Wednesday, May 19, 2010

Ο Κιαροστάμι καταγγέλλει τη φυλάκιση του Παναχί

«Το ιρανικό κράτος πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τη φυλάκιση του Παναχί».

Ο Ιρανός σκηνοθέτης, Άμπας Κιαροστάμι, μπήκε κατευθείαν στο θέμα στη συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα το μεσημέρι. Άφησε για λίγο κατά μέρος την νέα του ταινία «Certified copy», με πρωταγωνίστρια της Ζιλιέτ Μπινός- που κάνει πρεμιέρα στο φεστιβάλ - και μίλησε για τον συμπατριώτη του σκηνοθέτη, Τζαφάρ Παναχί που κρατείται εδώ και μερικούς μήνες στις φυλακές της Τεχεράνης εξαιτίας της αντίδρασης του στο καθεστώς του Αχμαντινετζάντ.

Πριν τρεις μέρες, το Σάββατο, ο Υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, Φρεντερίκ Μιτεράν, είχε διαβάσει, από τα σκαλιά του Φεστιβάλ την συγκλονιστική επιστολή του ίδιου του Παναχί, που κατάφερε να την φυγαδεύσει από το κελί του.Ενώ και την έναρξη στιγμάτισε η άδεια καρέκλα της κριτικής επιτροπής, που προοριζόταν για τον Παναχί.

Παρόλο που οι δημοσιογράφοι την είχαν στημένη στον Κιαροστάμι και ήταν προετοιμασμένοι να του κάνουν σχετικές ερωτήσεις, ο Κιαροστάμι αιφνιδίασε με έναν ποταμό δηλώσεων υπέρ του Παναχί.

Ξεκίνησε, μάλιστα, λέγοντας ότι την ώρα που ερχόταν τον ειδοποίησαν να πάρει τηλέφωνο τη γυναίκα του Παναχί. "Δεν έχω καταφέρει να μιλήσω μαζί της, αλλά ελπίζω να έχουμε καλά νέα. Οι άνθρωποι μου προσπαθούν να την βρουν".

Μια δημοσιογράφος, κλαίγοντας, μετέφερε στην αίθουσα την πληροφορία ότι ο Παναχί ξεκίνησε απεργίας πείνας. Ο Κιαροστάμι βέβαια έμεινε έκπληκτος και την ρώτησε αν είναι έγκυρες οι πηγές της, γιατί δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο και δεν μπορεί να σχολιάσει μια πληροφορία που δεν έχει διασταυρωθεί.

Σχολίασε όμως, με αφορμή τη φυλάκιση του Παναχί, τις γενικότερες συνθήκες ανελευθερίας στο Ιράν, λέγοντας ότι "δεν μπορεί κανείς να μείνει αδιάφορος απέναντι σε μια τέτοια κατάσταση, αλλά δεν γίνεται και να χάσει την ελπίδα του. Είναι μια στιγμή όπου όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι, μπροστά σε τέτοιες αντιστάσεις- όχι μόνο στους πολιτιστικούς κύκλους, αλλά και σε όλο τον κόσμο- πρέπει να δίνεται μια απάντηση".

Είχε φέρει μάλιστα αντίγραφα της καταγγελίας για τις συνθήκες ανελευθερίας που βιώνουν οι ανεξάρτητοι σκηνοθέτες στο Ιράν, που είχε δημοσιεύσει τον Μάρτιο σε ιρανική εφημερίδα με σκοπό να τα μοιράσει μετά τη συνέντευξη τύπου. Το γράμμα του είχε αναρτηθεί και στο site των New York Times. "Προκάλεσε όμως λίγες αντιδράσεις στην Ευρώπη. Για αυτό σας γνωστοποιώ ότι δεν είναι μόνο ο Παναχί, αλλά και αρκετοί ανεξάρτητες σκηνοθέτες που υφίστανται συνεχή καταπίεση στο Ιράν και δεν μπορούν να δουλέψουν. Η ειρωνεία βέβαια είναι ότι ο Παναχί δεν έχει καν αρχίσει την ταινία που ετοίμαζε και για την οποία αναγκάστηκε να κινηθεί παράνομα και να μην ζητήσει άδεια από το κράτος. Στην πραγματικότητα τιμωρείται η πρόθεση του", είπε.

Όσο για το αν ο ίδιος έχει υποστεί στο παρελθόν ανάλογα προβλήματα, η απάντηση ήταν καταφατική. "Έχω δεχτεί αντιδράσεις από τις αρχές. Ο μόνος τρόπος όμως να το αντιμετωπίσεις είναι να κάνεις τη δουλειά σου. Και κάποια στιγμή βγαίνουν όλα στη φόρα. Εδώ και μερικά χρόνια η ιρανική κυβέρνηση βάζει τρικλοποδιές στους ανεξάρτητους σκηνοθέτες, όπως στην περίπτωση του Παναχί. Το γεγονός ότι οι ταινίες μου γίνονται αποδεκτές σε άλλες χώρες, οφείλεται στις προσωπικές επαφές μου. Αυτό βέβαια ενοχλεί το ιρανικό καθεστώς γιατί είναι κάτι που ξεφεύγει από τον έλεγχο του. Με αυτή την κατάσταση πρέπει να τα βγάζουμε πέρα".

Ο Άμπας Κιαροστάμι πάντως, τα τελευταία χρόνια δουλεύει εκτός Ιράν. Και η νέα του ταινία, που τον έφερε στις Κάνες, το "Certified Copy" είναι γαλλική παραγωγή.

No comments: