Friday, May 21, 2010

Ηθοποιοί με αναπηρίες αναζητούν ευκαιρίες

Ο Ντάστιν Χόφμαν στην ταινία «Ο άνθρωπος της βροχής», ο Τομ Κρουζ στο φιλμ «Γεννημένος την 4η Ιουλίου», ο Τζέιμς Φρανσίσκους στο σίριαλ «Longstreet», η Λόρα Ινες στη σειρά «Στην εντατική», ο Ρέιμοντ Μπαρ στην παραγωγή «Ironside», ο Τομ Χανκς στην ταινία «Φόρεστ Γκαμπ» και ο Ντάνιελ Ντέι Λούις στην ταινία «Το αριστερό μου πόδι» έχουν κάτι κοινό.

Ο Ζακ  Γουαiνστάιν δηλώνει ότι το σύστημα στο Χόλιγουντ δεν δίνει ίσες  ευκαιρίες σε όλους

Ο Ζακ Γουαiνστάιν δηλώνει ότι το σύστημα στο Χόλιγουντ δεν δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους


Πέρα από το γεγονός ότι όλοι έχουν καταφέρει να βραβευθούν για τις υποκριτικές τους ικανότητες και να χειροκροτηθούν από το κοινό, όλοι υποδύονται ήρωες που έχουν κινητικά ή διανοητικά προβλήματα. Δεν είναι όμως το μοναδικό κοινό που έχουν. Ολοι έχουν υποδυθεί χαρακτήρες με κάποιο τύπο αναπηρίας κι όλοι στην πραγματικότητα είναι αρτιμελείς.

Και το ερώτημα είναι: δεν θα μπορούσαν όλοι οι παραπάνω ρόλοι να ενσαρκωθούν από ηθοποιούς οι οποίοι όντως πάσχουν από κάποια αναπηρία; Ή μήπως έτσι δεν θα επιβραβεύονταν οι ρόλοι;

Στο σωματείο των ηθοποιών της Αμερικής υπάρχουν πολλοί ηθοποιοί που είναι ανάπηροι αλλά δυστυχώς το Χόλιγουντ δεν τους έχει ανοίξει ακόμη διάπλατα την πόρτα.

Ο Ζακ Γουαϊνστάιν αναφέρει πως από τότε που θυμάται τον εαυτό του ήθελε να γίνει ηθοποιός. Από τεσσάρων ετών μπροστά στους καθρέφτες του σπιτιού του ερμήνευε διάφορους ρόλους. Ο νεαρός ηθοποιός, λοιπόν, είχε ένα ατύχημα πριν από χρόνια κι έμεινε παράλυτος από το στήθος και κάτω. Από τότε ζει καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι αλλά όχι μέσα στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού του, αφού προσπαθεί με κάθε τρόπο να αδράξει την ευκαιρία που θα τον οδηγήσει μπροστά στις κάμερες. Και φαίνεται ότι τελικά τα κατάφερε αφού από την περασμένη εβδομάδα ανήκει στο καστ της μουσικοχορευτικής σειράς «Glee» που μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Fox. Σύμφωνα με το σενάριο, υποδύεται έναν άρρωστο ο οποίος βρίσκεται στο κρεβάτι του νοσοκομείου έτοιμος να υποβληθεί σε εγχείρηση για να αποκατασταθεί ζημιά στη σπονδυλική του στήλη.

Από την άλλη ο ηθοποιός «δεν τα βάζει» καθόλου με τους συναδέλφους του που υποδύονται ανάπηρους, αντίθετα θεωρεί ότι για όλα φταίει το «σύστημα» που δεν δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους.

«Δεν μπορώ να θυμηθώ πόσες φορές μού έχουν πει παραγωγοί "ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας, θα σας ειδοποιήσουμε όταν θα έχουμε ρόλους που θα σας ενδιαφέρουν"», αναφέρει η χορογράφος Αλάνα Γουάλας, η οποία διδάσκει χορό σε παραπληγικούς από το αναπηρικό καροτσάκι της.

Από τη μεριά του ο ηθοποιός Μάικλ Πάτρικ Θόρτον, επίσης ανάπηρος (μπορεί να κάνει μόνο λίγα μικρά βήματα), ανήκει στη μικρή μερίδα των ηθοποιών που τους έχει δοθεί η ευκαιρία να πρωταγωνιστήσουν σε σίριαλ. Εμφανίζεται λοιπόν στις δύο επιτυχημένες ιατρικές σειρές «Private practice» και «Grey's Anatomy» και όπως λέει δέχεται πάρα πολλά γράμματα από μητέρες που τα παιδιά τους αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα υγείας. Ο Αμερικανός ηθοποιός επισημαίνει επίσης πως αν οι παραγωγοί συνειδητοποιούσαν τη θετική επιρροή που έχουν τέτοιοι ρόλοι στο κοινό, πόσο μάλλον όταν ενσαρκώνονται από άτομα με ειδικές ανάγκες, δεν θα το σκέφτονταν περισσότερο...

No comments: