Monday, May 17, 2010

Ποιοι σταρ δήλωσαν «απών»

Γιατί Σον Πεν και Σάρον Στόουν δεν θα πάνε στις Κάνες, την ίδια στιγμή που για «Μια ακόμη χρονιά» ο Μάικλ Λι με μια ταινία σιντριβάνι- συγκινήσεων φλερτάρει με τον Φοίνικα

Τελικά, ούτε ο Σον Πεν θα μπορέσει να παραβρεθεί στις Κάνες για την παρουσίαση της διαγωνιζόμενης ταινίας του Νταγκ Λίμαν «Fair game» ούτε και η Σάρον Στόουν για να επαναλάβει τα καθήκοντά της ως οικοδέσποινας της ετήσιας δεξίωσης της AMFAR για την καταπολέμηση του AIDS.

Μάικλ Λι - Λέσλι Μάνβιλ
Μάικλ Λι - Λέσλι Μάνβιλ

Ο ένας λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεών του στην Ουάσιγκτον (μια ακροαματική διαδικασία ενώπιον της γερουσίας, όπου θα μιλήσει για τη σεισμόπληκτη Αϊτή ή άλλη υπό τον φόβο της ηφαιστειακής στάχτης και των αναμενόμενων ακυρώσεων πτήσεων).

 Γούντι Αλεν - Ναόμι Γουότς
Γούντι Αλεν - Ναόμι Γουότς

Απώλειες που εννοείται πως κάθε άλλο παρά χαροποιούν τους διοργανωτές του Φεστιβάλ, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει πως ο πήχης του γκλάμουρ στο θέρετρο της Κυανής Ακτής ήταν χαμηλός το περασμένο γουικέντ. Ισα ίσα που ήταν πολύ υψηλότερος από το αναμενόμενο:

Ολιβερ Στόουν, Μάικλ Ντάγκλας, Σάια ΛαΜπεφ, Φρανκ Λαντζέλα και Κάρεϊ Μάλιγκαν, ο σκηνοθέτης και οι πρωταγωνιστές του καλοδομημένου συνολικά, αλλά τραβηγμένου στο φινάλε του, σίκουελ «Wall Street: Το χρήμα ποτέ δεν κοιμάται», όλοι τους παρόντες στο κόκκινο χαλί για την εκτός συναγωνισμού συμμετοχή της ταινίας.

Μαζί τους και ο Τζος Μπρόλιν, που επίσης πρωταγωνιστεί στη νέα κομεντί του Γούντι Αλεν «You will meet a tall dark stranger», δίπλα στη Ναόμι Γουότς, κι αυτοί με τη σειρά τους παρόντες στο φεστιβάλ των φεστιβάλ, εκείνη με τη λαμπερή ομορφιά και το πλατύ της χαμόγελο, εκείνος, ο Αλεν, κλασικά «κουμπωμένος» στην επίσημη πρεμιέρα, αλλά «σπίρτο» στη συνέντευξη Τύπου («Ποια είναι η σχέση σας με τον θάνατο;» τον ρωτάει ένας δημοσιογράφος. «Είμαι ρητά εναντίον του» απαντά εκείνος, στέλνοντας τους ακροατές του στα πατώματα από τα γέλια).

Ακόμα, οι αγέρωχοι Αλέν Ντελόν και Κλαούντια Καρντινάλε να χαιρετούν τα πλήθη λίγο πριν από την προβολή του πλήρως ανακαινισμένου αριστουργήματος του Λουκίνο Βασκόνι «Ο γατόπαρδος». Ο μουσάτος Πέδρο Αλμοδόβαρ να φλερτάρει με τις κάμερες ως παρουσιαστής της ενότητας «Φόρος τιμής στο ισπανικό σινεμά».

Ο Μάρτιν Σκορσέζε να βολτάρει στην Κρουαζέτ ως ιδρυτής του World Cinema Fund, μιλώντας για το μουσικό ντοκιμαντέρ «Living in the material world: George Harrison», του οποίου τα γυρίσματα μόλις ολοκλήρωσε. Η Νταϊάν Λέιν να ανεβαίνει τα σκαλιά του Παλέ, όχι μόνο ως προσκεκλημένη στην επίσημη πρεμιέρα της ταινίας του Γούντι Αλεξ, αλλά και ως... διαφημίστρια των πρόσφατων παραγωγικών της δραστηριοτήτων.

Καλά όλα αυτά τα αστραφτερά, τα απαραίτητα για τη διεθνή ακτινοβολία της 63χρονης διοργάνωσης, αλλά, αλήθεια, τι γίνεται με τους μέχρι στιγμής «σταρ» του Διαγωνιστικού Προγράμματος; Δύο ονόματα: Μάικ Λι, Λέσλι Μάνβιλ.

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια του συγκλονιστικού δράματος σχέσεων «Μία ακόμη χρονιά». Η καθημερινότητα μιας ευτυχισμένης λονδρέζικης φαμίλιας και των προβληματικών φίλων τους στο εύρος των τεσσάρων εποχών του χρόνου.

Λεπτοβελονιά μεγάλης κλάσης, με ερμηνείες που σε στέλνουν αδιάβαστο, κι εκείνη της Μάνβιλ στον ρόλο της μανιοκαταθλιπτικής οικογενειακής φίλης, απλά... από άλλο πλανήτη.

Ενα σιντριβάνι συγκινήσεων που δεν αποκλείεται να χαρίσει στον Μάικλ Λι τον δεύτερο Χρυσό Φοίνικά του 14 χρόνια μετά το «Μυστικά και ψέματα». Αριστούργημα.

  • Συναυλία
    Επίσημα χορηγός του Φεστιβάλ Κανών η Chopard, γιορτάζει απόψε τα 150 χρόνια ζωής της σ’ ένα επετειακό πάρτι στο Palm Beach, στη δυτική ακτή της Κρουαζέτ, με τον Λάιονελ Ρίτσι να δίνει τον γιορτινό τόνο σε μια live συναυλία.
Ρόμπυ Εκσιέλ, ΕΘΝΟΣ, 17/05/2010

No comments: