Wednesday, April 2, 2008

ΖΑΚ ΛΑΝΓΚ: «ΑΔΕΛΦΟΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ Ο ΝΤΑΣΣΕΝ»

Τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο του Ζιλ Ντασέν εκφράζει με ανακοίνωσή του ο πρώην υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Ζακ Λανγκ. Ο Γάλλος πολιτικός, ο οποίος υπήρξε προσωπικός φίλος του Ζιλ Ντασέν και της Μελίνας Μερκούρη, εξηγεί ότι ανάμεσά τους «υπήρξαν άρρηκτοι δεσμοί φιλίας».

Κατά τη δεκαετία του 1980, όπως αναφέρει, με τη Μελίνα Μερκούρη και τον Ζιλ Ντασέν βρέθηκαν μαζί «σε κοινές δράσεις, στους αγώνες που κάναμε για τον σοσιαλισμό και τον πολιτισμό στην Ευρώπη». «Ο Ζιλ ήταν για μένα αδελφός. Τον θαύμαζα σαν σκηνοθέτη, και συγκεκριμένα ως τον σκηνοθέτη που ανέδειξε την εκθαμβωτική ηθοποιό που υπήρξε η Μελίνα Μερκούρη στο έργο ''Ποτέ την Κυριακή'' που πέρασε για πάντα στην ιστορία του μεταπολεμικού κινηματογράφου», αναφέρει ο πρώην υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας.

Ο Τζακ Λανγκ υπογραμμίζει «το ανθρωπιστικό ιδεώδες» στο οποίο παρέμεινε πιστός ο Ζιλ Ντασέν, καθώς και την αφοσίωσή του στη Μελίνα, «στην οποία αφιέρωσε όλη του τη ζωή». «Για χάρη της έγινε ολοκληρωτικά Έλληνας. Την υποστήριξε με όλη του τη δύναμη στους στόχους της. Μετά το χαμό της Μελίνας συνέχισε να αγωνίζεται για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα», αναφέρει ο Τζακ Λανγκ και προσθέτει ότι ο Ζιλ Ντασέν δημιούργησε το Ίδρυμα «Μελίνα Μερκούρη» με τη βοήθεια πολλών καλλιτεχνών και ευεργετών, το οποίο συνετέλεσε αποφασιστικά στην κατασκευή του νέου μουσείου της Ακρόπολης. «Ο Ζιλ ήταν ένα σπάνιο και γενναιόδωρο άτομο», καταλήγει ο Τζακ Λανγκ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: