Monday, May 24, 2010

Νικ Γιαννόπουλος: «Ηθελα να δείξω τη μοντέρνα Ελλάδα»

Σεναριογράφος και πρωταγωνιστής της κωμωδίας «Kings of Myconos», ο Νικ Γιαννόπουλος επιστρέφει στη χώρα που ερωτεύτηκε, με ήλιο, θάλασσα και τη Ζέτα Μακρυπούλια...
  • Ηλιος, θάλασσα και τραγούδι. Tο «Kings of Mykonos», η ελληνοαυστραλιανή παραγωγή που μέρος της γυρίστηκε στην κοσμοπολίτικη Μύκονο, θα κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα στις 3 Ιουνίου, με αυτά ακριβώς τα συστατικά.

Ο Βινς Κολόσιμο και ο Νικ Γιαννόπουλος με χορευτικές διαθέσεις που
 τις επιδεικνύουν κιόλας στο «Kings of Mykonos».
Ο Βινς Κολόσιμο και ο Νικ Γιαννόπουλος με χορευτικές διαθέσεις που τις επιδεικνύουν κιόλας στο «Kings of Mykonos».  
  • Ο Νικ Γιαννόπουλος, σεναριογράφος και πρωταγωνιστής της ταινίας, γνωστός στην Αυστραλία μέσα από τηλεοπτικά και κινηματογραφικά σουξέ, έχει επενδύσει στις ελληνικές ρίζες του για να σκορπίσει το γέλιο. Μας το λέει στη συνέντευξη που μας παραχώρησε πριν η ταινία ξεκινήσει τον κύκλο της στις αίθουσες, αρχής γενομένης των αυστραλιανών όπου ξεκίνησε να προβάλλεται στις 20 Μαΐου.
Ο Νικ Γιαννόπουλος με τον Βινς Κολόσιμο και τον Δημήτρη Σταρόβα σε
 μια σκηνή της ταινίας.
Ο Νικ Γιαννόπουλος με τον Βινς Κολόσιμο και τον Δημήτρη Σταρόβα σε μια σκηνή της ταινίας.
  • Το «Kings of Mykonos» είναι συνέχεια του επιτυχημένου «The wog boy». Γιατί καταπιαστήκατε ξανά με τον χαρακτήρα του Στιβ Καραμήτση, μετά σχεδόν από μια δεκαετία;
Αρχικά το «Kings of Mykonos» ήταν ένα ξεχωριστό σχέδιο και όχι συνέχεια του «The wog boy» αλλά, καθώς ξεκίνησα να το αναπτύσσω, συνειδητοποίησα ότι θα ήταν ιδανικό σίκουελ. Με αυτό εννοώ ότι λειτουργεί τόσο σαν σίκουελ όσο και σαν ταινία από μόνη της.
  • Ποια είναι η πιο τρυφερή ή πιο παράξενη ανάμνηση που έχετε από τα γυρίσματα στη Μύκονο;
Είχαμε ένα πραγματικό κρι κρι. Το βρήκαμε στην Κρήτη και το πήραμε μαζί μας με τον ιδιοκτήτη του. Λοιπόν, αυτό το κατσίκι τρομοκράτησε τους πάντες στο πλατό. Ηταν τόσο δυνατό και επικίνδυνο. Ενα πραγματικό μυθικό τέρας σαν αυτά που φαντάζεσαι ότι μπορεί να περιπλανούνταν στην αρχαία Ελλάδα. Δεν με άφηνε να το πλησιάσω χωρίς να μου επιτεθεί.
  • Στην ταινία, ο Στιβ πηγαίνει στο νησί για να πάρει μια μεγάλη περιουσία που του ανήκει. Εκεί αντιμετωπίζει μια σειρά προβλημάτων και συναντά πολλούς Ελληνες που του δημιουργούν φασαρίες. Πώς αντιλαμβάνεστε τη σύγχρονη Ελλάδα και τους πολίτες της, σαν γιος Ελλήνων μεταναστών που μεγάλωσε στην Αυστραλία;
?Οταν ήρθα για πρώτη φορά στην Ελλάδα ήταν μαζί με τον πατέρα μου στα 14 μου. Ηταν καταπληκτικά. Το πρώτο πράγμα που πρόσεξα ήταν ότι τα ελληνικά μου δεν ήταν τόσο καλά όσο όλων των ξαδέρφων μου. Δυσκολεύονταν να με καταλάβουν και γελούσαν με τον τρόπο που έλεγα ορισμένα πράγματα και αυτό με μπέρδευε. Αλλά είδα επίσης ότι τα κορίτσια με πρόσεχαν περισσότερο απ’ ό,τι στην Αυστραλία, οπότε ερωτεύτηκα την Ελλάδα. Επιστρέφω σχεδόν κάθε χρόνο από το 1988. Εχει αλλάξει πολύ από τότε. Εχει γίνει πολύ πιο κοσμοπολίτικη και ευρωπαϊκή. Δεν είναι η ίδια χώρα που οι γονείς μου άφησαν πίσω στα τέλη του ‘50 και στις αρχές του ‘60. Ηθελα να το βάλω αυτό στο φιλμ και θα το δείτε όταν ο Στιβ φτάνει και ο Τζίμι (που τον υποδύεται έξοχα ο Δημήτρης Σταρόβας) τον κοροϊδεύει όταν καταλαβαίνει ότι αυτός ο τύπος από την Αυστραλία νομίζει ακόμα ότι η Ελλάδα είναι κολλημένη στη δεκαετία του ‘50. Ηθελα να δείξω σε όλο τον κόσμο πόσο όμορφη και μοντέρνα είναι η Ελλάδα. Ηθελα να τους δείξω τη χώρα που ερωτεύτηκα.
  • Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας σας έχετε υπηρετήσει την κωμωδία. Εχετε κάποια αρχαία κωμωδία που προτιμάτε ή κάποιον ρόλο που θα θέλατε να παίξετε αλλά δεν σας έχει δοθεί ακόμα η ευκαιρία;
Γράφω πάντα και παίζω ο ίδιος τα έργα μου για το θέατρο. Το προτιμώ. Οταν ήμουν στη δραματική σχολή δεν χάρηκα ποτέ στην πραγματικότητα την ερμηνεία των θεατρικών έργων άλλων ανθρώπων - και έπαιζα σε πολλά. Σοφοκλή, Αριστοφάνη, Σαίξπηρ, Τσέχοφ και άλλα. Ηταν σπουδαία εμπειρία αλλά αισθάνομαι σαν να τα έχω ζήσει και κάνει πολλές φορές. Εχω πολλά να πω και η ζωή είναι πολύ μικρή, οπότε προτιμώ να περνάω τον καιρό μου ερμηνεύοντας αυτά που γράφω.
  • Από την εμπειρία σας, τι κάνει το κοινό να γελάει; Γιατί οι εθνολογικές κομεντί, όπως το «Wog boy» ή το «Γάμος αλά ελληνικά» είναι τόσο επιτυχημένες;
Kαλή κωμωδία είναι η εξής: όταν ο σεναριογράφος ή ο ηθοποιός γυρίζει έναν καθρέφτη στο κοινό και λέει: «Αυτοί είστε εσείς». Η κωμωδία αφορά πάντα την αλήθεια αλλά στην υπερβολή της. Οταν γελάμε με κάτι είναι ταυτόχρονα πιο εύκολο να το αποδεχτούμε, ειδικά όταν μιλάμε για σοβαρά θέματα, όπως ο ρατσισμός, η προσωπική ταυτότητα, η διαφθορά, η εξαπάτηση, η οικογένεια. Ολα αυτά τα θέματα εμφανίζονται στο «Kings of Mykonos», γι’ αυτό είναι τόσο αστείο. Υπάρχουν θέματα που επηρεάζουν όλο τον κόσμο. Η καλή κωμωδία είναι παγκόσμια.
  • Σε αυτήν τη φάση της ζωής σας, θα λέγατε ότι έχετε πετύχει όλα όσα ονειρευόσασταν;
Μια πολύ έξυπνη γυναίκα μου είπε κάποτε ότι όταν έχεις κατακτήσει ένα όνειρο, προχωράς στο επόμενο. Πρέπει να ζεις τη ζωή σου γεμάτη όνειρα, κάποια θα γίνουν πραγματικότητα και κάποια άλλα όχι. Αλλά η ζωή είναι να προσπαθείς να κάνεις τα πιο πολλά από αυτά τα όνειρα πραγματικότητα.
  • Συμπρωταγωνίστρια του Νικ Γιαννόπουλου είναι η Ζέτα Μακρυπούλια στην ελληνο-αυστραλιανή κωμωδία «Kings of Mykonos», που στοίχισε 8 εκατομμύρια ευρώ και γυρίστηκε από τον Πίτερ Ανδρικίδη. Το διεθνές καστ συμπληρώνουν οι Αλεξ Δημητριάδης, Βινς Κολόσιμο, Κοσίμα Κόπολα, Κέβιν Σόρμπο και από την Ελλάδα οι Δημήτρης Σταρόβας, Μάνος Γαβράς, Κώστας Κίλιας, κ.ά.
Αντα Δαλιάκα, ΕΘΝΟΣ, 23/05/2010

No comments: