερη φορά στα χρονικά. Τον Μάιο του 1960 ο ελβετός επιστήµονας, Ζακ Πικάρντ και ο υποπλοίαρχος του Πολεµικού Ναυτικού των ΗΠΑ, Ντον Γουόλς, είχαν φτάσει στον πυθµένα της τάφρου µε το βαθυσκάφος «Τεργέστη». Είχαν στη διάθεσή τους µόλις 20 λεπτά στον πάτο του κόσµου. Εκτότε µόνο µη επανδρωµένα υποβρύχια είχαν προσεγγίσει την υποθαλάσσια κοιλάδα Challenger Deep της τάφρου, το βαθύτερο σηµείο της Γης. Οµως ο Κάµερον έχει την οικονοµική άνεση να χρηµατοδοτήσει το εγχείρηµα και να ικανοποιήσει το πάθος του. Αλλωστε χάρη στο «Αvatar» έγινε κατά 275 εκατ. ευρώ πλουσιότερος.

Η ναυπήγησή του είναι σε εξέλιξη. «Το φτιάχνουµε στην Αυστραλία και είναι κατά το ήµισυ έτοιµο», έλεγε τον περασµένο µήνα ο Κάµερον σε ρώσους δηµοσιογράφους, όταν τότε είχε καταδυθεί µε το ρωσικό βαθυσκάφος «Μir-1» στα βάθη της λίµνης Βαϊκάλης. Το κυλινδρικού σχήµατος διθέσιο υποβρύχιο µε το οποίο θα κατέβει στην Τάφρο Μαριάνων κατασκευάζεται απο ελαφρύ κράµα ανθρακονηµάτων, που όµως είναι πολύ ανθεκτικά σε ιδιαίτερα υψηλές πιέσεις. Θα διαθέτει µάλιστα και σύστηµα θέρµανσης. Εκτιµάται ότι η κατάδυση θα διαρκέσει περίπου δύο ώρες και ο Κάµερον θα µπορεί να παραµείνει στην τάφρο για άλλες δύο ώρες. Κάποιο από το υλικό που θα βιντεοσκοπήσει θα το αξιοποιήσει στο «Αvatar 2» – αναµένεται να βγει στους κινηµατογράφους το 2014 – και πιθανόν να χρησιµοποιήσει πλάνα και σε ακόµα δύο υποθαλάσσιες περιπέτειες τις οποίες σκέφτεται να κάνει ταινίες.
ΙΝFΟ
Η συνέχεια του «Αvatar» προγραµµατίζεται να προβληθεί στους κινηµατογράφους το 2014
  • Κέρδος για το περιβάλλον
«Αυτή τη φορά θα εστιάσω στον ωκεανό της Πανδώρας», ανέφερε ο Κάµερον στους «Sunday Τimes». Οι θάλασσες είναι εξ ίσου πλούσιες, διαφορετικές, απίθανες, φανταστικές. Δεν θα δείτε δράση σε τροπικό δάσος. Το να κάνω µία ή και δύο συνέχειες του «Αvatar» µπορεί να µην είναι καλή επιχειρηµατική κίνηση όµως θα ωφελήσει το περιβάλλον, διότι θέλουµε να περάσουµε το µήνυµα “οφείλουµε να προστατέψουµε ό,τι µας έχει προσφέρει η φύση και να διατηρήσουµε τον κόσµο µας υποφερτό”».

No comments: