Monday, October 4, 2010

Η γιορτή του ελληνικού ντοκιμαντέρ

Με αφιέρωμα στον σπουδαίο κριτικό κινηματογράφου και διανοούμενο, εκ των πρωτεργατών του λεγόμενου «νέου ελληνικού κινηματογράφου», Βασίλη Ραφαηλίδη, ξεκινά σήμερα το 4ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας που θα διαρκέσει μέχρι τις 10/10.
Δηλωμένος στόχος του φεστιβάλ είναι «να συνεισφέρει με το δικό του τρόπο στη σοβαρή προσπάθεια των Ελλήνων ντοκιμαντεριστών προβάλλοντας δημιουργικούς καλλιτέχνες και πρωτοπόρες δουλειές». Στόχος που φαίνεται ότι θα επιτευχθεί, αφού προγραμματίζεται η προβολή συνολικά 82 ελληνικών ντοκιμαντέρ, από τα οποία τα 63 αποτελούν το σημαντικότερο μέρος της ετήσιας εγχώριας παραγωγής του είδους κατά τον τελευταίο χρόνο και «μοιράζονται» σε 17 μεγάλου μήκους και 46 μικρού μήκους ταινίες.
Αρκετές και προσεγμένες είναι οι παράλληλες εκδηλώσεις, όπως το αφιέρωμα στην ποιήτρια Κική Δημουλά, ενώ ξεχωρίζουν το αφιέρωμα στους σκηνοθέτες Τάσο Ψαρά (με τα ντοκιμαντέρ: «Μελλελέ», «Το Θαύμα», «Ανδρέας Εμπειρίκος», «Γράμμα στην μητέρα πατρίδα») και στον Γιάννη Σμαραγδή («Αναζητώντας τον Ιωάννη Βαρβάκη», «Πόρος - Σεφέρης», «Λέσβος - Ελύτης», «Σπύρος Λούης»). Ειδικό αφιέρωμα θα γίνει για τις ταινίες με θέμα την Εύβοια: «Το πλατανόδασος του ποταμού Κηρέα» του Γιάννη Φαφούτη, «Το σκυριανό Αλογάκι» του Γιώργου Σουργιαδάκη, «Το χωριό που σφυρίζει» της Κατερίνας Ζούλα, «Σπήλαια Κύμης» του Χρίστου Μπαρούς.
Οι καθημερινές, πρωινές προβολές του φεστιβάλ απευθύνονται σε Λύκεια και εκπαιδευτικά ιδρύματα δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε πληθώρα μαθητών και φοιτητών να παρακολουθήσουν δωρεά την σημαντικότερη ετήσια παραγωγή ντοκιμαντέρ 2009-2010.

No comments: