Wednesday, June 18, 2008

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ


Από το Σάββατο το δεύτερο φεστιβάλ «Εmotion Ρictures», με 35 ταινίες, φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς


Φωτογραφία
Επάνω, σκηνή από «Το τίμημα της ζωής» του Βρετανού Λόιντ Νιούσον και, αριστερά, από το «Ονειρό μου» του Κινέζου Γουάν Χον Χάι, την ταινία που θα ανοίξει το φεστιβάλ

Αρχικώς η ιδέα φάνηκε ριψοκίνδυνη. Ως εγχείρημα ωστόσο αποδείχθηκε απαραίτητο. Αυτό ήταν το συμπέρασμα της περυσινής επιτυχίας του πρώτου φεστιβάλ «Εmotion Ρictures- Ντοκυμαντέρ και Αναπηρία», το οποίο λιγότερο συγκίνησε και περισσότερο προβλημάτισε. Το μήνυμά του; Σε θέματα όπως η αναπηρία, οι συναισθηματισμοί είναι περιττοί. Το αποτέλεσμα ήταν μια δεύτερη διοργάνωση, και πάλι σε συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας - Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.
Το φεστιβάλ αρχίζει το ερχόμενο Σάββατο, 21 Ιουνίου, για να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 23 του μηνός, με χώρο και πάλι το Μουσείο Μπενάκη- Κτίριο Οδού Πειραιώς. Η Μαίρη Παπαλιού, καλλιτεχνική διευθύντρια του Εmotion Ρictures, νιώθει ικανοποιημένη που παρόντες πρόκειται να είναι προσωπικότητες οι οποίες αγκάλιασαν την προσπάθεια εν τη γενέσει της. Ανάμεσά τους ο βραβευμένος σκηνοθέτης και συγγραφέας Ζαν-Μαρί Ντρο και η καλλιτέχνις και παραολυμπιονίκης Εϊμι Μάλινς.
Θα φιλοξενηθεί επίσης ο 12χρονος (!) ινδός σκηνοθέτης Κισάν Σρικάντ, αλλά και η ανεξάρτητη φωτορεπόρτερ Εϊμι Λάιν, η οποία ταξιδεύει διαρκώς σε εμπόλεμες περιοχές και αιχμαλωτίζει στον φακό της στιγμιότυπα από συρράξεις. Η Λάιν θα συνεργαστεί με το φεστιβάλ για μια ταινία μικρού μήκους με επίκεντρο τα παιδιά στο πλαίσιο κινηματογραφικού εργαστηρίου, δημιουργώντας ένα ντοκυμαντέρ που βασίζεται στο φωτογραφικό αρχείο της, αρθρώνοντας έναν αντιπολεμικό λόγο.

No comments: