Friday, June 6, 2008

Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ

Το «Sex and the City» κάνει εισπρακτικά ρεκόρ σε όλον τον κόσμο, υπερκαλύπτοντας το κόστος

Από φαινόμενο της τηλεόρασης και της ποπ κουλτούρας, το «Sex and the City» εξελίσσεται και σε κινηματογραφικό γεγονός. Η έξοδος της ταινίας που βασίζεται στη δημοφιλή και αγαπημένη σειρά, έχει σπάσει κάθε προσδοκία στο διεθνές box office, αλλά και στην ανταπόκριση που έχει η κατηγορία των λεγόμενων chick flicks, των «γυναικείων» ταινιών.

Η εικόνα “http://i.realone.com/assets/rn/img/8/6/7/2/16652768-16652770-large.jpg” δεν μπορεί να προβληθεί επειδή περιέχει σφάλματα.

Η ελαφρότητα στην εικόνα, με την έμφαση στα ρούχα και το χιούμορ, σε συνδυασμό με βαθύτερες πτυχές της σειράς σε ό,τι αφορά τις σχέσεις, είναι που τής έδωσαν μεγαλύτερη διάσταση και την έφεραν στη θέση του φαινομένου της ποπ κουλτούρας. Ο τίτλος «Sex and the City», ακόμη και μετά τη διακοπή της σειράς, εξακολούθησε να σημαίνει πολλά περισσότερα από την απλή ευχαρίστηση που μπορεί να προσφέρει μια τηλεοπτική σειρά στο κοινό της. Ετσι, το λάπτοπ της Κάρι μπήκε ως έκθεμα στο μουσείο Smithsonian της Ουάσιγκτον, ανάμεσα στους πρόσφατους εθνικούς θησαυρούς. Γι’ αυτό οι τουρίστες της Νέας Υόρκης έχουν τη δυνατότητα να κάνουν προγραμματισμένους περιπάτους «Sex and the City» στα μέρη που γύριζαν οι τέσσερις φίλες και εξ αιτίας του πολυεπίπεδου χαρακτήρα του σεναρίου, η σειρά είναι ένα από τα δημοφιλέστερα θέματα μελετών στα αμερικανικά πανεπιστήμια, στα τμήματα επικοινωνίας και γυναικείων σπουδών. Το «Sex and the City» πυροδότησε το ξέσπασμα ενός νέου κινήματος φεμινισμού, με τις γυναίκες να υπερασπίζονται τη θηλυκότητά τους, βλέποντας τους άντρες δίπλα τους και όχι απέναντί τους και κάνοντας σεξ με ελευθεριότητα, όχι όπως στη σεξουαλική επανάσταση, ως αντίδραση, αλλά επειδή ξέρουν τι θέλουν και τι απολαμβάνουν... [Του Παναγιώτη Παναγόπουλου, Η Καθημερινή, 6/6/2008]

No comments: