Thursday, October 7, 2010

Οι ταινίες της εβδομάδας από 7 Οκτωβρίου


Η Τζούλια Ρόμπερτς σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας
Η Τζούλια Ρόμπερτς σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας 
Δύο μεταφορές βιβλίων στο σινεμά (ενός εγχώριου και ενός διεθνούς μπεστ σέλερ) ξεχωρίζουν την κινηματογραφική εβδομάδα από 7 Οκτωβρίου. Πρόκειται για τα Eat, Pray, Love και τα Οπωροφόρα της Αθήνας. Στις αίθουσες θα προβάλλεται επίσης το θρίλερ Buried που απέσπασε θετικές κριτικές στο εξωτερικό, ενώ Έντουαρτ Νόρτον και Ρόμπερτ ΝτεΝίρο έρχονται αντιμέτωποι στο Δόλωμα Γένους Θηλυκού, με πέτρα του σκανδάλου τη Μίλα Γιόβοβιτς.
  • Eat, Pray, Love
Ένα διεθνές λογοτεχνικό μπεστ σέλερ. Ένα εξωτικό ταξίδι σε τρεις ηπείρους. Η επιστροφή της Τζούλια Ρόμπερτς με μια ρομαντική κομεντί. Ιδού οι τρεις λόγοι που έχουν κάνει την ταινία Eat, Pray, Love μία από τις αναμενόμενες της χρονιάς. H Λιζ Γκίλμπερτ (Τζούλια Ρόμπερτς) έχει όλα όσα θα επιθυμούσε μία σύγχρονη γυναίκα: ένα σύζυγο, ένα ωραίο σπίτι, μια πετυχημένη καριέρα. Μέσα της αισθάνεται χαμένη. Αποφασίζει, έτσι, να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι στον κόσμο, αναζητώντας τα τρία πράγματα που της λείπουν περισσότερο: την απόλαυση, την πίστη και την ισορροπία. Στην Ιταλία ανακαλύπτει την αληθινή ευχαρίστηση στο φαγητό, στην Ινδία τη δύναμη της προσευχής και στο Μπαλί την εσωτερική ηρεμία και τον έρωτα.

Σκηνοθεσία: Ράιαν Μέρφι
Πρωταγωνιστούν: Τζούλια Ρόμπερτς, Τζέιμς Φράνκο, Μπίλι Κράνταπ, Χαβιέ Μπαρδέμ
  • Τα Οπωροφόρα της Αθήνας
Προβλήθηκε στις πρόσφατες «Νύχτες Πρεμιέρας» και συγκέντρωσε ιδιαιτέρως θετικά σχόλια. Η νέα ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου μάς προσκαλεί άλλη μια φορά για ένα παράξενο ταξίδι στην Αθήνα. Τι σχέση έχει η Βουδαπέστη με τη Λεωφόρο Συγγρού και τα σύκα με το Κολωνάκι; Ο ήρωας της ιστορίας (Νίκος Κουρής) περπατάει στην πόλη και τη γνωρίζει μέσα από τα φρούτα της. Το Φάληρο είναι γεμάτο ρόδια, τζίτζιφα και μανταρίνια, ενώ στην παραλιακή βρίσκεις φραγκόσυκα και σε όλη την Αθήνα διάσπαρτες μουριές. Σε κάθε του βήμα ο ήρωας της ταινίας ανακαλύπτει ήχους, αρώματα, γεύσεις, ενώ συναντά τους πιο απίθανους χαρακτήρες. Οδηγός του στις διαδρομές αυτές, ο συγγραφέας της ιστορίας (Λευτέρης Βογιατζής). Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Σωτήρη Δημητρίου.

Σκηνοθεσία: Νίκος Παναγιωτόπουλος
Πρωταγωνιστούν: Νίκος Κουρής, Λευτέρης Βογιατζής, Αλεξία Καλτσίκη
  • Buried
Ενενήντα λεπτά σε ένα φέρετρο, με ελάχιστο οξυγόνο. Ο Πολ Κονρόι (Ράιαν Ρέινολντς) ξυπνάει δύο μέτρα κάτω από τη γη, χωρίς να έχει την παραμικρή ιδέα για το ποιος και για ποιο λόγο τον έβαλε εκεί. Μοναδική του ελπίδα ένα κινητό τηλέφωνο και ένας αναπτήρας. Μεγαλύτερος του εφιάλτης το οξυγόνο που τελειώνει. Έχοντας συγκεντρώσει θετικές κριτικές –κυρίως για την ερμηνεία του όχι-και-τόσο-αγαπημένου-παιδιού-των-κριτικών Ράιαν Ρέινολντς- το φιλμ του Ισπανού Ροντρίγκο Κορτές δημιουργεί μια κλειστοφοβική ατμόσφαιρα που επιθυμεί να βαδίσει στα χνάρια ταινιών του Χίτσκοκ.

Σκηνοθεσία: Ροντρίγκο Κορτές
Πρωταγωνιστούν: Ράιαν Ρέινολντς
  • Δόλωμα Γένους Θηλυκού (Stone)
Όταν ο Έντουαρτ Νόρτον συνεργάστηκε με τους Ρόμπερτ Ντε Νίρο και Μάρλον Μπράντο στο The Score, είχε δηλώσει ότι θα πλήρωνε μόνο και μόνο για να τους δει να διαβάζουν τον τηλεφωνικό κατάλογο. Εννέα χρόνια μετά επαναλαμβάνει τη συνεργασία του με τον δεύτερο, στην ταινία Δόλωμα Γένους Θηλυκού –ο ξένος τίτλος παραπέμπει στο όνομα του κεντρικού ήρωα. Εκεί ερμηνεύει έναν φυλακισμένο, ο οποίος επιχειρεί να χειραγωγήσει τη δικαιοσύνη, σπρώχνοντας τη γοητευτική γυναίκα του στην αγκαλιά ενός αξιωματικού της αστυνομίας, σε μια προσπάθεια να επιτύχει την αποφυλάκισή του υπό όρους.

Σκηνοθεσία: Τζον Κάραν
Πρωταγωνιστούν: Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Έντουαρτ Νόρτον, Μίλα Γιόβοβιτς
  • Ευλογημένες Ψυχές
Η νέα ταινία της Άνα Κόκκινος αποτελεί μια σύγχρονη αστική Οδύσσεια. Στη διάρκεια μιας μέρας και μιας νύχτας, επτά παιδιά περιπλανώνται στους. Δεν θα βρουν όλα τον δρόμο της επιστροφής. Η ταινία παρακολουθεί την ιστορία πρώτα από την οπτική γωνία των εφήβων και στην συνέχεια από εκείνη της κάθε μητέρας. Η ανασφάλεια, η δύσκολη εποχή της εφηβείας, οι οικογενειακές σχέσεις και εντάσεις βρίσκονται στο επίκεντρο της ιστορίας. Το φιλμ είναι βασισμένο στο θεατρικό «Who's Afraid Of The Working Class».

Σκηνοθεσία: Άνα Κόκκινος
Πρωταγωνιστούν: Φράνσις Ο' Κόνορ, Μιράντα Ότο, Βικτώρια Χαραλαμπίδου, Σόφι Λόου.
  • Βρικόλακες για κλάματα
Μετά τη μεγάλη επιτυχία που γνωρίζουν στο box office οι ταινίες με ήρωες βρικόλακες, μια... παρωδία βρικολάκων ήταν απλά θέμα χρόνου. Η έφηβη Μπέκκα βρίσκεται διχασμένη ανάμεσα σε δύο άντρες. Καθώς εκείνη και οι φίλοι της έρχονται αντιμέτωποι με διάφορα παράξενα περιστατικά, με κορύφωση τη σχολική γιορτή.

Σκηνοθεσία: Τζέισον Φρίντμπεργκ, Άαρον Σέλτζερ, Άναλιζ Βαν Ντερ Πολ
Πρωταγωνιστούν: Ματ Λάντερ, Κεν Τζεόνγκ, Άναλιζ Βαν Ντερ Πολ
Newsroom ΔΟΛ

No comments: