Thursday, October 14, 2010

Στον Γολγοθά με τον Κλούνεϊ

  • Ενας επαγγελματίας δολοφόνος «εξαγνίζεται» μέσα από τον ρομαντικό έρωτα
  • Του Δημητρη Mπουρα, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Πέμπτη, 14 Oκτωβρίου 2010
  • O Αμερικανός ** 1/2
    ΘΡΙΛΕΡ
    Σκηνοθεσία: Αντον Κορμπέιν
    Ερμηνεία: Τζορτζ Κλούνεϊ, Βιολάντε Πλασίντο, Πάολο Μπονατσέλι, Θέκλα Ρόιτεν, Ιρίνα Μπγιόρκλουντ
ΚΡΙΤΙΚΗ. Ο Ολλανδός φωτογράφος διασημοτήτων του ροκ Αντον Κορμπέιν ανέβασε ψηλά τον πήχυ των προσδοκιών στο κινηματογραφικό πορτρέτο του αυτόχειρα Ιαν Κέρτις, στο «Control». Οι προσδοκίες δεν ευωδόθηκαν στη δεύτερη ταινία του. Στον μελαγχολικό «Αμερικανό», κάνει το πορτρέτο ενός κατά τα φαινόμενα τραγικού αντιήρωα με επιτήδευση, μπλέκοντας μελόδραμα και γουέστερν. Ο σταρ Τζορτζ Κλούνεϊ είναι πανέτοιμος για δράση, όμως, στην ταινία έχουν προτεραιότητα οι αργοί ρυθμοί, οι σιωπές και μια ατμόσφαιρα που θυμίζει Εβδομάδα των Παθών.
Ο Αμερικανός Τζακ, ή Εντουαρντ, ή «Πεταλούδας», είναι ένας επαγγελματίας δολοφόνος με ένα ιδιαίτερο προσόν: είναι εξπέρ σε δύσκολες μετατροπές όπλων που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σε εξαιρετικά δύσκολες αποστολές δολοφονίας. Στον πρόλογο της ταινίας, σε ένα χιονισμένο δάσος στη Σουηδία, ο Τζακ πέφτει ανυποψίαστος σε μια παγίδα και αναγκάζεται να εκτελέσει εν ψυχρώ μια φίλη του, κατά τα φαινόμενα αθώα. Ο ψυχρός δολοφόνος αρχίζει να γίνεται ευάλωτος, να επιθυμεί τη ζεστασιά του ρομαντικού έρωτα, και αυτό είναι τραγικό λάθος, επισημαίνει λακωνικά στον Τζακ ο σύνδεσμος που του αναθέτει τις αποστολές.
Μετά το μακελειό στα χιόνια, ο Τζακ έρχεται στην Ιταλία για την τελευταία του αποστολή, που φαίνεται σαν Γολγοθάς. Του αναθέτουν να αλλάξει την κατεύθυνση της ηχούς μιας καραμπίνας κατά τον πυροβολισμό και να παραδώσει το όπλο σε μια δολοφόνο. Πριν από τη «σταύρωση», ο Τζακ, ή Εντουαρντ, ή Πεταλούδας, θα κληθεί να εξομολογηθεί σε έναν αμαρτωλό παπά και στη συνέχεια θα ερωτευθεί μια πόρνη.
Ο Κορμπέιν στυλιζάρει το κάδρο και τη φωτογραφία του πνίγοντας στο ψιλόβροχο και στη μουντάδα το φυσικό ντεκόρ στην περιφέρεια του Αμπρούτσο και στο μεσαιωνικό Καστέλ ντελ Μόντε. Το στυλ ως υποκατάστατο της μοίρας, που παλιότερα έδωσε γοητεία τους αντιήρωες του Μελβίλ, στον «Σαμουράι» Αλέν Ντελόν ή στον Λίνο Βεντούρα της «Δεύτερης πνοής».
  • Επίσης
Στον «Τελευταίο εξορκισμό» (***) ένας εξορκιστής, που δηλώνει πως οι εξορκισμοί είναι μια σκηνοθετημένη απάτη, καλεί ένα κινηματογραφικό συνεργείο για να καταγράψει το χρονικό ενός εξορκισμού σε μια φάρμα στους βάλτους της Λουιζιάνας. Μια κοπέλα, στο τελευταίο στάδιο της νεύρωσης πριν από την τρέλα, έχει τον δαίμονα μέσα της: το παιδί του βιαστή της. Στο Κωσταλέξι της Λουιζιάνας, ο σκηνοθέτης Ντάνιελ Σταμ ξορκίζει τη μεταφυσική χρησιμοποιώντας αντί για σταυρό τον ψευτορεαλισμό του «The Blair Witch Project».
Χιούμορ και καταστάσεις στη «νέα» οικογένεια
  • Του Παναγιωτη Παναγοπουλου
  • Τα παιδιά είναι εντάξει***
    ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΚΟΜΕΝΤΙ
    Σκηνοθεσία: Λίσα Τσολοντένκο
    Ερμηνείες: Τζουλιάν Μουρ, Ανέτ Μπένινγκ, Μαρκ Ράφαλο, Μία Βασικόφσκα, Τζος Χάτσερσον
ΚΡΙΤΙΚΗ. Ανάμεσα στο οικογενειακό δράμα και στην κομεντί κινείται η ταινία της Λίσα Τσολοντένκο, που έχει αφιερώσει την καριέρα της στις ζωές ανθρώπων που ανατρέπουν το συνηθισμένο και το παραδοσιακό («High Art», «Laurel Canyon»). Τα «Παιδιά είναι εντάξει» είναι μια σύγχρονη ταινία για ένα θέμα εξαιρετικά επίκαιρο και δείχνει κατ’ αρχήν τα αντανακλαστικά της Τσολοντένκο. Είναι όλο και πιο συχνό –τουλάχιστον σε άλλες χώρες– το φαινόμενο οικογενειών του ίδιου φύλου που αποκτούν παιδιά, είτε με υιοθεσία είτε με παρένθετες μητέρες. Η ταινία παρακολουθεί ένα τέτοιο ζευγάρι δύο γυναικών, που έχουν αποκτήσει δύο παιδιά με τον ίδιο δότη. Μεγαλώνοντας όμως τα παιδιά, θα θελήσουν να γνωρίσουν τον βιολογικό τους πατέρα και η παρουσία του θα προκαλέσει πολλή αναστάτωση με διαφορετικούς τρόπους. Η Τσολοντένκο χειρίζεται το θέμα με κομψότητα και διακριτικότητα, με πολύ χιούμορ, χωρίς να εκμεταλλεύεται τους ήρωές της. Εξαιρετικές είναι οι ερμηνείες της Τζουλιάν Μουρ και της Ανέτ Μπένινγκ.
Βασισμένο σε κόμικς είναι το «Ο Σκοτ Πίλγκριμ εναντίον των επτά πρώην» (**1/2), που έχει γυριστεί με την αισθητική του κόμικς και του βιντεογκέιμ από τον Εντγκαρ Ράιτ. Ενας 22χρονος πρέπει να μονομαχήσει με τους επτά πρώην της αγαπημένης του. Η ταινία είναι γεμάτη από ιδέες, όμως γίνεται κουραστική ακόμη και για εκείνους που δεν τους είναι απωθητική αυτή η αισθητική.
Ο «Θρύλος των ιπτάμενων φρουρών»(**) είναι ένα εντυπωσιακό animation που γύρισε ο Ζακ Σνάιντερ, με ήρωες καλές κουκουβάγιες εναντίον κακών δειγμάτων του είδους τους. Εξαιρετικό τεχνικά, πολύ βίαιο για τις μικρές ηλικίες και αδύναμο σεναριακά. Προβάλλεται, τέλος, και το ντοκιμαντέρ της Λουκίας Ρικάκη «Ονειρα σε άλλη γλώσσα», που παρακολουθεί την εκπαίδευση παιδιών μεταναστών σε ένα σχολείο της Λευκωσίας.

No comments: