Saturday, May 29, 2010

Ανθρώπινο μεγαλείο και τρελοκομείο του ΕΣΥ

  • ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
  • «Καλημέρα γιατρέ», φωνάζουν οι φύλακες του Ιδρύματος Αποκατάστασης Αναπήρων στο Ιλιον μόλις βλέπουν τον Αργύρη Ξάφη. Οχι, δεν άλλαξε ιδιότητα ο καλός ηθοποιός. Εχει, όμως, βαρεθεί να του ζητάνε ιατρικές συμβουλές για κατάγματα και θλάσεις.
Οχι, δεν ετοιμάζεται να χειρουργήσει ασθενή ο Σωτήρης Γκορίτσας. Προετοιμάζει, όμως, με χειρουργική ακρίβεια το γύρισμα
  • Η παρεξήγηση οφείλεται στη λευκή ιατρική ρόμπα που του φόρεσε ο Σωτήρης Γκορίτσας για τη νέα του ταινία, «Απ' τα κόκαλα βγαλμένα», η οποία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Γιώργου Δενδρινού. Ο Ξάφης υποδύεται έναν ρομαντικό ορθοπεδικό γιατρό, που ανακαλύπτει ότι η λευκή μπλούζα δεν είναι και τόσο άσπιλη και πως ο όρκος του Ιπποκράτη αθετείται κατά κόρον.
  • Μια νοσοκομειακή μονάδα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία: νοσοκόμες κυκλοφορούν με φακέλους ασθενών, ασθενείς μεταφέρονται σε φορεία ή κάνουν περίπατο με τους ορούς, καροτσάκια με αντισηπτικά και γάζες τσουλάνε στους αποστειρωμένους διαδρόμους, γιατροί κρύβουν «φακελάκια» στις τσέπες τους. Ειδικά η τελευταία θα μπορούσε να είναι μια εικόνα βγαλμένη από την ελληνική πραγματικότητα. Και είναι, παρόλο που τη συναντάμε στο γύρισμα του Γκορίτσα. Γιατί ο πάντα πολιτικοποιημένος σκηνοθέτης αυτή τη φορά βάζει στο μάτι το εθνικό μας σύστημα υγείας.
  • Δεν άδραξε την ευκαιρία να είναι επίκαιρος, τώρα που οι έλεγχοι έβγαλαν στη φόρα ιατρικά σκάνδαλα. Είχε την ιδέα για την ταινία πολύ πριν τον προλάβει η τρέχουσα ειδησεογραφία. «Ο,τι βγαίνει σήμερα στη φόρα, ήταν γνωστότατο εδώ και χρόνια σε όσους είχαν κάποια επαφή με τη δημόσια υγεία και είχαν τα μάτια τους ανοιχτά», μας λέει σε ένα διάλειμμα από τα γυρίσματα. «Δεν έχει αλλάξει τίποτα, τα ίδια προβλήματα, η ίδια κακοδιαχείριση, ο ίδιος αγώνας κάποιων γιατρών μπας και κάτι αλλάξει, η ίδια κούραση και απογοήτευσή τους, και στο τέλος η προσαρμογή τους ή το δέλεαρ της ιδιωτικής υγείας, που χαμογελά στη γωνία πανευτυχής με το διαχρονικό αλαλούμ της δημόσιας».
  • Ενα τροχαίο ατύχημα, που είχε πριν από πέντε χρόνια, τον έκανε να ζήσει από κοντά την παράνοια του ΕΣΥ. Εχει και τον αδερφό του, που δουλεύει 20 χρόνια στον τομέα της δημόσιας υγείας, δεν μπορεί λοιπόν, όλο και κάποια ιστορία καθημερινής τρέλας θα του έχει διηγηθεί.
Ο ήρωας της ταινίας του πιάνει δουλειά σε δημόσιο νοσοκομείο ως ορθοπεδικός χειρουργός και ζει για τα καλά τον κυκεώνα του συστήματος. Πριν τον υποδυθεί, ο Αργύρης Ξάφης έπρεπε να ανέβει έναν προσωπικό «Γολγοθά», να παρακολουθήσει πραγματικές εγχειρήσεις. «Ημουν φοβητσιάρης και νόμιζα ότι θα... πεθάνω», λέει γελώντας. Εκανε όμως την καρδιά του πέτρα και μπήκε στο χειρουργείο, όπου πριόνια και καρφιά «περιποιούνταν» ένα γόνατο. Συμμαθητής του στα σεμινάρια ήταν και ο Δημήτρης Ημελλος, που υποδύεται έναν μάχιμο ορθοπεδικό -παλιά καραβάνα του νοσοκομείου.
Το ΕΣΥ και το ΕΓΩ
  • Ο τίτλος της ταινίας αναφέρεται σε «κάτι που έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός πριν από χρόνια και στο συντριπτικό κάταγμα μηρού του υγιούς πλέον αριστερού μου ποδιού», εξηγεί ο Σωτήρης Γκορίτσας. Η πρόθεσή του δεν είναι να σκανδαλολογήσει. «Η ταινία γίνεται με αγάπη για το Δημόσιο, όχι ως σύστημα υγείας, αλλά ως τόπο όπου οι άνθρωποι είναι μάχιμοι», μας λέει και ο Δημήτρης Ημελλος. Ενώ ο Αργύρης Ξάφης συμπληρώνει: «Εμπιστέψου το ΕΣΥ, παρά τα ιδιωτικά».
  • Ποια είναι, όμως, η ματιά του σκηνοθέτη; «Το ΕΣΥ και το ΕΓΩ. Ο άνθρωπος και το σύστημα. Το ότι μέσα σε αυτό το αχανές τρελοκομείο της Ελλάδας κάποιοι επιμένουν να κάνουν όσο καλά μπορούν τη δουλειά τους. Και δεν είναι βέβαια μόνο γιατροί· είναι άνθρωποι που συναντώ σε διαφορετικές δουλειές και σε κάνουν να αντέχεις αυτό που λέγεται "ζωή". Δεν δυσφημίζω κανένα σύστημα. Εχει περάσει καιρός από τότε που είχα άποψη για τα συστήματα. Η δουλειά μου είναι οι άνθρωποι, οι σχέσεις τους, τα όνειρα, η χαρά, η στενοχώρια τους. Πάντα θεωρούσα το νοσοκομείο, εκεί δηλαδή, που μπορεί και να... τελειώνουν τα ψέματα, έναν εξαιρετικά ενδιαφέροντα "δραματουργικά" χώρο, μια μικρογραφία της κοινωνίας μας σε στιγμή κρίσης».
  • * Παίζουν ακόμη: Μηνάς Χατζησάββας, Γιώργος Συμεωνίδης, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Βαγγέλης Μουρίκης, Μάκης Παπαδημητρίου, Μαρία Καλλιμάνη, Στέλιος Μάινας, Γιώτα Φέστα κ.ά. *

No comments: