Sunday, February 27, 2011

Στην Δανία το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας - Δεν τα κατάφερε ο «Κυνόδοντας»

Ο Κρίστιαν Μπέιλ με το Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου ανά χείρας
Ο Κρίστιαν Μπέιλ με το Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου ανά χείρας   
Λος Αντζελες. Δεν κατάφερε ο Κυνόδοντας να κερδίσει το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, το οποίο απέσπασε το In a better world από τη Δανία. Τέσσερα Όσκαρ έχει κερδίσει το Social Network μέχρι στιγμής, ενώ δύο ο Λόγος του Βασιλιά.
  • Ζωντανά η απονομή στο in.gr
Σε μία ως επί το πλείστον βαρετή τελετή, με ελάχιστα διαλείμματα γέλιου και αρκετά χασμουρητά, το In A Better World κέρδισε την ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, αλλά και το φαβορί Biutiful του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου στην κατηγορία της καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Μέχρι στιγμής, συνολικά, τέσσερα Όσκαρ έχει κατακτήσει το Inception, τρία το Social Network, από δύο τα The Fighter, Toy Story 3 και Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, ενώ δύο Ο Λόγος του Βασιλιά.

Ο Τομ Χούπερ κατάφερε να νικήσει τον αντίπαλό του -θεωρούμενο φαβορί- Ντέιβιντ Φίντσερ στην κατηγορία της καλύτερης σκηνοθεσίας και «στέφθηκε» εκείνος νικητής με τον Βασιλιά του.

Στην Μελίσα Λίο για την ερμηνεία της στο The Fighter απονεμήθηκε το βραβείο Β' γυναικείου ρόλου, το οποίο παρουσίασε ο ηθοποιός Κερκ Ντάγκλας, παίζοντας με την αγωνία των πέντε υποψηφίων. Η Μελίσα Λίο ήταν φαβορί, αλλά μετά από μία διαδικασία αυτοπροώθησης που θεωρήθηκε από πολλούς αρκετά «άκομψη», η 14χρονη Χάιλι Στάινφελντ είχε θεωρηθεί ότι θα κέρδιζε το βραβείο.

Ο Κρίστιαν Μπέιλ κέρδισε -όπως αναμενόταν- το βραβείο Β' ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στο Τhe Fighter.

Το βραβείο σκηνογραφίας απέσπασε Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, ενώ το δεύτερο, εκείνο της φωτογραφίας απέσπασε το Inception.

Ο Τζάστιν Τίμπερλέικ δήλωσε ότι είναι ο Μπάνγκσι -αστειευόμενος έτσι με το θέμα της ταυτότητας του μυστηριώδους καλλιτέχνη- και στη συνέχεια παρουσίασε το βασίλειο του Σρεκ, αλλάζοντας το σκηνικό, για να παρουσιάσει μαζί με τη Μίλα Κούνις τα βραβεία κινουμένων σχεδίων. Εκείνο της ταινίας κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους απέσπασε το The Lost Thing, ενώ το βραβείο καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους κέρδισε -όπως αναμενόταν- το Toy Story 3.

Ο Άαρον Σόρκιν κέρδισε, όπως αναμενόταν, το Όσκαρ καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου για το Social Network, ενώ ο Ντέιβιντ Σάιντλερ κέρδισε το βραβείο καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου για τον Λόγο του Βασιλιά.

Στους Τρεντ Ρέζνορ και Άτικους Ρος (The Social Network) το Όσκαρ καλύτερης μουσικής, ενώ ο Ράντι Νιούμαν κέρδισε το βραβείο για καλύτερο τραγούδι με το We Belong Together από το Toy Story 3.

Όσκαρ ήχου, αλλά και ηχητικών εφέ απέσπασε το Inception. Όσκαρ οπτικών εφέ και πάλι στο Ιnception.

Όσκαρ καλύτερου μοντάζ κέρδισε το Social Network.

Βραβείο μακιγιάζ απέσπασε το Wolfman, ενώ Όσκαρ κοστουμιών απέσπασε η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων.

Το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ μικρού μήκους απέσπασε το Strangers No More, ενώ το God of Love αναδείχθηκε καλύτερη ταινία μικρού μήκους.

Μάλλον λόγω... επικαιρότητας απέσπασε το Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ το Inside Job, το οποίο κατηγορεί τους οικονομικούς θεσμούς για την μεγαλύτερη οικονομική κρίση από το Μεγάλο Κραχ, αφήνοντας χωρίς βραβείο τον αναμενόμενο νικητή -και εξαιρετικό φιλμ- Exit through the gift shop του Μπάνγκσι.

Οι σταρ του Χόλιγουντ έφτασαν στο Kodak Theater, φορώντας εντυπωσιακές δημιουργίες.
Η τελετή απονομής ξεκίνησε με ένα χιουμοριστικό βιντεάκι και ένα «ταξίδι στου μυαλού» στις υποψήφιες ταινίες για Όσκαρ καλύτερης ταινίας -παρόμοιο με εκείνο του Inception-, από τους παρουσιαστές Αν Χάθαγουεϊ και Τζέιμς Φράνκο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δεύτερος είναι εκτός από παρουσιαστής και υποψήφιος και για Όσκαρ Α' Ανδρικού ρόλου (για την ταινία 127 Ώρες).

Ο Λόγος του Βασιλιά είχε ήδη αναδειχθεί σε «αγαπημένο παιδί» των ενώσεων κριτικών και ήλπιζε να είναι εκείνος ο μεγάλος νικητής της βραδιάς που θα σαρώσει τα Όσκαρ για τα οποία είναι υποψήφιος.

Το βραβείο A' ανδρικού ρόλου ο Κόλιν Φερθ το έχει στο «τσεπάκι» του για την ερμηνεία του ως βασιλιά Γεωργίου του 6ου, ο οποίος εκτός από τα προβλήματα διαδοχής του θρόνου είχε να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα τραυλισμού του.

Πιθανότατα και το βραβείο καλύτερης ταινίας, ίσως και σκηνοθεσίας θα δοθεί στον Λόγο του Βασιλιά -αν και σε αυτές τις δύο κατηγορίες το χρυσό αγαλματάκι διεκδικεί με αξιώσεις το Social Network και ο σκηνοθέτης του Ντέιβιντ Φίντσερ.

Το Όσκαρ γυναικείας ερμηνείας γράφει, πάντως, το όνομα Νάταλι Πόρτμαν, η οποία στον Μαύρο Κύκνο του Ντάρεν Αρονόφσκι (από τις αδικημένες ταινίες με μόλις πέντε υποψηφιότητες).

No comments: