Wednesday, April 2, 2008

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΤΑΣΣΕΝ

Συλλυπητήρια της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών για το θάνατο του Ζυλ Ντασσέν

Βαθιά συλλυπητήρια για την απώλεια του Ζυλ Ντασσέν εκφράζει η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, η οποία ομόφωνα αποφάσισε να καθιερώσει «Βραβείο Ζυλ Ντασσέν», για τους νέους δημιουργούς του ελληνικού κινηματογράφου. Το συλλυπητήριο μήνυμα της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών είναι το ακόλουθο:

«Σήμερα, οι Έλληνες σκηνοθέτες, με αληθινή συντριβή, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την απώλεια του Ζυλ Ντασσέν. Του ανθρώπου που ήταν για μας το ζωντανό παράδειγμα ήθους και ευγένειας.

Γιατί ο Ζυλ Ντασσέν μάς δίδαξε σεμνά και αθόρυβα ότι ο άνθρωπος της τέχνης, για να είναι χρήσιμος και να δημιουργεί, πρέπει να γίνει ο ίδιος έργο τέχνης, να ζει σαν καλλιτέχνης, αρχή που τήρησε και διατήρησε σαν φωτεινό παράδειγμα μέχρι το τέλος, χωρίς να φοβάται κανένα τίμημα. Η ζωή του όλη, μας υπενθύμιζε διαρκώς ότι τον κόσμο δεν αρκεί να τον ερμηνεύεις, αλλά πρέπει και να τον αλλάζεις. Του ανθρώπου που μας έμαθε ότι γίνεσαι ευτυχισμένος όταν προσφέρεις ανιδιοτελώς τις γνώσεις και τον χρόνο σου.

Οι Έλληνες σκηνοθέτες θα τον ευγνωμονούν για πάντα για τη γενναιοδωρία του και την ανεξάντλητη βοήθειά του. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την τιμή και τη συγκίνηση που μας έδωσε όταν πρόσφατα στο Κινηματογραφικό Συνέδριο και ενώ η υγεία του ήταν επιβαρημένη, δεν αρνήθηκε να δηλώσει «παρών» δίπλα μας. Του ανθρώπου που μας δίδαξε τον μεγάλο έρωτα στα μάτια της Μελίνας.

Έκλεισε τον κύκλο του στο μέγεθος του ημίθεου, γιατί ο Ζυλ Ντασσέν έδωσε και πήρε αληθινή αγάπη. Του ανθρώπου που στο ερώτημα ποιος είσαι, απαντούσε : Έλληνας! Και αυτή ήταν για μας η μεγαλύτερη προσφορά του Ζυλ Ντασσέν: πριν γνωρίσει και αγαπήσει την Ελλάδα, την ονειρεύτηκε.

Θα φυλάξουμε για πάντα στην καρδιά μας σαν σπόρο το τελευταίο του δάκρυ που μας χάρισε όταν πριν λίγο καιρό από το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης αντίκρισε τον Παρθενώνα. Έφυγε πλήρης ημερών, δημιουργίας και δράσης. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, στη σημερινή του συνεδρίαση, τιμώντας τη μνήμη του Ζυλ Ντασσέν, επί σειρά ετών επίτιμου μέλους του σωματείου μας, αποφάσισε ομόφωνα να καθιερώσει βραβείο ``Ζυλ Ντασσέν`` για τους νέους δημιουργούς του ελληνικού κινηματογράφου».

No comments: