Thursday, October 7, 2010

Το «Μέλι» του Σ.Καπλάνογλου θα ανοίξει την αυλαία του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Σινεμά


Η ταινία είχε κερδίσει Χρυσή Άρκτο στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βερολίνου
Η ταινία είχε κερδίσει Χρυσή Άρκτο στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βερολίνου   
Με την ταινία Το Μέλι του Σεμίχ Καπλάνογλου, το φιλμ που κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βερολίνου, θα ανοίξει η αυλαία του 23ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Ο σκηνοθέτης θα παραστεί στην επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ. Ο Σ.Καπλάνογλου θα βρεθεί στην Αθήνα για την επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ, στις 21 Οκτωβρίου.

Το φιλμ αποτελεί την τελευταία ταινία της «Τριλογίας του Γιουσούφ» που είχε ξεκινήσει το 2007 με την ταινία Αυγό και συνεχίστηκε το 2008 με το Γάλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τη Χρυσή Άρκτο, το φιλμ του Τούρκου σκηνοθέτη κέρδισε και το Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής στην Μπερλινάλε. Αποτελεί, επίσης, την πρόταση της Τουρκίας για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας.

Η υπόθεση έχει ως εξής: ο Γιουσούφ είναι μοναχοπαίδι και ζει με τους γονείς του σε μια απομονωμένη ορεινή περιοχή. Για το νεαρό αγόρι, το γειτονικό δάσος είναι ένα μέρος μυστηρίου και περιπέτειας όπως το ζει ενώ συνοδεύει τον πατέρα του στη δουλειά καθημερινώς. Ο πατέρας του ο Γιακούπ είναι μελισσοκόμος και έχει τοποθετήσει τις ειδικώς κατασκευασμένες κυψέλες του στην κορυφή των πιο ψηλών δέντρων του δάσους. Στο σχολείο ο Γιουσούφ έχει μια πολύ δυσάρεστη σχέση με τους συμμαθητές του λόγω της δυσλεξίας που τον κάνει να ντρέπεται την ώρα των μαθημάτων. Κι ενώ οι ανησυχίες του για τα μαθήματα εξακολουθούν, ο πατέρας του πρέπει να ταξιδέψει σε ένα μακρινό δάσος για μια ριψοκίνδυνη αποστολή. 
Με τους οικονομικούς πόρους της οικογένειας να λιγοστεύουν εξαιτίας της ολοένα και πιο συχνής φυγής των μελισσών, ο Γιακούπ δεν έχει άλλη λύση από το να μεταφέρει τις κυψέλες του σε άλλη ορεινή περιοχή. Όμως οι μέρες περνούν και αυτό ανησυχεί τόσο τον Γιουσούφ όσο και τη μητέρα του. Η απόφαση του νεαρού αγοριού να αναζητήσει τον πατέρα του, θα τον οδηγήσει σε «μονοπάτια» που έως τότε δεν είχε ποτέ «περπατήσει». Το 23ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου θα διεξαχθεί από τις 21 έως τις 31 Οκτωβρίου. [Newsroom ΔΟΛ]

No comments: