Wednesday, May 12, 2010

Ξεκινά το 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών

Το ηφαίστειο της Ισλανδίας και η σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε την προηγούμενη εβδομάδα την περιοχή της νότιας Γαλλίας δεν θα σταθούν εμπόδιο στο 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, που ανοίγει τις πόρτες του σήμερα, με οικοδέσποινα την Γαλλο-βρετανίδα ηθοποιό, Kristin Scott Thomas.


Η κριτική επιτροπή, με πρόεδρο τον Αμερικανό σκηνοθέτη, Τιμ Μπάρτον, θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε πενήντα διαφορετικές ταινίες και δεκαεννέα ταινίες μικρού μήκους αυτήν που θα κερδίσει στις 23 Μαΐου τον Χρυσό Φοίνικα.

Οι προβλέψεις για τον φετινό νικητή δίνουν και παίρνουν. Ανάμεσα στα φαβορί, είναι ο Ιρανός σκηνοθέτης, Αμπάς Κιαροστάμι, ο Ιάπωνας, Τακέσι Κιτάνο, οι Βρετανοί, Μάικ Λι και Κεν Λόατς αλλά και ο Ρώσος, Νικίτα Μιχαΐλοφ.

Στον παράλληλο διαγωνισμό, "Ένα Κάποιο Βλέμμα", το φιλμ "Les Amours imaginaires" του νεαρού Καναδού, Ξαβιέ Ντολανόν, συναγωνίζεται με την ταινία "Film Socialisme" του Ζαν - Λικ Γκοντάρ.

Εκτός διαγωνισμού, θα προβληθούν οι ταινίες του Ρίντλεϊ Σκοτ, "Ο Ρομπέν των Δασών" και της Ζουλί Μπερτουτσελί "The Tree", όπου πρωταγωνιστεί η Γαλλίδα ηθοποιός, Σαρλότ Γκέινσμπουργκ, κόρη του διάσημου τραγουδιστή Σερζ Γκέινσμπουργκ.

No comments: