Wednesday, May 19, 2010

Πανικός στις Κάννες για τον Τζάγκερ

  • Παρασκήνια από το λαμπερό Φεστιβάλ
  • Παρασκήνια από το λαμπερό Φεστιβάλ
  • Τελευταία ενημέρωση:

Πανικός επικράτησε στις Κάννες, λόγω της άφιξης του Μικ Τζάγκερ, καθώς ο ροκ σταρ, μέχρι και την τελευταία στιγμή, δεν είχε επιβεβαιώσει ότι θα παραστεί. Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των πάρτι έχει επηρεαστεί από την διεθνή κρίση, ενώ σινεφίλ και μη βρίσκουν χίλιους δυο τρόπους για να αποκτήσουν μια πρόσκληση.


Νευρικός και αεικίνητος, όπως ακριβώς είναι στις συναυλίες. Πάνω κάτω πήγαινε ο Μίκ Τζάγκερ -αδύνατος σαν σκελετός- πριν από λίγη ώρα στη σκηνή της αίθουσας των προβολών των ταινιών του "Δεκαπενθήμερου των σκηνοθετών". Μόλις δε, εμφανίστηκε, παραλίγο να γκρεμιστεί η αίθουσα από τα σφυρίγματα και τα χειροκροτήματα. Παρουσίασε το ντοκιμαντέρ "Συνέβαιναν πολλά τότε στην Αμερική". "Ήταν η εποχή του Νίξον και του πολέμου του Βιετνάμ. Αλλά εμείς ήμασταν κλεισμένοι σε ένα στούντιο και γράφαμε", είπε. Και για να ελαφρύνει την ατμόσφαιρα συμπλήρωσε "τότε ήμασταν νέοι, τρελοί και ανόητοι. Τώρα είμαστε απλά ανόητοι!".

Από τον Μικ Τζάγκερ στον Κεν Λόουτς

Τα τυχερά του Φεστιβάλ των Καννών. Να βγαίνεις από την προβολή του ντοκιμαντέρ για τους Rolling Stones, να έχεις δει από απόσταση λίγων μέτρων τον Μίκ Τζάγκερ, και να σκοντάφτεις πάνω σε έναν .. Χρυσό Φοίνικα. Ο Βρετανός σκηνοθέτης Κέν Λόουτς (βραβευμένος το 2006 για το "Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι") περπατούσε με γρήγορα βήματα, σχεδόν έτρεχε, ανάμεσα στον κόσμο. Ποιος ξέρει πού πήγαινε. Παρά όμως την βιασύνη του, έκανε μια στάση όταν του ζήτησε μια γυναίκα ένα αυτόγραφο αλλά και ένας παπαράτσι μία φωτογραφία. Και στη συνέχεια έγινε... καπνός. Αύριο θα μονωπολεί το ενδιαφέρον με άλλο τρόπο. Θα δώσει συνέντευξη τύπου για τη νέα του ταινία, "Route irish", που προβλήθηκε σήμερα.

Η κρίση χτύπησε τα πάρτι

Για κάποιους όμως οι Κάννες δεν είναι μόνο ταινίες, είναι και πάρτι, τα οποία φέτος είναι κάπως μειωμένα. Ας όψεται η οικονομική κρίση. Όχι βέβαια ότι δεν γίνονται κάθε μέρα αρκετά, αλλά όχι δεκάδες όπως άλλες χρονιές. Για παράδειγμα η Wild Bunch, μία από τις πιο μεγάλες γαλλικές εταιρείες πωλήσεων ταινιών-θυγατρική του Canal+, έκανε μόνο δύο αντί για τέσσερα που συνήθιζε. Το παράδειγμα της κάτι δείχνει. Λιγότερα πάρτι σε βίλες, κρουαζιερόπλοια και στην παραλία λοιπόν.

Τα παραλιακά έχουν φέτος και μια σημαντική απώλεια: τις σέζ λόνγκ, που ήταν must. Συνήθως τα party animals σκοτωνόντουσαν για να προλάβουν μία. Τα κύματα των 10 μέτρων της προηγούμενης βδομάδας, όμως έχουν κάνει τους ιδιοκτήτες των μπάρ να πάρουν τα μέτρα τους και έχουν υψώσει ψηλούς λόφους από άμμο για προστασία. Κι έτσι καλά είναι. Και ούτως η άλλως πανάκριβα για τις κινηματογραφικές εταιρείες που τα διοργανώνουν.

Ένα πάρτι στην παραλία με ποτά και σνάκς, αλλά χωρίς φαγητό, κοστίζει 50-60.000 ευρώ!Pas mal...

Στο κυνήγι των προσκλήσεων

"Δίνω το τηλέφωνο μου για μια πρόσκληση". Πολύ απεγνωσμένος πρέπει να ήταν ο σινεφίλ που κρατούσε αυτό το χαρτί έξω από τις αίθουσες του φεστιβάλ. Συνηθισμένο φαινόμενο.

Πολύς κόσμος ξεροσταλιάζει στον ήλιο, ζητώντας μια πρόσκληση. Για λόγους σινεφιλικούς ή από "ψώνιο" για να δει κάποιον σταρ από κοντά. Σε αυτά τα χαρτιά η φαντασία του "επαίτη" πρόσκλησης οργιάζει.

Υπάρχουν αυτοί που προσπαθούν να σε χτυπήσουν στο φιλότιμο για να τους δώσεις μια. Για παράδειγμα ένας έγραφε ένα χαρτί "μία πρόσκληση ισοδυναμεί με μία ζεστή αγκαλιά".

Υπάρχουν κι άλλοι, που για να σε ρίξουν επιστρατεύουν το χιούμορ τους: "δίνω την παρθενιά μου για μία πρόσκληση".

No comments: