Wednesday, April 2, 2008

Στις αίθουσες ταινίες του Ζυλ Ντασσέν

Τον Ιούνιο είναι η ευκαιρία να δούμε το αριστούργημά του «Η νύχτα και η πόλη»
Λίγες μέρες πριν, η Seven Films υπό την αιγίδα του ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη» είχε αποφασίσει να προβάλει σε κεντρικές αθηναϊκές αίθουσες τρεις από τις λιγότερο γνωστές ταινίες του Ντασσέν, αντιπροσωπευτικές των τριών μεγάλων του ερώτων: για το νουάρ, τη Μελίνα και την Ελλάδα.

Η πρώτη (17 Απριλίου στο «Ιντεάλ») είναι ο «Χριστός ξανασταυρώνεται» (1957), κινηματογραφική προσαρμογή από τον Ντασσέν του μυθιστορήματος του Καζαντζάκη, με τη Μελίνα Μερκούρη και τους Μορίς Ρενέ, Πιερ Βανέκ, Ροζέ Ανίν, Τζο Ντασσέν, Αννα Αρμάου, Δήμο Σταρένιο. Ας θυμίσουμε ότι τα κοστούμια είχε κάνει ο Τσαρούχης και τη μουσική ο Ζορζ Ορίκ, αλλά και ότι ο Μάνος Χατζιδάκις είχε την επιμέλεια των ελληνικών θεμάτων. Μέσα στον Μάιο σε αίθουσα που θα αποφασιστεί θα προβληθεί η ταινία «Δέκα και μισή καλοκαίρι βράδυ» (1966) από το ομώνυμο βιβλίο της Μαργκερίτ Ντιράς, που είχε επιμεληθεί και το σενάριο. Πρωταγωνιστούσαν η Μελίνα Μερκούρη, η Ρόμι Σνάιντερ και ο Πίτερ Φιντς.

Τον Ιούνιο έρχεται η σειρά του περίφημου φιλμ «Η νύχτα και η πόλη» (1950), που θεωρείται το αριστούργημα του Ντασσέν (καθώς συνδυάζει αριστοτεχνικά τον ασπρόμαυρο φωτισμό του εξπρεσιονισμού με τη φωτογραφία του φιλμ νουάρ). Πρωταγωνιστούσαν οι Ρίτσαρντ Γουίντμαρκ, Τζιν Τίρνεϊ, Γουίγκι Γουίδερς, Χίου Μάρλοου. [Ελευθεροτυπία, 2/4/2008]

No comments: