Friday, October 1, 2010

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ: «Εκτός» οι δημιουργοί

Ακόμη πιο αντιδραστικό από αυτό που αναμενόταν είναι το νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Οχι μόνο υπογραμμίζει το γενικότερο προσανατολισμό της κρατικής πολιτικής για τον κινηματογράφο τις τελευταίες δεκαετίες και όλων των κυβερνήσεων για στήριξη της ιδιωτικής παραγωγής εις βάρος των δημιουργών, αλλά, φτάνει στο σημείο να αποκλείσει εντελώς τους δημιουργούς, ακόμη και από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου!
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση «προτείνει» ένα ΕΚΚ, το οποίο πλέον δε θα έχει όργανά του τη Γενική Συνέλευση και το Διοικητικό Συμβούλιο με αιρετά (προτεινόμενα από τα σωματεία της κινηματογραφικής κοινότητας) μέλη και μέλη διορισμένα από τον εκάστοτε υπουργό. Αλλά θα έχει όργανά του το επταμελές ΔΣ διορισμένο εξολοκλήρου από τον υπουργό με πρόσωπα της αρεσκείας του και το γενικό διευθυντή!
Μάλιστα, για να «δέσει» καλύτερα τον αποκλεισμό των συλλογικών φορέων των δημιουργών από το ΕΚΚ, το νομοσχέδιο καθιστά ως «ασυμβίβαστη» την ιδιότητα του μέλους του ΔΣ του ΕΚΚ, με την ιδιότητα μέλους διοίκησης συνδικαλιστικού ή επαγγελματικού σωματείου!
Ολα αυτά, σε συνδυασμό με την οικονομική «απλοχεριά» προς την «αγορά» του οπτικοακουστικού, επιβεβαιώνει την προθυμία της κυβέρνησης να «τακτοποιήσει» το κινηματογραφικό τοπίο στη βάση της γενικότερης στρατηγικής της ΕΕ για πλήρη εμπορευματοποίηση της κινηματογραφικής τέχνης και μετατροπής των δημιουργών σε πειθήνιους υπαλλήλους των επιχειρήσεων. [Ριζοσπάστης, Σάββατο 2 Οχτώβρη 2010]

No comments: