Saturday, October 23, 2010

Ταινίες στην τηλεόραση

Οι ώρες
Ο Στίβεν Ντάλτρι σκηνοθετεί το ψυχολογικό δράμα «Οι ώρες». Στις αρχές της δεκαετίας του 1920 η συγγραφέας Βιρτζίνια Γουλφ, που ζει στο Λονδίνο, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα ψυχικά της προβλήματα και ξεκινά να γράψει το πρώτο της σημαντικό μυθιστόρημα. Σχεδόν τρεις δεκαετίες αργότερα, η Λόρα, σύζυγος και μητέρα στο Λος Αντζελες, ξεκινά να διαβάζει το μυθιστόρημα και ταυτίζεται με αυτό παίρνοντας μια απόφαση, η οποία θα επηρεάσει για πάντα τη ζωή της, αλλά και την οικογένειά της. Τέλος, στην Νέα Υόρκη του σήμερα, η Κλαρίσα είναι μια γυναίκα καριέρας. Είναι ερωτευμένη με τον φίλο της, Ρίτσαρντ, έναν ταλαντούχο ποιητή ο οποίος πεθαίνει από AIDS. Καθεμία από τις ηρωίδες θα συνειδητοποιήσουν μέσα σε μια μέρα της ζωής τους τα αδιέξοδα στα οποία βρίσκονται, ενώ, παράλληλα, οι τρεις ιστορίες θα συγκλίνουν απρόσμενα. Παίζουν: Μέριλ Στριπ, Νικόλ Κίντμαν, Τζούλιαν Μουρ, Εντ Χάρις, Κλερ Ντέινς, Τζεφ Ντάνιελς (Κυριακή, 24/10, ΕΤ-1, 24.00)
Στη χώρα του ποτέ
Μια δραματική ταινία εποχής είναι η ταινία του Μαρκ Φόρστερ «Ψάχνοντας τη χώρα του ποτέ». Προσπαθώντας να συνέλθει από τη θεατρική αποτυχία του, ο συγγραφέας Τζέιμς Μπάρι, γνωρίζει τη χήρα Ντέιβις και τα τέσσερα παιδιά της. Οταν όμως συνάπτει δεσμό μαζί της, δεν αργεί να προκαλέσει τον πουριτανισμό του βικτοριανού Λονδίνου. Η σκανδαλώδης σχέση του με αυτή τη γυναίκα, που φέρει τέσσερις γιους, ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων από τον οικογενειακό και κοινωνικό του περίγυρο, θα τον εμπνεύσει τελικά ώστε να δημιουργήσει έναν φανταστικό ήρωα και αγαπημένο όλων των παιδιών, τον Πίτερ Παν! Παίζουν: Τζόνι Ντεπ, Κέιτ Γουίνσλετ, Τζούλι Κρίστι, Ντάστιν Χόφμαν (Πέμπτη, 28/10, STAR, 02.45)
Εμειναν... ζωντανοί
Ο Ρομπέρτο Ροσελίνι σκηνοθετεί τη δραματική ταινία, ιταλικής παραγωγής, «Αυτοί που έμειναν ζωντανοί». Η ταινία αποτελεί το δεύτερο μεταπολεμικό φιλμ του κορυφαίου Ιταλού σκηνοθέτη, μετά την αριστουργηματική ταινία του «Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη». «Αυτοί που έμειναν ζωντανοί» είναι μία σπονδυλωτή ταινία, που αποτελείται από έξι επεισόδια. Οι ιστορίες εκτυλίσσονται στην περίοδο της απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων στη Σικελία και στις σχέσεις των Ιταλών με τις συμμαχικές δυνάμεις. Το σενάριο συνυπογράφουν, εκτός από τον σκηνοθέτη, ο Σέρτζιο Αμεντέι και ο Φεντερίκο Φελίνι. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι ηθοποιοί που παίζουν στην ταινία είναι ερασιτέχνες, ενώ μια μικρή εμφάνιση κάνει η μούσα του Φελίνι, η Τζουλιέτα Μασίνα. Παίζουν: Γουίλιαμ Ταμπς, Γκαρ Μουρ, Καρμέλα Σάτσιο, Ρόμπερτ Βαν Λουν (Τετάρτη, 27/10, «ΒΟΥΛΗ TV» 23.00).
 
Μόνα Λίζα
Ενα βραβευμένο φιλμ νουάρ είναι η ταινία «Μόνα Λίζα» σε σκηνοθεσία Νιλ Τζόρνταν. Ο Τζορτζ, ένας άθλιος κακοποιός, βγαίνει από τη φυλακή χωρίς να τον περιμένει κανείς. Αδυνατεί να εξοικειωθεί με την κατάσταση που επικρατεί γύρω του. Ολοι τον έχουν κάνει πέρα ακόμα και η πρώην γυναίκα του που του απαγορεύει να δει την κόρη του. Τελικά, βρίσκει μια δουλειά ως σοφέρ σε μια μαύρη κολ-γκερλ, την Σιμόν. Αυτή θα τον εκπαιδεύσει, θα του μάθει να ντύνεται, να συμπεριφέρεται καλά, να είναι άψογος, κυρίως στα πεντάστερα ξενοδοχεία όπου εργάζεται και όπου την περιμένει. Θα τον παρασύρει επίσης κάθε νύχτα στον υπόκοσμο του Λονδίνου που γι' αυτόν θα σημάνει μια κάθοδο στην κόλαση. Παίζουν: Μπομπ Χόσκινς, Κάθι Τάισον, Μάικλ Κέιν, Ρόμπι Κόλτρεϊν (Δευτέρα, 25/10, ΕΤ1, 21.00) 
Βαν Γκογκ
Ο Μορίς Πιαλά σκηνοθετεί τη γαλλική ταινία «Βαν Γκογκ». 21 Μαΐου 1880. Ο Βενσάν Βαν Γκογκ βγαίνει από το ψυχιατρικό άσυλο του Σεν Ρεμί της Προβηγκίας και φτάνει στο Οβέρ-σιρ-Ουάζ. Μένει στο πανδοχείο Ραβού και θα τον «κουράρει» ο γιατρός Γκασέ, ο οποίος είναι λάτρης της τέχνης και τον υποδέχεται θερμά. Η δεκαεννιάχρονη κόρη του Μαργαρίτα ενδιαφέρεται για τον Βαν Γκογκ και γίνεται ερωμένη του. Ο πατέρας της θυμώνει και τσακώνεται με το ζωγράφο. Εκείνος συνεχίζει την άτακτη ζωή του: Ζωγραφίζει, τσακώνεται κι ύστερα συμφιλιώνεται με τον αδελφό του Τεό, ο οποίος τον βοηθάει οικονομικά ενώ η γυναίκα του Ζο διαφωνεί... Παίζουν: Ζαν Ντιτρόν, Αλεξάντρα Λόντον, Ζεράρ Σετί, Κορίν Μπουρντόν, Ελσα Ζιλμπερστάιν, Ζακ Βιντάλ. (Παρασκευή, 29/10, ΕΤ-1, 24.00)

No comments: