Thursday, June 5, 2008

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΜΑΧΗ ΣΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΤΥΠΟ


Το ενδιαφέρον του ξένου Τύπου προκάλεσε η αγωγή της κινηματογραφικής εταιρείας Οdeon ΑΕ κατά του «Βήματος» και του κινηματογραφικού κριτικού της εφημερίδας Γιάννη Ζουμπουλάκη. Αφορμή υπήρξε δημοσίευμα (9.3.2008) με τίτλο «Μόλις πούλησα» που αναφέρεται στην φετινή ελληνική κωμωδία «Μόλις χώρισα», παραγωγής της εταιρείας.
«Ο διχασμός ανάμεσα στους κινηματογραφικούς κριτικούς και στην κινηματογραφική βιομηχανία πήρε μια πρωτοφανή τροπή στην Ελλάδα, όταν ο Μάνος Κρεζίας, επικεφαλής της Οdeon, κατέθεσε αγωγή εναντίον του κριτικού του “Βήματος”» αναφέρεται στην ιστοσελίδα ScreenDaily.com της κινηματογραφικής έκδοσης «Screen Daily». Στο άρθρο της ιστοσελίδας που τιτλοφορείται «Η Οdeon κατέθεσε αγωγή σε εφημερίδα για “δυσφήμηση” σε κινηματογραφική παρουσίαση» εκπρόσωπος της εταιρείας αναφέρει ότι «η εταιρεία μας δεν έχει πρόβλημα με τις αρνητικές κριτικές και υποστηρίζει την ελευθερία έκφρασης. Η αντίδρασή μας οφείλεται στη δυσφήμηση και στα ψέματα που υπάρχουν στο άρθρο».
Το ScreenDaily.com φιλοξενεί επίσης την άποψη τόσο του εναγόμενου κριτικού/ δημοσιογράφου όσο και λοιπών διανομέων. Η Πέγκυ Καρατζοπούλου της ΡCV δηλώνει αντίθετη στην «ακρότητα μέτρων όπως οι μηνύσεις» και ο Γιώργος Στεργιάκης της Αma Films αναφέρει ότι «δεν μπορούμε να κατηγορούμε τους κριτικούς όποτε είναι αρνητικοί και να τους κολακεύουμε όποτε γράφουν θετικά».
Από την πλευρά του ο Τάκης Βερέμης της Αudiovisual λέει ότι ο «κινηματογραφικός κριτικός πρέπει να έχει ελευθερία έκφρασης, αλλά και η κινηματογραφική εταιρεία έχει το δικαίωμα να προστατεύσει τον εαυτό της αν τα δημοσιεύματα επηρεάζουν τη φήμη της».

No comments: