Wednesday, May 19, 2010

Κάννες: Προβλήθηκε η νέα ταινία του Κεν Λόουτς


H Πάρις Χίλτον μπορεί να μην πρωταγωνιστεί στην νέα ταινία του Λόουτς, αλλά πρωταγωνιστεί ακόμη και αν πηγαίνει σε πάρτυ. Στις Κάννες φυσικά

Μερικές από τις πλέον ενδιαφέρουσες ταινίες του 63ου φεστιβάλ των Καννών προβλήθηκαν στο διαγωνιστικό τμήμα και δεν αποκλείεται να βρεθούν ανάμεσα στις ταινίες που θα βραβευτούν είτε με το Χρυσό Φοίνικα, είτε με άλλα βραβεία του φεστιβάλ.

Ο Κεν Λόουτς παρουσίασε το πολιτικό θρίλερ «Ιρλανδική Διαδρομή».

Η έρευνα ενός πρώην μέλους των Ειδικών Δυνάμεων στο Ιράκ γύρω από τον περίεργο θάνατο στη Βαγδάτη του ενός στενού φίλου του, χρησιμοποιείται για να δώσει μια εικόνα των οικονομικών συμφερόντων στις εμπόλεμες ζώνες από διάφορους εργολάβους.

Η ταινία του Κεν Λόουτς ξεχωρίζει για τις ερμηνείες της.

Στην ταινία «Η χαρά μου», πρώτη μεγάλου μήκους ταινίας του Ρώσου σκηνοθέτη Σεργκέι Λοζνίτσα, έχουμε μια απαισιόδοξη, βουτηγμένη σε μια κατάμαυρη ατμόσφαιρα, αλληγορία πάνω στη σύγχρονη ρωσική κοινωνία.

Μέσα από διάφορες ιστορίες, που ξεκινούν από την εποχή του Β' Παγκόσμιου Πολέμου και φτάνουν ως τις μέρες μας (όλες βασισμένες σε ιστορίες που έμαθε στη διάρκεια των ταξιδιών του στη Ρωσία ο πρώην ντοκιμαντερίστας σκηνοθέτης), μας φέρνει σε επαφή με διεφθαρμένους αστυνομικούς, κλέφτες, νεαρές πόρνες. Ο Σ. Λοζνίτσα έφτιαξε μια ταινία με δυνατές εικόνες.

Στη ταινία «Ποίηση», ο Νοτιοκορεάτης σκηνοθέτης Τσανγκντόνγκ Λι μας παρουσιάζει το πορτρέτο μιας ηλικιωμένης γυναίκας η οποία, για να αλλάξει κάπως την ανιαρή ζωή της, αποφασίζει στα 60 της τόσα χρόνια να γίνει ποιήτρια, ενώ, παράλληλα προσπαθεί να συμφιλιωθεί με την απάνθρωπη πράξη του νεαρού εγγονού της να βιάσει με πέντε συμμαθητές του μια κοπέλα, οδηγώντας την στην αυτοκτονία.

Ο Λι καταγράφει με λεπτομέρεια, αλλά και κριτικό μάτι την κοινωνία μέσα στην οποία κινούνται τα πρόσωπά του, δημιουργώντας σκηνές από τις οποίες δεν λείπει και μια ποιητική πνοή. Οι κριτικοί κάνουν λόγο για μια εξαιρετική ερμηνεία από την Τζουνκί Γιουν.

No comments: