Wednesday, October 27, 2010

Με πρεμιέρες και μικρά ευρωπαϊκά διαμάντια συνεχίζεται το «Πανόραμα»

Στις 28 Οκτωβρίου
Με ευρωπαϊκές ταινίες που δεν έχουν προβληθεί στα σινεμά και πρεμιέρες ταινιών συνεχίζεται το 23ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου θα προβληθούν στον κινηματογράφο Απόλλων οι ταινίες Κάποιες Άλλες Ιστορίες, Die Fremde και Yo, Tambien.

Ο παραγωγός και κριτικός κινηματογράφου Νέναντ Ντούκιτς ανέθεσε σε πέντε γυναίκες από τις πέντε χώρες της πρώην Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας να σκηνοθετήσουν από μία μικρού μήκους ταινία με θέμα την εγκυμοσύνη.

Κάθε ταινία έχει ως τίτλο την ονομασία της κάθε χώρας (Κροατία, Σερβία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Σκόπια, Σλοβενία) και φέρει την πραγματικότητα της χώρας αυτής.

Έτσι δημιουργήθηκε το Κάποιες άλλες ιστορίες, ένα πολύχρωμο ψηφιδωτό χαρακτήρων και κοινωνικοπολιτικών καταστάσεων που εναλλάσσει το χιούμορ με την τραγωδία, τον ρεαλισμό με το στυλιζάρισμα και αποτελεί ντοκουμέντο της καθημερινότητας στις χώρες αυτές.  Οι γυναίκες που σκηνοθέτησαν τις ταινίες είναι οι: Μαρίσα Τζίτζεβα, Ιβόνα Τζούκα, Άνα Μαρίσα Ρόσι, Ινέζ Τάνοβιτς και Χάννα Αντονίνα Βότσικ-Σλακ.

Στο Die Fremde της Φέο Αλαντάγκ, η Ουμέι, μια νεαρή γυναίκα τουρκικής καταγωγής μεταναστεύει μαζί με τον πεντάχρονο γιο της από την Κωνσταντινούπολη στο Βερολίνο, όπου ζουν η μητέρα κι ο πατέρας της. Η ζωή της όμως εκεί εξελίσσεται σε καθημερινό αγώνα για επιβίωση αλλά και για ανεξαρτησία απέναντι στον συντηρητισμό και την καταπίεση των γονιών της. Οι προσπάθειές της αυτές όμως, ενεργοποιούν αλυσιδωτές αντιδράσεις, απειλητικές για την ζωή της.

Πρόκειται για την πρώτη ταινία μυθοπλασίας που σκηνοθετεί η 38χρονη, γεννημένη στη Βιέννη, ηθοποιός Φέο Αλαντάνγκ, όπου απεικονίζει μια διαδικασία εσωτερικής σύγκρουσης, στην κοινωνία της γερμανικής πρωτεύουσας, με μεγάλο ποσοστό του βερολινέζικου πληθυσμού το οποίο αποτελούν οι μετανάστες από την Τουρκία.

Στο Yo Tambien των Αντόνιο Ναχάρο και Αλβάρο Παστόρ ένας νεαρός απόφοιτος πανεπιστημίου, ο Ντανιέλ, ο οποίος πάσχει από σύνδρομο Ντάουν, γνωρίζει και ερωτεύεται μία γυναίκα από την δουλειά του. Η Λάουρα συμπαθεί τον Ντανιέλ και οι δύο τους αναπτύσουν μία φιλική σχέση, παρά την απορία της κοινωνίας και τις αντιδράσεις της οικογένειας του Ντανιέλ.

Το σκηνοθετικό δίδυμο των Αντόνιο Ναχάρο και Αλβάρο Παστόρ προσεγγίζει το θέμα με τρυφερότητα, χωρίς όμως να πέφτει στην παγίδα του διδακτισμού. Η ταινία έχει αγαπηθεί από το φεστιβαλικό κοινό και οι δύο πρωταγωνιστές έχουν τιμηθεί με βραβεία για τις ερμηνείες τους. Ο Ντανιέλ Πινέδα, ο οποίος πάσχει και στην πραγματικότητα από Σύνδρομο Ντάουν, ξεχωρίζει.


  • Το in.gr είναι χορηγός επικοινωνίας του 23ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

No comments: