Thursday, June 5, 2008

SEX, ΧΙΟΥΜΟΡ ΚΑΙ ΣΧΕΣΕΙΣ

Οι ηρωίδες της επιτυχημένης σειράς επανασυνδέονται ωριμότερες
http://wellheeled.files.wordpress.com/2008/03/sexandthecity.jpg

Sex and the city. Κομεντί σχέσεων. Σκηνοθεσία: Μάικλ Πάτρικ Κινγκ. Πρωταγωνιστούν: Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, Κιμ Κατράλ, Σίνθια Νίξον, Κριστίν Ντέιβις, Κρις Νοθ, Τζένιφερ Χάντσον, Ντέιβιντ Αϊγκενμπεργκ.
Αν μείνει κανείς στην επιφάνεια του «Sex and the city», θα δει υπερβολικές σπατάλες, εξωφρενικά ρούχα και μια ζωή μακριά από την καθημερινή πραγματικότητα των περισσότερων από εμάς. Ομως δεν είναι αυτό που για έξι σεζόν έκανε μεγάλη επιτυχία τη σειρά, με αποτέλεσμα να μείνει ανάμεσα στις κορυφαίες στιγμές της τηλεόρασης. Η επιτυχία του «Sex and the city» οφείλεται στο ότι κάτω από την ελκυστική και λουστραρισμένη του επιφάνεια κρύβονταν αλήθειες για τις φιλικές και ερωτικές σχέσεις, δοσμένες με χιούμορ και στυλ.
Οχημα χειραφέτησης. Εκτός όμως απ' αυτό, η σειρά λειτούργησε και σαν όχημα έκφρασης και χειραφέτησης της σύγχρονης γυναίκας, που αποκτά μεγαλύτερη δύναμη στον χώρο της εργασίας και περισσότερα χρήματα, αλλά ταυτόχρονα δεν αρνείται τη θηλυκότητά της και την ανάγκη της να έχει έναν σύντροφο στο πλευρό της.
Δεν χρειάστηκε να περάσει πολύς καιρός από το τέλος της τηλεοπτικής ζωής του «Sex and the city» για να γίνουν συζητήσεις για την κινηματογραφική του μεταφορά. Τέσσερα χρόνια μετά, η ταινία είναι έτοιμη, με τη συνέχεια της κοινής ιστορίας της Κάρι, της Σαμάνθας, της Μιράντα και της Σάρλοτ και της προσωπικής ιστορίας της καθεμιάς. Η εξυπνάδα στο στήσιμο της ιστορίας είναι ότι δεν προσπάθησε να επαναλάβει το ανάλαφρο κλίμα της σειράς. Οι ηρωίδες έχουν μεγαλώσει και ο τρόπος που αντιμετωπίζουν τη ζωή ως σαραντάρες (ή ακόμη και στα πενήντα) είναι εντελώς διαφορετικός από τη συμπεριφορά τους στα τριάντα και κάτι τους.
Η Κάρι (Σάρα Τζέσικα Πάρκερ) έχει πια μια στρωτή σχέση με τον Mr Big (Κρις Νοθ), που απέκτησε και όνομα -Τζον- και βρίσκεται στα πρόθυρα του γάμου. Η υπερ-σεξουαλική Σαμάνθα (Κιμ Κατράλ) έχει υποκύψει στη μονογαμία και στη σχέση της με τον νεαρό ηθοποιό Σμιθ. Η Μιράντα (Σίνθια Νίξον), που μετακόμισε στο Μπρούκλιν για χάρη του γάμου της, βλέπει τις θυσίες της να αγνοούνται, καθώς ο άντρας της την απατά. Και η Σάρλοτ (Κριστίν Ντέιβις) είναι η μόνη που φαίνεται να έχει αποκτήσει την απόλυτη ευτυχία μέσα σε μια οικογένεια.
Με όπλο την ισχυρή φιλία. Το σενάριο είναι γραμμένο γύρω από το πώς διατηρείται μια ερωτική σχέση ζωντανή και υγιής και αυτό αφορά τις τρεις από τις τέσσερις ηρωίδες. Κάποια σχέση μπορεί να διορθωθεί, κάποια να χρειαστεί αγώνα, κάποια να πρέπει να τελειώσει. Αρκεί, στην ανισορροπία των ερωτικών σχέσεων να υπάρχει ένα αντίβαρο ικανό να δώσει δύναμη στις δύσκολες στιγμές. Κι αυτό είναι η ισχυρή φιλία που δένει τις τέσσερις ηρωίδες. Στις σχεδόν δυόμισι ώρες που διαρκεί η ταινία υπάρχουν χαρές, απογοητεύσεις, χιούμορ, συγκίνηση και άπειρα ρούχα διαλεγμένα με εκκεντρικότητα από την ενδυματολόγο Πατρίσια Φιλντ. Αν θέλει να γίνει κανείς αρνητικός απέναντι στην ταινία, μπορεί να βρει δικαιολογίες για να το κάνει. Τόσο το χιούμορ όσο και οι καταστάσεις δεν είναι τόσο αιχμηρά όσο κάποιες στιγμές των καλύτερων επεισοδίων της σειράς.
Ομως το κινηματογραφικό «Sex and the city» μοιάζει με μια επανασύνδεση παλιών φίλων, που δεν κοιτάζουν τα ελαττώματά τους, αλλά το τι αγαπούν ο ένας στον άλλο. Οι τέσσερις ηρωίδες του, λοιπόν, έχουν πολύ κόσμο που τις έχει αγαπήσει και του έχουν λείψει. Σε μια από τις τελευταίες σκηνές, που διαδραματίζεται σε -τι άλλο; - μια ντουλάπα, αρκετά μάτια θα δακρύσουν από συγκίνηση. Από την πλευρά τους, τέλος, οι πρωταγωνίστριες είναι εξαιρετικά άνετες, επιστρέφοντας στους ρόλους που τις ανέδειξαν και τους οποίους έχτισαν με επιμονή και λεπτομέρεια.

[Του Παναγιωτη Παναγοπουλου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 5/6/2008]
http://www.iwatchstuff.com/2007/09/26/sex-and-city-ladies.jpg
ΣXETIKA ΘEMATA
Μελόδραμα χωρίς χρυσόσκονη_
Φρενίτιδα στο Μανχάταν, στυλ στο Τόκιο_
Oι αλλες ταινιες_

No comments: