Sunday, June 8, 2008

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΚΩΜΩΔΙΑΣ, ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΝΤΙΝΟ ΡΙΖΙ

Ο σκηνοθέτης Ντίνο Ρίζι, που θεωρείται ο πατέρας της ιταλικής κωμωδίας, έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωΐ στην κατοικία του στη Ρώμη, σε ηλικία 91 ετών.


Dino Risi

Ο Ρίζι γεννήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 1916 στο Μιλάνο και γνώρισε την αποθέωση στη δεκαετία του '50, γυρίζοντας εμβληματικές ταινίες, που καθόρισαν το πνεύμα της ιταλικής κωμωδίας, όπως ο «Φανφαρόνος», «Τα Τέρατα», ή το αριστουργηματικό «Άρωμα Γυναίκας», μία κωμωδία για έναν άνδρα που είναι διχασμένος ανάμεσα στον πόθο της αγάπης και στην επιθυμία του θανάτου και χάρισε στον Βιτόριο Γκάσμαν το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου στις Κάνες το 1975.

Ο Ντίνο Ρίζι σκηνοθέτησε ορισμένους από τους κυριότερους Ιταλούς ηθοποιούς του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα, από τη Σοφία Λόρεν, τον Βιτόριο Γκάσμαν, και τον Αλμπέρτο Σόρντι έως τον Ούγκο Τονιάτσι. Είχε τιμηθεί με τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας για το σύνολο του έργου του. Η τελευταία ταινία που σκηνοθέτησε ήταν μία παραγωγή για την τηλεόραση με τίτλο «Οι νεαρές της Μις Ιταλία», το 2002. Αμέσως μετά την είδηση του θανάτου του, ο ιταλικός Τύπος αφιέρωσε ουρανομήκη αφιερώματα στις ιστοσελίδες του, διανθισμένα με φωτογραφίες του «μεγάλου γέρου του σινεμά» με τα πάλλευκα μαλλιά του.

http://www.mymovies.it/filmclub/2006/06/175/locandina.jpg

«Μαζί με τον Μάριο Μονιτσέλι, τον Έτορε Σκόλα, τον Λουΐτζι Κομεντσίνι και τον Νάνι Λόι, υπήρξε ένας από τους μεγάλους δασκάλους της ιταλικής κωμωδίας. Υπήρξε ένα είδος Μπίλι Γουάιλντερ α λα Ιταλικά», τονίζει η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα. «Γύρισε ταινίες που θα μείνουνε στην ιστορία του κινηματογράφου», υπερθεματίζει η Λα Στάμπα. Για το ANSA, o Ρίζι είναι ο «πατέρας της ιταλικής κωμωδίας», που «γνώριζε να παντρεύει το λαϊκό πνεύμα με την μέθοδο, το χυδαίο χιούμορ με μία υποδόρια ηθική».

http://www.mclink.it/mclink/cinema/SORPAS.GIF

ΒΛΕΠΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ:

LIBERATION.FR : samedi 7 juin 2008

Dino Risi in an undated photo from the 1970s
Mr Risi's Profumo di Donna (Scent of a Woman) was remade with Al Pacino

Italian director Dino Risi, who was nominated for two Oscars for the 1974 film Profumo di Donna (Scent of a Woman), has died in Rome aged 91.

Mr Risi, who was known as one of the masters of Italian comedy, had been suffering ill-health for some time.

He made more than 50 productions, many focusing on his country's society in the boom years after World War II.

Italy had lost "a noble and vital father of its cinema and its culture", said Rome's mayor, Gianni Alemanno.

"His legacy is pages of minute work by someone who loved the world and his country," he added.

"We have lost one of the masters of the most beautiful and intense seasons of the Italian comedy, which gave the world so much."


No comments: