Thursday, April 3, 2008

16Ο ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΡΙΣΑΣ

Χρυσός Ιππος στον σεναριογράφο του Μπουνιουέλ. Εναν άνθρωπο-κλειδί του γαλλικού σινεμά, τον σεναριογράφο Ζαν Κλοντ Καριέρ, θα τιμήσει το 16ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Λάρισας (4-6 Απριλίου) με τον Χρυσό Ιππο Καριέρας για τη συνολική του προσφορά.

Σενάρια για Γκοντάρ, Φόρμαν, Οσιμα έχει γράψει ο 77χρονος Καριέρ, αλλά και το «Μαχαμπαράτα» για την παράσταση του Πίτερ Μπρουκ
Ο Καριέρ θα έρθει στη θεσσαλική πρωτεύουσα να παραλάβει το βραβείο του. Να θυμίσουμε ότι ενώ ξεκίνησε την καριέρα του γράφοντας σενάρια για τον Ζακ Τατί κι έπειτα για τον Πιερ Ετέξ, μέχρι σήμερα ο 77χρονος Καριέρ έχει δουλέψει με τους πιο σπουδαίους δημιουργούς. Εχει γράψει τα σενάρια ταινιών όπως «Η ωραία της ημέρας» και το «Σκοτεινό αντικείμενο του πόθου» του Λουίς Μπουνιουέλ, «Ο σώζων εαυτόν σωθήτω» του Γκοντάρ, «Η πισίνα» του Ζακ Ντερέ, «Η φυγή» του Μίλος Φόρμαν, «Μαξ αγάπη μου» του Οσιμα, «Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι» του Φίλιπ Κάουφμαν. Ενώ έχει συνεργαστεί και με τον Πίτερ Μπρουκ σε πολλές θεατρικές του παραστάσεις, όπως στη «Μαχαμπαράτα»...
Με τον Χρυσό Ιππο Καριέρας θα τιμηθεί και ο Κώστας Φέρρης. Θα προβληθεί μια ωριαία σύμπτυξη της ταινίας που τον καθιέρωσε και του χάρισε πολλά βραβεία, το «Ρεμπέτικο».

Το φεστιβάλ έχει δύο διαγωνιστικά τμήματα, το Διεθνές με 17 ταινίες, και το Μεσογειακό με 25. Την Ελλάδα εκπροσωπεί, στο πρώτο, το «Ισόγειο» του Χάρη Σταθόπουλου. Στο Μεσογειακό συμμετέχουν οι ταινίες «Το πέρασμα» του Γιάννη Κατσάμπουλα και «Blues για τη Νέδη Ράιαν» του Κύπριου Χριστόφορου Ροδίτη. Σε καθένα από τα επίσημα τμήματα απονέμεται Χρυσός Ιππος και χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ.

No comments: