Monday, May 10, 2010

Ο «Ρομπέν των Δασών» με τα μάτια των Ρ.Σκοτ και Ρ.Κρόου


Ο Ράσελ Κρόου προπονήθηκε σκληρά στην τοξοβολία, προκειμένου να μπει στο «πετσί» του ρόλου


Δείτε το βίντεο...
Μια ματιά στον «μύθο» του Ρομπέν των Δασών ρίχνουν οι Ρίντλεϊ Σκοτ και Ράσελ Κρόου στην ταινία Robin Hood, η οποία ανοίγει την Τετάρτη το 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.

Αποκλειστικά στο in.gr: Ο Ρίντλεϊ Σκοτ αναλύει το όραμά του

Ο θρύλος του Ρομπέν των Δασών αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο της αγγλικής λογοτεχνίας εδώ και δεκαετίες, με πολλούς να λένε ότι ήταν ιστορικά υπαρκτό πρόσωπο και άλλους να υποστηρίζουν ότι πρόκειται απλά για έναν... μύθο.

Στον κινηματογράφο μάλιστα και στην τηλεόραση μετράει κανείς πάνω από 30 μεταφορές του θρύλου, ανάμεσά τους οι Robin Hood (1922), The Adventures of Robin Hood (1938), Robin and Marian (1976), Robin Hood: Prince of Thieves (1991).

Η βασική διαφορά της εν έτει 2010 κινηματογραφικής μεταφοράς του θρύλου που έχει γυριστεί σε Αγγλία και Ουαλία και καλύπτει την περίοδο από το θάνατο του βασιλιά Ριχάρδου Ι το 1199 μέχρι και την υπογραφή της Magna Carta το 1215, είναι πως τόσο ο Ρίντλεϊ Σκοτ όσο και ο Ράσελ Κρόου ήθελαν να φωτίσουν μέσα από την ταινία τις απαρχές του θρύλου του Ρομπέν των Δασών.

Με άλλα λόγια, και οι δύο τους ήθελαν να αποτυπώσουν κινηματογραφικά την ιστορία του τρόπου με τον οποίο ένας απλός τοξότης στο στρατό του Βασιλιά Ριχάρδου Ι μεταμορφώνεται στο γνωστό θρύλο του Ρομπέν των Δασών, δίνοντας στο κοινό ανάγλυφα το κοινωνικο-ιστορικο-πολιτικό πλαίσιο της Αγγλίας την εποχή εκείνη: η Αγγλία έχει πτωχεύσει, απειλείται από έναν εμφύλιο πόλεμο αλλά και από τη Γαλλία, ενώ στην εξουσία βρίσκεται ένας ανεπαρκής βασιλιάς, ο Ιωάννης. Έτσι, το τέλος της ταινίας αποτελεί την αρχή της γνωστής ιστορίας…

Ο σκηνοθέτης Ρίντλεϊ Σκοτ είναι γνωστός λάτρης των ταινιών εποχής και με τον σεναριογράφο Μπράιαν Χέλγκελαντ αποφάσισαν να «εξανθρωπίσουν το θρύλο» και να «σκιαγραφήσουν» το πως θα μπορούσαν να είχαν διαμορφωθεί τα πραγματικά γεγονότα που οδήγησαν στη «γέννηση» του Ρομπέν των Δασών.

Για το ρόλο του Ρομπέν των Δασών (τον οποίο στο παρελθόν έχουν υποδυθεί ο Έρολ Φλιν, ο Σον Κόνερι κι ο Κέβιν Κόστνερ) ο Ράσελ Κρόου μελέτησε πάνω από 30 βιβλία για τον ήρωα και την εποχή.

Επίσης, προπονήθηκε σκληρά στην τοξοβολία –σε βαθμό πρωταθλητισμού, ρίχνοντας έως και 200 βέλη την ημέρα- ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στον ήρωα που θα ενσάρκωνε.Στο πρόσωπο της Κέιτ Μπλάνσετ ο Κρόου βρήκε την ιδανική Μάριον, αναβιώνοντας κατά κάποιο τρόπο τη σχέση «Πετρούκιου και Κατερίνας», κι ενσωματώνοντας Σαιξπηρικά στοιχεία ( The Taming of the Shrew) στην ιστορία.

No comments: