Friday, October 15, 2010

Με το βλέμμα στραμμένο στην Ευρώπη

  • ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΟΥΣΤΟΥΡΙΤΣΑ, ΙΟΣΕΛΙΑΝΙ, ΚΑΠΛΑΝΟΓΛΟΥ
Με το βραβευμένο με Χρυσή Αρκτο «Μέλι» του Τούρκου Σεμίχ Καπλάνογλου, ο οποίος θα έρθει στην Αθήνα, ξεκινά το 23ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Νίνο Φένεκ Μικελίδη (21 έως 31 Οκτωβρίου).
Με τη Χρυσή Αρκτο της Μπερλινάλε έρχεται «Το Μέλι» του Σεμίχ Καπλάνογλου, και ο ίδιος
Το προηγούμενο βράδυ θα έχει γίνει η πρεμιέρα της νέας ταινίας του Γιάννη Οικονομίδη, «Μαχαιροβγάλτης».
Και ο Οτάρ Ιοσελιάνι είναι καλεσμένος. Θα προβληθεί η νέα του ταινία «Chantparas», με θέμα την οδύσσεια ενός Γεωργιανού σκηνοθέτη, ο οποίος λογοκρίνεται στην πατρίδα του και αναζητεί την ελευθερία στη Γαλλία. Το «παρών» θα δώσουν και δύο παλιοί φίλοι του θεσμού, ο Εμίρ Κουστουρίτσα και η Βαλέρια Γκολίνο. Το φινάλε θα γίνει με το «Κάπου» της Σοφίας Κόπολα, Χρυσό Λιοντάρι φέτος στη Βενετία.
Εντεκα ταινίες διεκδικούν το βραβείο του Πανοράματος. Ανάμεσά τους οι:
- Η «Παράξενη υπόθεση της Αντζέλικα», μια ιστορία πίστης στην αγάπη από τον Πορτογάλο Μανουέλ ντε Ολιβέιρα, που κλείνει τον Δεκέμβριο τα 102 χρόνια του.
- «Over your cities grass will grow», ντοκιμαντέρ της Σόφι Φάινς (αδελφής των ηθοποιών Ρέιφ και Τζόζεφ Φάινς) για τον 65χρονο Γερμανό καλλιτέχνη Ανσελμ Κίφερ.
- «Les petits ruisseaux» του Γάλλου Πασκάλ Ραμπατέ, για έναν 70χρονο χήρο, που αποφασίζει να ξαναφτιάξει τη ζωή του όταν χάνει τον σύντροφό του στο ψάρεμα.
- «The man who will come» του Ιταλού Τζιόρτζιο Ντιρίτι, ειδικό βραβείο της επιτροπής του Φεστιβάλ της Ρώμης. Στις πλαγιές του Monte Sole, η γεωργική κοινότητα βλέπει τα εδάφη της να καταλαμβάνονται από ναζιστικά στρατεύματα και πολλοί νέοι άνδρες αποφασίζουν να συστήσουν μια ταξιαρχία.
- «When we leave» του Φεό Αλαντάγκ, μια ταινία για τη μετανάστευση, με ηρωίδα μια γυναίκα τουρκικής καταγωγής.
- Και η «Ανταρσία της Κόκκινης Μαρίας» του Κώστα Ζάπα.
Σε «πρώτη προβολή» θα προβληθούν:
- Το «Εγκεκριμένο αντίγραφο» του Αμπάς Κιαροστάμι με τη Ζιλιέτ Μπινός και τον Βρετανό βαρύτονο Γουίλιαμ Σιμέλ.
- Το «Μασέτε» του Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ, για έναν πρώην αστυνομικό που αποφασίζει να εκδικηθεί Μεξικανό βαρόνο των ναρκωτικών γιατί δολοφόνησε την οικογένειά του.
- Το «Fair game» του Νταγκ Λάιμαν με τους Σον Πεν και Ναόμι Γουότς και θέμα την πραγματική ιστορία της Βάλερι Πλαμ, που η CIA αποκάλυψε ότι ήταν πράκτοράς της για να εκδικηθεί τον άντρα της.
Υπάρχει φέτος και η ενδιαφέρουσα ενότητα «Τριλογίες Μεγάλων Σκηνοθετών» με ταινίες των Μασάκι Κομπαγιάσι, Αντρέι Βάιντα, Μπιλ Ντάγκλας, Τζον Γου & Χαρκ Τσούι, Γκλόμπερ Ρότσα, Σατγιαζίτ Ρέι. Δεν λείπουν τα αφιερώματα: στο ελληνικό σινεμά του '80 , στο ιταλικό σπαγγέτι γουέστερν, στον σπουδαίο Αμερικανό σκηνοθέτη Σάμιουελ Φούλερ και στον «καθημερινό φασισμό».
Ο «Στρατηγός» του Μπάστερ Κίτον θα προβληθεί συνοδεία ζωντανής μουσικής, γραμμένης από τον Νίκο Πλάτανο.
Με το Ειδικό Βραβείο του Πανοράματος θα τιμηθούν οι Γιάννης Δαλιανίδης, Νίκος Καβουκίδης, Θανάσης Βέγγος και Ξένια Καλογεροπούλου.

No comments: