Saturday, May 22, 2010

Κώστας Γαβράς: «Μας είπαν ψέµατα πολλά»

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΒΡΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΝΝΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ

  • Αποστολή: Δηµήτρης Δανίκας, ΤΑ ΝΕΑ: Σάββατο 22 Μαΐου 2010

«Ο νόµος της  Μελίνας είναι σήµερα  εντελώς ξεπερασµένος.   Πάει 
τέλειωσε εκείνη η  εποχή. Σήµερα η τεχνολογία κάνει κουµάντο σε όλα.  
Σήµερα µπορείς να κατεβάσεις στο  κινητό σου  όποια ταινία  θέλεις», 
λέει  ο Κώστας Γαβράς
«Ολοι συµφωνούσαν. Και οι τρεις υπουργοί. “Μα ναι”, µου έλεγαν. “Φυσικά”. Και ο Βουλγαράκης και ο Λιάπης και ο Σαµαράς. Τίποτα όµως δεν έκαναν. Ματαίως περιµέναµε να καταλήξει το νοµοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή. Μας είπαν ψέµατα πολλά. Απίστευτα πράγµατα».

Μαζί µε τον Κώστα Γαβρά (Costas Gavras, από τους κορυφαίους του Film Francais και το αποδεικνύουν οι Γάλλοι µε κάθε ευκαιρία, όπως τώρα µε το Φεστιβάλ των Καννών) βρεθήκαµε στην ισόγεια «ταράτσα» του Carlton. Τον ειδοποίησα µε ένα µικρό σηµείωµα που ο concierge του ξενοδοχείου, γνώστης αλλά και θαυµαστής του µεσιέ Gavras, φρόντισε να το τοποθετήσει σ’ έναν κολλαριστό και απαστράπτον λευκό ταχυδροµικό φάκελο. Συνεπέστατος στο ραντεβού του ο Costas. Εγώ στις τέσσερις και ένα λεπτό. Εκείνος από τις τέσσερις παρά ένα λεπτό. Απογευµατάκι εννοείται. Πάνω του ούτε µισή χαρακιά που να φωτογραφίζει το πιστοποιητικό γεννήσεώς του. «Με κοµπλάρεις», του λέω. «Το κύτταρο της οικογένειας και της Αρκαδίας. Μας ξεχνάει ο θάνατος. Ο πατέρας µου πέθανε 93. Και µάλιστα µάζευε ελιές».

Ενα από τα ελάχιστα σωστά πράγµατα που έκανε ο Βουλγαράκης - στα διαλείµµατα των κτηµατοµεσιτικών ασχολιών του - ήταν να ζητήσει από τον Γαβρά να συµµετάσχει σε µια επιτροπή αλλαγής του νόµου για τον κινηµατογράφο.
  • Υπήρχε ανάγκη;
«Αστειεύεσαι φυσικά. Για να καταλάβεις, όταν η Βερονίκ Κελά, η διευθύντρια του γαλλικού κινηµατογράφου, διάβασε τον ισχύοντα ελληνικό νόµο δεν πίστευε στα µάτια της. Το ίδιο και ο διευθυντής του σουηδικού κινηµατογράφου. Μου διαφεύγει το όνοµά του. Και οι δύο ήρθαν στην Αθήνα έπειτα από δική µου προτροπή. Αυτοί ξέρουν. Ο νόµος της Μελίνας είναι σήµερα εντελώς ξεπερασµένος. Πάει, τέλειωσε εκείνη η εποχή. Σήµερα η τεχνολογία κάνει κουµάντο σε όλα. Σήµερα µπορείς να κατεβάσεις στο κινητό σου όποια ταινία θέλεις. Σήµερα το digital έχει εντελώς αλλάξει την αισθητική του σινεµά. Οπως τότε που ο ήχος πέταξε στα σκουπίδια τη “γλώσσα” του βωβού. Ο γιος µου ο Ροµάν (ηλικίας 27 ετών) “ανεβάζει” στο Δίκτυο τις δικές του digital ταινίες. Με αποτέλεσµα η τελευταία του, διάρκειας εφτά λεπτών για µια διάσηµη τραγουδίστρια, να έχει διεισδύσει σε δώδεκα εκατοµµύρια θεατές. Ακόµα και το “Τime” αλλά και η “Guardian” έγραψαν γι’ αυτό το φαινόµενο. Ενα φαινόµενο που έχει να κάνει και µε την οµαδικότητα. Φέρνει τα σηµερινά παιδιά πιο κοντά. Τeam work»!

«Το αποτέλεσµα; Τίποτα. Και οι τρεις υπουργοί απαντούσαν συγκαταβατικά “Μα ναι”. Οπως συµβαίνει στην Ελλάδα, οι περισσότερες µεταρρυθµίσεις καταλήγουν στο πουθενά», λέει ο Κώστας Γαβράς.

«Είµαστε µακριά νυχτωµένοι»

«Μια φορά σε ένα δείπνο κάποιου από τα Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, προσπαθούσα να εξηγήσω στον Βουλγαράκη την απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα από τις επιτεύξεις της σηµερινής τεχνολογίας», λέει ο Κώστας Γαβράς. «Πόσο µακριά νυχτωµένοι είµαστε. Εκείνος µε κοιτούσε µε ακατοίκητο βλέµµα. Ο πατέρας µου αυτούς τους τύπους τούς έλεγε “µπέηδες” (τον συµπληρωµατικό χαρακτηρισµό αδυνατώ να τον αναδηµοσιεύσω). Ευτυχώς παραδίπλα ήταν ο Πρόεδρος της Δηµοκρατίας. Ενας εξαιρετικός και πνευµατώδης άνθρωπος µε ανησυχίες».

No comments: