Wednesday, June 18, 2008

8ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ECOFILMS

Περισσότερες από κάθε άλλη φορά ταινίες περιλαμβάνει το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου & Εικαστικών Τεχνών Ρόδου - Ecofilms (24-29/6). Συμμετέχουν 52 ελληνικές ταινίες και 80 από 41 χώρες, επιλεγμένες μεταξύ 650. Θα δοθούν 10 βραβεία (από 2 βραβεία για μικρού, μεσαίου, μεγάλου μήκους, 2 βραβεία κοινού και 2 βραβεία για τις καλύτερες ελληνικές συμμετοχές).

«Κάθε χρόνο στο φεστιβάλ το βραβείο κοινού πηγαίνει στις πιο τολμηρές αισθητικά και πολιτικά ταινίες. Ταινίες ριζοσπαστικές, σε σχέση με τις ταινίες που φιλοξενούν οι αίθουσες που μυρίζουν ποπ κορν και η τηλεόραση. Εχουμε ευθύνη ως κοινό και ως δημιουργοί να παράγουμε σκέψη και ταινίες αντίθετες στη διαβρωτική ροή των πραγμάτων», σημείωσε η καλλιτεχνική διευθύντρια, Λουκία Ρικάκη, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου.
Στην πρεμιέρα θα προβληθεί η «Υπόσχεση στους νεκρούς: Το ταξίδι της εξορίας του Αριελ Ντόρφμαν», παρουσία του Καναδού σκηνοθέτη Πίτερ Ρέιμοντ. Η ταινία αναφέρεται στον συγγραφέα Αριελ Ντόρφμαν, υπουργό Πολιτισμού στην κυβέρνηση του Αλιέντε, ο οποίος επέστρεψε στη μεταδικτατορική Χιλή, μετά από δεκαετίες περιπλανήσεων.
Παράλληλα θα γίνουν 4 αφιερώματα: Στον Λουί Μαλ, με προβολή επτά σπονδυλωτών ταινιών του για την Ινδία με τίτλο «Η Ινδία Φάντασμα». Στον Βέρνερ Χέρζογκ. Στους Γιώργο Τσεμπερόπουλο - Σάκη Μανιάτη με την ταινία τους «Μέγαρα» (για τους αγρότες στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, το 1973). Πρωτότυπο αφιέρωμα με τίτλο «Η ποίηση σε κίνηση» σε συνεργασία με τους σπουδαστές του Τμήματος Γραφιστικής του ΤΕΙ Αθήνας και το ηλεκτρονικό περιοδικό «Poema».

No comments: