Wednesday, October 27, 2010

Γούντι Αλεν εναντίον... Facebook

Δυνατή εβδομάδα με πρεμιέρες για το οσκαρικής φιλολογίας «The social network», τη νέα κομεντί του Γούντι Αλεν «Θα συναντήσεις έναν ψηλό, μελαχρινό άντρα» και την έξυπνη σάτιρα «Μια οικογένεια... ψώνιο» με την Ντέμι Μουρ. Στο προσκήνιο, ακόμα, το σκανδιναβικό δράμα «Δεσμοί αίματος» και δύο παιδικά φιλμ - το καρτούν «(Γ)λυκάκια» και η περιπέτεια φαντασίας «Ο τελευταίος μαχητής του ανέμου».

ΚΡΙΤΙΚΗ, Ρόμπυ Εκσιέλ, ΕΘΝΟΣ, 27/10/2010
  • «THE SOCIAL NETWORK»

Ο Μαρκ (Τζέσι Αϊζενμπεργκ) ξεκινά το στήσιμο του Facebook, του απόλυτου «Social network» των ημερών μας
Ο Μαρκ (Τζέσι Αϊζενμπεργκ) ξεκινά το στήσιμο του Facebook, του απόλυτου «Social network» των ημερών μας

Με τη νέα του ταινία, ο Ντέιβιντ Φίντσερ, ο σκηνοθέτης του «Seven», του «Fight club», του «Zodiac» και της «Απίστευτης ιστορίας του Μπέντζαμιν Μπάτον», καταφέρνει να συνθέσει το πιο καίριο πορτρέτο της διαδικτυακής εποχής που μας έχει μέχρι τώρα δώσει το... επί διαδικτυακής εποχής σινεμά, μέσα από μια απόπειρα σκιαγράφησης των ανθρώπων που ίδρυσαν το Facebook, τον δημοφιλέστερο ιντερνετικό τόπο κοινωνικής δικτύωσης στο «The social network».

Βασικά του Μαρκ Ζάκερμπεργκ που το 2003, μόλις 19χρονος φοιτητής στο Χάρβαρντ και άρτι εγκαταλειφθείς από την κοπέλα του, αποφάσισε μέσα στην τσαντίλα του να παραβιάσει τη βάση δεδομένων του πανεπιστημίου και να στήσει μια ιστοσελίδα σύγκρισης και αξιολόγησης σέξι φοιτητριών, χωρίς να φαντάζεται πού θα οδηγούσε η ξαφνική, ογκώδης δημοτικότητά της. Υστερα, του Εντουάρντο Σέβεριν, του (μόνου) κολλητού του φίλου, που του έδωσε τα πρώτα χρήματα για να ξεκινήσει τη διαδικτυακή επιχείρηση.
Ακόμα, των δίδυμων αδελφών Γουίνκελβος, σπουδαστών της ελίτ του Χάρβαρντ, που πρωτοανέθεσαν στον Ζάκερμπεργκ να τους βοηθήσει στο στήσιμο της δικής τους, αποκλειστικών μελών κοινωνικής ιστοσελίδας. Και, επίσης, του Σον Πάρκερ, πρώην συνιδρυτή του Napster, που ανέλαβε την παγκόσμια προώθηση του Facebook και μετέτρεψε τον Ζάκερμπεργκ σε επιχειρηματία, απομακρύνοντάς τον μακιαβελικά, ωστόσο, από τον Εντουάρντο.
Οι δικαστικές διαμάχες ανάμεσα στους παραπάνω, τρία χρόνια μετά τον σπόρο της δημιουργίας του σάιτ, λειτουργούν σαν συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις επιμέρους σκιαγραφήσεις των προσώπων, αλλά και σαν καμβάς για την ανάπτυξη ενός δράματος που φλερτάρει με την κλασική τραγωδία στον τρόπο που χειρίζεται τα θέματα της εξουσίας και της προδοσίας. Μόνο που τα αρχέτυπα αναδύονται εδώ μέσα από ένα περιβάλλον αυστηρά σύγχρονο, όπου πληκτρολόγιο και μόνιτορ έχουν ολικά υποκαταστήσει τη φυσική ανθρώπινη επικοινωνία.
Υπό το πρίσμα των Φίντσερ και Ααρον Σόρκιν (στο σενάριο, που βασίστηκε σε βιβλίο - χρονικό του Μπεν Μέζρικ), ο Ζάκερμπεργκ είναι το απόλυτο σύμβολο του περιβάλλοντος αυτού, ένας άνθρωπος με ηλεκτρονική, θαρρείς, νοημοσύνη, αλλά καθηλωμένος συναισθηματικά. Το παράδοξο δίνει και τον τόνο του φιλμ, που εύστοχα λειτουργεί μέσα από κοντράστα και με διαλεκτική επάρκεια αντιμετωπίζει την περίπτωση του κατά τύχη μπίζνεσμαν, θύματος και μαζί θύτη Μαρκ Ζάκερμπεργκ, τον οποίο υποδύεται με εκπληκτική σωματική και λεκτική εκφραστικότητα ο Τζέσι Αϊζενμπεργκ.
  • «OXI» Κανένα από τα ιδρυτικά στελέχη του Facebook δεν δέχτηκε να συνεργαστεί με τους συντελεστές της ταινίας.
  • «ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΝΑΝ ΨΗΛΟ, ΜΕΛΑΧΡΙΝΟ ΑΝΤΡΑ»

Παιχνίδι με τον έρωτα και τον θάνατο 

Ολοι ψάχνουν για έναν σωτήριο έρωτα στη νέα, «λονδρέζικη» κομεντί του Γούντι Αλεν. Ο Αλαν, πλούσιος 70άρης που θέλει να δείχνει τζόβενο, νομίζει ότι τον βρήκε στο πρόσωπο μιας ξανθιάς χαζοπιτσιρίκας. Η Ελενα, η πικραμένη, αλκοολική γυναίκα του, ευελπιστεί να της τον προβλέψει μια χαρτορίχτρα. Η Σάλι, η γκαλερίστα κόρη τους, είναι πεπεισμένη πως τη γουστάρει το γοητευτικό αφεντικό της, ενώ ο σύζυγός της, Ρόι, ένας συγγραφέας σε κρίση έμπνευσης σχεδιάζει να «την πέσει» στη σέξι νεαρή γειτόνισσα που κάθε τόσο του αποσπά την προσοχή.

Η Ναόμι Γουότς και ο Τζος Μπρόλιν «ψάχνονται», κι ας δείχνουν ερωτευμένοι στην κομεντί «Θα συναντήσεις έναν ψηλό, μελαχρινό άντρα»
Η Ναόμι Γουότς και ο Τζος Μπρόλιν «ψάχνονται», κι ας δείχνουν ερωτευμένοι στην κομεντί «Θα συναντήσεις έναν ψηλό, μελαχρινό άντρα»
Σωτήριος ο έρωτας που αναζητούν, αλλά να τους σώσει από τι; Καθώς ό,τι και να λέει η χαρτορίχτρα, ο ψηλός, μελαχρινός άντρας που όλοι τους αργά ή γρήγορα θα συναντήσουν δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον Χάρο! Εντάξει θα πει κανείς, μας τα ‘χει ξαναπεί δεκάδες φορές ο Γούντι Αλεν τα περί έρωτα και θανάτου διά των μονίμως ανασφαλών ηρώων του (δηλαδή του ιδίου), που λαχταρούν επίμονα επιβεβαίωση. Εδώ, μάλιστα κάποιες φιγούρες και μοτίβα μοιάζουν απευθείας μεταφερμένα από παλιότερες ταινίες του.
Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που ο βετεράνος δημιουργός χειρίζεται με τέτοια αυστηρότητα το θέμα της ανθρώπινης ματαιότητας - να έχει φθάσει ίσως, τώρα στα 75 του, στη βαθύτερη επίγνωσή της... Υστερα, είναι και τα απίθανα, πνευματώδη γκαγκς του, οπτικά αλλά κυρίως λεκτικά, στα οποία, εμείς τουλάχιστον, ποτέ δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε.
  • Κίντμαν
Ο ρόλος της Βρετανής ηθοποιού Λούσι Παντς, που υποδύεται τη νεαρή ερωμένη του Αλαν, προοριζόταν αρχικά για τη Νικόλ Κίντμαν.
  • «Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΜΑΧΗΤΗΣ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ»

Περιπέτεια... δημοτικού

Οι Τόποι της Γης, του Πυρός, του Νερού και του Ανέμου συμβίωναν κάποτε ειρηνικά υπό την πνευματική ηγεσία ενός Αβαταρ, μέχρι που αυτός εξαφανίστηκε ξαφνικά και οι κάτοικοι του τόπου του Πυρός κήρυξαν πόλεμο στους υπόλοιπους. 

Ο Νόα Ρίνγκερ, ο «Τελευταίος μαχητής του ανέμου», δείχνει τσαντισμένος
Ο Νόα Ρίνγκερ, ο «Τελευταίος μαχητής του ανέμου», δείχνει τσαντισμένος
Εναν αιώνα μετά, δύο αδέλφια απελευθερώνουν από τον πάγο τον Αβαταρ, που είναι ένας ανήλικος βουδιστής μοναχός, και τον βοηθούν να ξαναφέρει την ειρήνη... Απίστευτη ασυναρτησία με βάση μια παιδική σειρά του τηλεοπτικού σταθμού Nickelodeon. Το γραμμένο στο πόδι σενάριο περιφρονεί κάθε αφηγηματική συνοχή και εγκαταλείπει τους χαρακτήρες στη χάρτινη καταγωγή τους, η δε σκηνοθεσία, σπασμωδική και ερασιτεχνίζουσα, κάνει τους ηθοποιούς να μοιάζουν με μαθητές δημοτικού που απαγγέλλουν ποιήματα σε σχολική παράσταση. Και να φανταστεί κανείς ότι ο Μ. Νάιτ Σιάμαλαν είχε κάποτε δώσει την «Εκτη αίσθηση».
  • Τριλογία
Το φιλμ γυρίστηκε με την προοπτική να ακολουθηθεί από άλλες δύο συνέχειες.
  • «ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ... ΨΩΝΙΟ»

Η Ντέμι Μουρ πουλάει... κατεψυγμένα

Φοβερή η ιδέα του σατιρικού φιλμ του νεοεμφανιζόμενου σεναριογράφου και σκηνοθέτη Ντέρικ Μπόρτε: Μια τετραμελής «οικογένεια» μετακομίζει σ’ ένα πολυτελές προάστιο.

Οι Ντέιβιντ Ντουκόβνι και Ντέμι Μουρ παριστάνουν το τέλειο ανδρόγυνο της «Οικογένειας... ψώνιο»
Οι Ντέιβιντ Ντουκόβνι και Ντέμι Μουρ παριστάνουν το τέλειο ανδρόγυνο της «Οικογένειας... ψώνιο» 
Βαθμιαία, αντιλαμβανόμαστε πως δεν πρόκειται για πραγματική φαμίλια, αλλά για ομάδα στελεχών διαφημιστικής εταιρείας με αποστολή να πουλήσουν το λαϊφστάιλ τους και μέσα απ’ αυτό προϊόντα. Λοιπόν στους νέους φίλους και γείτονες, δηλαδή πελάτες, η «μαμά» προωθεί καλλυντικά και κατεψυγμένο φαγητό, ο «μπαμπάς» σύνεργα του γκολφ και ακριβά αυτοκίνητα, ο «γιος» γκάτζετ και βιντεοπαιχνίδια, η «κόρη» αρώματα και παπούτσια.
Καταναλωτισμός στο φουλ, νούμερα πωλήσεων στα ύψη, παιχνίδια ανταγωνισμού εντός του «σπιτικού». Είναι τόσο πειστικό το όλο τούτο στήσιμο του σκηνικού στο πρώτο μισό της ταινίας, βοηθεία και της άκρως εύστοχης διανομής των ρόλων, που οι επακόλουθες δραματικές επιπλοκές (ο εξανθρωπισμός του δήθεν πατριάρχη, η ερωτική ιστορία, η τραγωδία των γειτόνων) δεν μπορεί παρά να σε απογοητεύουν με την ευκολία που λειαίνουν τις αρχικές αιχμές. Εστω και έτσι, η ταινία μάς ξάφνιασε με την πρωτοτυπία της και μας απορρόφησε με τις ανώτερες της σεναριακής εξέλιξης ερμηνείες της - ιδίως της Ντέμι Μουρ στον καλύτερο ρόλο της εδώ και πολλά χρόνια.
  • Σειρά
Τον Γκάρι Κόουλ, που παίζει τον γείτονα της πρωταγωνιστικής «οικογένειας», τον θυμόμαστε από τη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά «Midnight caller».

No comments: