Sunday, June 8, 2008

ΣΤΑ ΘΕΡΙΝΑ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΠΙΤΕΡ ΓΟΥΙΑΡ

Από τις πιο ενδιαφέρουσες επανεκδόσεις και μια υπενθύμιση της αξίας του καλύτερου αλλά και πιο υποτιμημένου Αυστραλού σκηνοθέτη είναι το «Μυστικό του βράχου των κρεμασμένων». Την ερχόμενη Πέμπτη, οι αίθουσες της πόλης (ξανα)καλούν τους κινηματογραφόφιλους να προσπαθήσουν να εξηγήσουν το «Μυστικό του βράχου των κρεμασμένων». Στη βικτοριανή Αυστραλία των αρχών του 20ού αιώνα, τρία κορίτσια, μαθήτριες μιας ακριβής ιδιωτικής ακαδημίας θηλέων και η νεαρή δασκάλα τους, εξαφανίζονται μυστηριωδώς στη διάρκεια μιας επίσκεψής τους για πικνίκ σε μια ξακουστή για την ομορφιά της υπαίθρια τοποθεσία.


Στα θερινά το Μυστικό   του Πίτερ Γουίαρ

Ιχνη, τίποτα. Απαντήσεις καμία. Και όπως το αυθεντικό αίνιγμα (πρόκειται για αληθινή ιστορία) παραμένει άλυτο, έτσι και η κινηματογραφική του δραματοποίηση από τον Πίτερ Γουίαρ αποφεύγει την επεξηγηματική πιθανολογία, στο πλαίσιο μιας ταινίας που φλερτάρει ενδολογικά με το θρίλερ τρόμου, αλλά αφορά βασικά μια μελέτη για την καταπιεσμένη γυναικεία σεξουαλικότητα και την αδυναμία της απορροφημένης στα προνόμιά της αριστοκρατικής τάξης να συμφιλιωθεί με το μυστήριο της φύσης.

Στα θερινά το Μυστικό   του Πίτερ Γουίαρ

Το φιλμ φθάνει στα θερινά σινεμά ως μια από τις πιο ενδιαφέρουσες επανεκδόσεις της τρέχουσας καλοκαιρινής περιόδου και μαζί σαν μια ευπρόσδεκτη υπενθύμιση της αξίας του Γουίαρ - αναμφίβολα ο καλύτερος σκηνοθέτης που έβγαλε ποτέ η αυστραλέζικη ήπειρος αλλά και ο πιο υποτιμημένος. Υποτιμημένος, ίσως γιατί ποτέ δεν κινήθηκε με βάση τις ντιρεκτίβες μιας εμπορικής κατασκευής. Χαμηλότονος και συχνότατα λυρικός, είχε ανέκαθεν σαν πρωταρχικό του θέμα το άγνωστο και τη μάταιη προσπάθεια του ανθρώπου να μυηθεί σ' αυτό.

Αλλωστε, σχεδόν όλες οι ταινίες του χρονογραφούν μια περιπέτεια εσωτερική, ανεξαρτήτως των εξωτερικών χαρακτηριστικών που μπορεί να τις κατατάσσουν σε είδη και καλούπια. Αυτό ισχύει και για τις δουλειές του που υπερέβησαν δημοφιλικά το αυστηρά καλλιτεχνικό τους μέγεθος, έγιναν εμπορικές επιτυχίες και έφθασαν μέχρι και τις οσκαρικές λίστες - όπως τα «Επικίνδυνα χρόνια», «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών», «Μάρτυρας εγκλήματος» ή «Τhe Truman show»... [Ρόμπυ Εκσιέλ, ΕΘΝΟΣ, 7/6/2008]

No comments: