Saturday, May 8, 2010

«Μαρτυρίες» μιας μεγάλης εποποιίας


Σοβιετική κινηματογραφική πανδαισία, αφιερωμένη στα 65χρονα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης, στον κινηματογράφο «ΙΛΙΟΝ»

«Ελα να δεις» του Ε. Κλίμοφ
Εξήντα πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη Μέρα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, που σήμανε το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου και την άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας. Μεγάλη ήταν η συνεισφορά πολλών λαών στην Αντιφασιστική Νίκη, ενώ ξεχωριστή υπήρξε η προσφορά της ΕΣΣΔ, που πρωτοστάτησε στον αγώνα για τη συντριβή του φασιστικού άξονα.
Τιμώντας τη σπουδαία ιστορική επέτειο, η «NEW STAR», διοργανώνει στον κινηματογράφο «ΙΛΙΟΝ» (Τροίας 34 & Πατησίων, Μετρό Βικτώρια, 210 8810.602), ένα μεγάλο κινηματογραφικό φεστιβάλ, που ξεκίνησε από τις 6/5 και θα διαρκέσει μέχρι τις 12/5. Στο πλαίσιό του, προβάλλονται 17 ταινίες μυθοπλασίας, με την υπογραφή σπουδαίων Σοβιετικών σκηνοθετών (όπως Ταρκόφσκι, Κλίμοφ, Ρομ, Ντονσκόι, Μπονταρτσούρκ κ.ά.), 13 ντοκιμαντέρ σε πρώτη παρουσίαση στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες και 13 κινούμενα σχέδια εμπνευσμένα από το Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο. Ισχύει ημερήσιο εισιτήριο 7,5 ευρώ και φοιτητικό/ μαθητικό/ εκπαιδευτικό 6 ευρώ. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα εβδομαδιαίου εισιτηρίου για όλες τις προβολές, στην τιμή των 22, 5 και 18 ευρώ, αντίστοιχα.

Η σοβιετική κινηματογραφική πανδαισία συνεχίζεται... Σήμερα (9/5) προβάλλονται: «Ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος» (Ρομάν Καρμέν, 1965), «Ελα να δεις» (Ελεμ Κλίμοφ, 1985), «Η απελευθέρωση της πατρίδας» (Ντοκιμαντερ), «Κοντά στο στρατιώτη) (Ντοκιμαντέρ).

«Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν» του Α. Ταρκόφσκι
Αύριο (10/5): «Το ουράνιο τόξο» (Μαρκ Ντονσκόι, 1943), «Ο δρόμος για τη νίκη» (Ντοκιμαντέρ), «Ο θρίαμβος του Κουρσκ» (Ντοκιμαντέρ), «Η πτώση του Βερολίνου» (Ντοκιμαντέρ), «Ο αληθινός φασισμός».

11/5: «Το ρωσικό μας μέτωπο» (Ντοκιμαντέρ), «Η Ανοιξη της Νίκης» (Ντοκιμαντέρ), «Η Μάχη του Στάλινγκραντ» (Ντοκιμαντέρ), «Τα μακρινά μίλια του πολέμου», «Ελα να δεις».

12/5: «Ο άγνωστος στρατιώτης», «Οι Ρώσοι σε πόλεμο», «H μακρινή φωνή του πολέμου», «Περιμένω με ελπίδα», «Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν».

Από τις ταινίες που θα προβληθούν στη συνέχεια, σημειώνουμε:

  • «Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν» (1962, «Χρυσός Λέοντας» στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας, «Χρυσή Γέφυρα» για Καλύτερη Σκηνοθεσία στο Φεστιβάλ του Σαν Φρανσίσκο). Η πρώτη μεγάλου μήκους, σπουδαία ταινία του Ταρκόφσκι, βασισμένη σε αντιπολεμικό διήγημα του Βλαντιμίρ Μπογκομόλοφ.
  • «Ελα να δεις» (1985, Καλύτερη Ταινία, Βραβείο FIPRESCI Φεστιβάλ Μόσχας) - η αριστουργηματική ταινία του Ελεμ Κλίμοφ, ένα συγκλονιστικό έπος των φρικαλεοτήτων των ναζί αποτελεί μια βίαιη καταδίκη του πολέμου.
  • «Ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος» (1965), Σκηνοθεσία: Ρόμαν Κάρμεν. Ανα­φέρεται στη φασιστική επιδρομή εναντίον της Σοβιετικής Ενωσης και στον αγώνα για την από­κρουσή της.


  • «Το Ουράνιο τόξο» (1943, Βραβεία: Βραβείο «Λένιν» 1944 και «Στάλιν» 1946). Σκηνοθεσία: Μαρκ Ντονσκόι. Γυρίστηκε στο ψυχορράγημα του ναζισμού και στάθηκε η μεγαλύτερη επιτυχία του σοβιετικού κινηματογράφου μετά το τέλος του πολέμου.
  • «Ο Αληθινός Φασισμός» του Μιχαήλ Ρομ. Ντοκιμαντέρ με υλικό από τα πολεμικά αρχεία της ΕΣΣΔ, της Γερμανίας και της Πολωνίας, αλλά και από τα απόρρητα αρχεία του χιτλερικού υπουργείου προπαγάνδας και από τις ταινίες της Λένι Ρίφερνσταλ. Μια απόπειρα σπουδής του φασισμού και ερμηνείας του.
  • «Ο δρόμος για τη Νίκη» (1965). Σκηνοθεσία: Ρ. Κάρμεν, Ι. Βένζερ, Ι Σέτκινα. Σενάριο: Ρ. Κάρμεν, Σ. Σμιρνόβ. Σκηνές από την παραμονή των γερμανικών στρατευμάτων στη Ρωσία, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, την είσοδο των συμμάχων στον πόλεμο, την απελευθέρωση της χώρας και την παρέλαση στη Μόσχα το 1945.
  • «Η Μάχη του Στάλινγκραντ» (1973). Σκηνοθεσία: Σ. Πουμιάνσκαϊα. Περιγράφει την πιο δύσκολη για τη Σοβιετική Ενωση περίοδο του Δευτέρου Παγκόσμιου Πολέμου. Στην ταινία χρησιμοποιήθηκε υλικό από το κεντρικό αρχείο Κρατικού Κέντρου Κινηματογραφίας και Ραδιοφωνίας και γερμανικά ντοκιμαντέρ.
  • «Ο θρίαμβος του Κουρσκ» (1983). Σενάριο/Σκηνοθεσία: Β. Βερμισέβα, Α. Μαριάμοβ. Την περίοδο από της 5 Ιουλίου 1943 έως τις 25 Αυγούστου 1943 έγινε μία από τις πιο αιματηρές μάχες του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου στην περιοχή του Κουρσκ. Περιλαμβάνει ιστορικά ντοκουμέντα και αναμνήσεις των στρατιωτών.
  • «Απελευθέρωση της πατρίδας» (1974). Σκηνοθεσία: Σ. Πουμιάνσκαϊα. Η ταινία καλύπτει την περίοδο από την άνοιξη του 1943, της πιο κρίσιμης στιγμής του Δευτέρου Παγκόσμιου Πολέμου μέχρι τη μεγάλη νίκη του 1945. Χρησιμοποιήθηκε υλικό από το κεντρικό αρχείο Κρατικού Κέντρου Κινηματογραφίας και Ραδιοφωνίας και γερμανικά ντοκιμαντέρ.
  • «Η Ανοιξη της νίκης» (1974). Σκηνοθεσία: Σ. Πουμιάνσκαϊα. Το ντοκιμαντέρ ξεκινάει με την ιστορική σκηνή της ανακοίνωσης της νίκης της Σοβιετικής Ενωσης και καλύπτει την περίοδο από τα τέλη του 1944 έως την άνοιξη του 1945. Περιέχει προσωπικές φωτογραφίες των στρατιωτών από το μέτωπο και το κατεστραμμένο Βερολίνο μαζί με τα επίσημα ιστορικά ντοκουμέντα.
  • «Κοντά στο στρατιώτη» (1975). Η δουλειά των οπερατέρ κατά τη διάρκεια του πολέμου. Σκηνοθεσία: Ι. Γκελέιν. Η ταινία είναι αφιερωμένη στους οπερατέρ που απαραίτητα συμμετείχαν στις μάχες και συνόδευαν το Σοβιετικό Στρατό. Στη διάρκεια του πολέμου έχουν γυριστεί 3,5 εκατομμύρια μέτρα ταινίας και τα πιο σημαντικά και μοναδικά επεισόδια προβάλλονται σ' αυτό το ντοκιμαντέρ.
  • «Η πτώση του Βερολίνου» (1945, βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους - Φεστιβάλ Καννών 1946). Σκηνοθεσία: Γιούρι Ράιζμαν. Το ντοκιμαντέρ αποτελεί περίληψη των εκατοντάδων μέτρων φιλμ που γυρίστηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου και ειδικά των τελευταίων βδομάδων της μάχης ενάντια στη Ναζιστική Γερμανία.
  • Η μάχη του Στάλινγκραντ» (1960). Η σοβιετική οπτική της μάχης που άλλαξε την πορεία του πολέμου και έγειρε την πλάστιγγα υπέρ των συμμάχων. Παρουσιάζονται σπάνιες λήψεις από αιχμαλωσίες Γερμανών, που δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο ντοκιμαντέρ που παρήγαγαν οι σύμμαχοι.
  • «Το ρωσικό μας Μέτωπο» (1941 - '43). Αξιοσημείωτο ντοκιμαντέρ των Lewis Μilestone και Joris Ivans.
  • «Ρώσοι σε πόλεμο» (1943). Πλάνα από επίκαιρα της εποχής, κινηματογραφημένα από ανώνυμους Ρώσους οπερατέρ, που απεικονίζουν σκηνές δυνατές, εικόνες ενός αποφασισμένου λαού, κατά τη διάρκεια της χειμερινής εκστρατείας του 1942.

Ρ।Σ., ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Κυριακή 9 Μάη 2010

No comments: