Tuesday, April 8, 2008

ΙΤΑΛΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΑ

Αν ζητήσετε από οποιονδήποτε Ιταλό ένα διάσημο ελληνικό όνομα, τα περιθώρια για εκπλήξεις είναι πολύ περιορισμένα. Να είστε προετοιμασμένοι για την ίδια μονότονη απάντηση: Irene Papas.

Η Ειρήνη Παπά είναι εδώ και πολλά χρόνια η πιο αναγνωρίσιμη προσωπικότητα της Ελλάδας στην Ιταλία. Και σήμερα στις 7.30 το απόγευμα, ο πρέσβης της Ιταλίας στην Αθήνα, κ. Gianpaolo Scarante, θα ανακοινώσει επίσημα τη βράβευσή της με το «Διεθνές Βραβείο για τον Πολιτισμό 2008» από την οργάνωση Premio Roma. Πρόκειται για μία εξαιρετικά τιμητική διάκριση, καθώς το συγκεκριμένο βραβείο έχει απονεμηθεί κατά το παρελθόν σε ποντίφικες και στον δήμαρχο της Ρώμης Βάλτερ Βελτρόνι, ανάμεσα σε άλλους. Σύμφωνα με ανακοίνωση της πρεσβείας, η βράβευση αποτελεί «αναγνώριση της Ιταλίας σε μια διάσημη εκπρόσωπο της Ελλάδας στο εξωτερικό για την πολύχρονη προσφορά της στον χώρο του πολιτισμού».

Οι δεσμοί της Ειρήνης Παπά με το ιταλικό κοινό χρονολογούνται από τη δεκαετία του ’60, όταν η Ελληνίδα ηθοποιός πρωταγωνιστούσε σε διεθνείς παραγωγές με έντονο ελληνικό χρώμα, όπως τα «Κανόνια του Ναβαρόνε» (1961) και ο «Αλέξης Ζορμπάς» (1964).Το 1968 ήρθε ο ρόλος της Πηνελόπης στην «Οδύσσεια» του Φράνκο Ρόσι για λογαριασμό της ιταλικής τηλεόρασης. Η παρουσία της σε μία εξαιρετικά δημοφιλή σειρά την καθιέρωσε ως σύμβολο της ελληνικής ομορφιάς. Οι δεσμοί ενισχύθηκαν με συμμμετοχές της Ειρήνης Παπά σε θεατρικές και τηλεοπτικές παραγωγές στην Ιταλία.

No comments: