Monday, May 24, 2010

Φεστιβάλ Καννών 2010: Βραβεία σε όλο τον κόσμο, απαξία στα εισιτήρια


    Κάννες. Ο σκηνοθέτης με το πιο παράξενο όνομα του κόσμου, ο ταϊλανδέζος Απιτσατπόνγκ θα μείνει στην ιστορία του φεστιβάλ των Καννών ως ο μεγάλος κερδισμένος της 63ης διοργάνωσης του θεσμού. Η ταινία του, με τον εξίσου παράξενο τίτλο «Ο θείος Μποονμεε που μπορεί να θυμηθεί τις περασμένες ζωές του» απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα. Το δεύτερο σε ιεραρχία βραβείο, το Μεγάλο βραβείο της επιτροπής δόθηκε στην ταινία «Περί θεών και ανθρώπων» («Deshommesetdesdieux») του γάλλου Ξαβιέ Μποβουά, ενώ το βραβείο σκηνοθεσίας κέρδισε επίσης Γάλλος, ο –κατ’ αρχάς ηθοποιός- Ματιέ Αμαλρίκ για την ταινία «Tournee» που ασχολείται με έναν θάσο γυναικών καλλιτεχνών.
  • Αν ο εφετινός Χρυσός Φοίνικας ακούγεται κάπως εξωτικός και ακραίος ως επιλογή -πόσο μάλλον με πρόεδρο της κριτικής επιτροπής τον αμερικανό σκηνοθέτη Τιμ Μπάρτον τωνταινιών «Ο μύθος του ακέφαλου καβαλάρη» και «Η Αλίκη στη Χώρα των πνευμάτων»- τα βραβεία ερμηνειών είναι σίγουρα πιο βατά. Για την δουλειά του στο «Biutiful» του μεξικάνου Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου, το φαβορί στους άντρες, ο ισπανός ηθοποιός Χαβιέρ Μπαρδέμ, μοιράστηκε το βραβείο ανδρικής ερμηνείας με τον ιταλό Ελιο Γκερμάνο της ταινίας «Η ζωή μας» του Ντανιέλε Λουκέτι.Σε ότι αφορά τις γυναίκες, η γαλλίδα Ζιλιέτ Μπινός είναι η μεγάλη κερδισμένη για τον ρόλο της στο «Επικυρωμένο αντίγραφο» του ιρανού Αμπάς Κιαροστάμι.
  • Δυο ταινίες που δεν έπρεπε να λείψουν από τα βραβεία, δεν έλειψαν. Η «Ποίηση» του κορεάτη Λι Τσανγκ Ντονγκ απέσπασε το βραβείο σεναρίου και ο «Αντρας που ούρλιαζε» από το Τσαντ σε σκηνοθεσία Μαχαμέτ Σαλέχ Ηαρούν απέσπασε το βραβείο της επιτροπής.
  • Η κορεάτικη ταινία «Hahaha» κέρδισετο βραβείο του τμήματος «Ένα κάποιο βλέμμα» (περσινός νικητής ο Γιώργος Λάνθιμος με τον «Κυνόδοντα») και τέλος, η μεξικανική «Anobisiesto» γυρισμένη από τον αυστραλό Μάικλ Ρόου κέρδισε την Camerad’ ror(Χρυσή Κάμερ) πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη.
  • Είναι πάντως εντυπωσιακή η παντελής απουσία από τα βραβεία κάποιων αγγλόφωνων ταινιών που έχουν εισιτήρια στις αίθουσες όπως οι θαυμάσιες «Routeirish» του Κεν Λόουτς και «Μια ακόμη χρονιά» του Μαικ Λι.

No comments: