Wednesday, October 27, 2010

Μια ταινία για την «πίσω αυλή της Αμερικής» με την υπογραφή του Όλιβερ Στόουν

«South of the Border»

Την «αλήθεια» για τη Λατινική Αμερική μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη ο Όλιβερ Στόουν μέσω της νέας ταινίας του South of the Border, οποία σύμφωνα με το δημιουργό της θέλει να δείξει πώς τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης χλευάζουν και παρωδούν τα νέα που προέρχονται από τη Νότια και Κεντρική Αμερική παραπληροφορώντας την αμερικανική κοινή γνώμη.

Όλα ξεκίνησαν από μία συνάντηση του διάσημου Αμερικανού σκηνοθέτη με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, και τη «σκυτάλη» έλαβε ένα μικρό κινηματογραφικό συνεργείο για ένα ταξίδι-πορτρέτο της σύγχρονης Λατινικής Αμερικής.

«Έχω υπάρξει αρκετά τυχερός ώστε να μπορώ να κάνω ταινίες για την 'ξεχασμένη πίσω αυλή' της Βόρειας Αμερικής, την Κεντρική και τη Νότια Αμερική» λέει ο Όλιβερ Στόουν μιλώντας για τη νέα, χαμηλού μπάτζετ, ανεξάρτητη ταινία του που έχει τίτλο South of the Border.

Το South of the Border είναι ένα φιλμ που «προσπαθεί» -σύμφωνα με τον δημιουργό του- να δείξει πως τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης χλευάζουν και παρωδούν τα νέα που προέρχονται από τη Νότια Αμερική, παραπληροφορώντας το αμερικανικό κοινό.

Η ιδέα για την ταινία προέκυψε ύστερα από μια συνάντηση ανάμεσα στον Όλιβερ Στόουν και τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, το 2007.

Ο Στόουν είχε ταξιδέψει στην Κολομβία, για να παρακολουθήσει την ανθρωπιστική αποστολή του προέδρου της Βενεζουέλας στην υπόθεση των πολιτικών ομήρων των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας. Ο σκηνοθέτης δηλώνει ότι ένοιωσε έκπληκτος από τη διαφορά που είχε ο Τσάβες στην πραγματικότητα από την καρικατούρα που παρουσιάζουν τα μέσα ενημέρωσης.

Στη συνέχεια ο Στόουν ταξίδεψε στη Βενεζουέλα, όπου είδε μία πραγματικότητα πολύ διαφορετική, πολύ καλύτερη, και, για να πειστεί, με παραίνεση του ίδιου του Τσάβες, ξεκίνησε ένα οδοιπορικό σε πέντε χώρες της Νότιας Αμερικής, για να ακούσει και τη γνώμη άλλων προέδρων γι' αυτόν, αλλά και για να μάθει περισσότερα για την κατάσταση στις δικές τους χώρες.

Στο οδοιπορικό του συνάντησε τον πρόεδρο της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, τον πρόεδρο της Βραζιλίας, Λούλα Ντα Σίλβα, την πρόεδρο της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες, όπως και τον πρώην πρόεδρο και σύζυγό της Νέστορ Κίρσνερ, τον πρόεδρο του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, και τον πρόεδρο της Κούβας, Ραούλ Κάστρο.

Το ντοκιμαντέρ εξελίχθηκε έτσι σε ένα ταξίδι-πορτραίτο της σύγχρονης Λατινικής Αμερικής, όπου σύμφωνα με τον σκηνοθέτη συμβαίνουν πολλές και ενδιαφέρουσες κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές, καθώς για πρώτη φορά οι χώρες αυτές ενώνονται δυναμικά σε έναν κοινό αγώνα: να ξεφύγουν από την αμερικανική πολιτική επιρροή που τους καταδυναστεύει και να διεκδικήσουν το δικαίωμα να διαχειρίζονται οι ίδιες τους φυσικούς τους πόρους, χωρίς να παρεμβαίνουν αμερικανικά συμφέροντα και πολυεθνικές εταιρείες.

Και όλα αυτά, σύμφωνα με τον Όλιβερ Στόουν, πολεμώντας ταυτόχρονα ενάντια στη «λάσπη» που δέχεται ο αγώνας τους από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, όπως το Fox News CNN.

Η ταινία θα προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες στις 2 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=41&nid=1231065009#ixzz13ZTTGnAa

No comments: