Sunday, October 24, 2010

Ξεκινά το διαγωνιστικό τμήμα του «Πανοράματος»

  • Έως 31 Οκτωβρίου
Σκηνή από την ταινία «O Estranho Caso de Angélica»
Σκηνή από την ταινία «O Estranho Caso de Angélica»
Ξεκινά τη Δευτέρα [25 Οκτ.] το διαγωνιστικό τμήμα του 23ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Περιλαμβάνει ταινίες καταξιωμένων σκηνοθετών (Μανοέλ ντε Ολιβέιρα, Οτάρ Ιοσελιάνι), αλλά και νεότερων από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Βραζιλία, την Ιρλανδία, τη Σερβία, την Ολλανδία και τη Γερμανία.

Οι ταινίες διεκδικούν το Μεγάλο Βραβείο του Πανοράματος.

Όπως κάθε χρόνο, τα βραβεία του φετινού φεστιβάλ, απονέμουν η Διεθνής Κριτική Επιτροπή, την οποία φέτος απαρτίζουν ο πρόεδρος Αντρέας Στρολ (διευθυντής φεστιβάλ Μονάχου) και τα μέλη Αντρέα Γκαμπέτα (παραγωγός/διευθυντής του Ιδρύματος Τεχνών Solares), Ντέγιαν Ασίμοβιτς (ηθοποιός/σκηνοθέτης), Δώρα Μασκλαβάνου (ηθοποιός/σκηνοθέτης), Χρήστος Μήτσης (κριτικός κινηματογράφου).

Ανάμεσα στα φιλμ που θα προβληθούν στο διαγωνιστικό τμήμα ξεχωρίζει το Over Your Cities Grass Will Grow, μια εντυπωσιακή προσπάθεια της σκηνοθέτιδας Σόφι Φάινς να παντρέψει τον πειραματικό κινηματογράφο με την ποιητική ευαισθησία.

Η Σ.Φάινς –αδερφή των ηθοποιών Ρέιφ και Τζόζεφ Φάινς- σκηνοθέτησε ένα ντοκιμαντέρ για το έργο του 65χρονου Γερμανού καλλιτέχνη Άνσελμ Κίφερ, ο οποίος, σε ένα αγροτεμάχιο του Μπαρζάκ της νότιας Γαλλίας, έφτιαξε μια ολοζώντανη αισθητική, εργονομική και λειτουργική σύνθεση φιλοτεχνώντας το φυσικό του περιβάλλον.

Μία ακόμα ταινία που ξεχωρίζει είναι το φιλμ του Μανοέλ ντε Ολιβέιρα O Estranho Caso de Angélica.

Πρόκειται για μια ταινία-ύμνο στην αγάπη και τον καρμικό έρωτα. Ο Ισαάκ, ένας νεαρός φωτογράφος, λαμβάνει μια επείγουσα κλήση στη μέση της νύχτας από μια πλούσια οικογένεια, οι οποίοι του ζητούν να τραβήξει μια τελευταία φωτογραφία της νεκρής κόρης τους Αντζέλικα.

Ο Ισαάκ με το πρώτο βλέμμα μαγνητίζεται από την ομορφιά της. Καθώς την φωτογραφίζει, η κοπέλα αρχίζει να ζωντανεύει μέσα από το φακό του και αμέσως την ερωτεύεται. Από εκείνη τη στιγμή η Αντζέλικα τον στοιχειώνει νύχτα και μέρα. Η νέα ταινία του (103 ετών!) Ολιβέιρα διαθέτει ποιητικά και σουρεαλιστικά στοιχεία.

Παράλληλα, η ηθοποιός Βαλέρια Γκολίνο θα βρίσκεται τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου, στον κινηματογράφο Απόλλων Cinemax Class, προκειμένου να παραστεί στις προβολές τόσο της ταινίας L'uomo nero (Διαγωνιστικό Τμήμα), στην οποία πρωταγωνιστεί, όσο και της μικρού μήκους ταινίας Armandino e il Madre, με την οποία και κάνει το σκηνοθετικό ντεμπούτο της.

Στo L'uomo nero, ο σκηνοθέτης Σέρτζιο Ρουμπίνι, ερμηνεύει τον Γκαμπριέλε Ροσέτι, ο οποίος επιστρέφει στη νότια Ιταλία, για να πει ένα τελευταίο αντίο στον πατέρα του, πρώην σταθμάρχη σε μια μικρή πόλη, όχι μακριά από το Μπάρι.

Έτσι θα ξυπνήσουν μνήμες της παιδικής ηλικίας του, της στοργικής μητέρας του (Βαλέρια Γκολίνο), του ανοιχτόκαρδου θείου, των φίλων του, αλλά και του οξύθυμου και αυστηρού πατέρα του που εμβόλισε όλες του τις προσπάθειες για την υλοποίηση των καλλιτεχνικών φιλοδοξιών του.
Το in.gr είναι χορηγός επικοινωνίας της διοργάνωσης.

No comments: